Alergatorii motivati si… motivele lor

Cateva sfaturi legate de alergat, de performantele sportivilor amatori si de schimbarea rutinei si a obiceiurilor care te "impiedica" sa ai activitatea sportiva pe care ti-o doresti.

1313 0
1313 0

Totul tine de obiective si aspiratii. Majoritatea alergatorilor, prin insasi atitudinea care ii determina sa incalte pantofii de sport si sa iasa la transpirat, au aspiratii inalte… cand vine vorba de miscare si sanatate: sa alerg mai mult, mai repede, sa slabesc 10 kilograme, sa simt ca alergarile devin mai “solide”, mai sanatoase.

Alergatorii care se “tin” de treaba si sunt seriosi au cel mai mare succes. / Tom Holland, nutritionist, antrenor si autorul cartii The Marathon Method.

Beneficiile unor obiceiuri sanatoase trec dincolo de viata de “sportiv”. Vei gusta altfel de victorii – mai mici, poate, dar vei incepe sa le sesizezi si vei cultiva un alt tip de comportament si de constructie mentala. Vei reincepe sa inveti arta compromisului pozitiv, vei evita atitudinea “totul sau nimic” – cea care ne face de atatea si atatea ori sa fim extrem de dezamagiti.

Iata cateva sfaturi ale unor experti in alergare si training, preluate de pe Runner’s World.

Alearga dimineata (in special)

Daca nu faci asta, mereu va fi o problema – familie, slujba, prieteni – care te va impiedica sa-ti alergi cei 5, 7 sau 10 kilometri zilnic. In plus, se pare ca alergarile de seara influenteaza digestia si somnul, desi nu trebuie generalizat – sunt multi alergatori de “seara” care nu au absolut nicio problema. Dar programul e un factor cu care nu te poti lupta si iti inghite prioritatile. Solutia? “Pune-ti alergatul primul in agenda”, spune Lisa Reichmann, o antrenoare din Maryland, SUA.

Alergatul – o rutina

La inceput, fa cateva incercari: incepe cu doua zile de alergat. Apoi, vezi cat de bine te impaci cu trezitul de dimineata. Pregateste-ti echipamentul de cu seara, ca sa nu ai motive dimineata sa eviti iesitul din casa. Daca ai un flitru de cafea automat, te va ajuta si el – e excelent sa ai cafeaua gata la ora 6:30! 

Fa-ti un prieten: daca te asteapta cineva la alergat, o sa fie mai greu sa te intorci pe partea cealalta cand suna ceasul, dimineata. In plus, alergatul in pereche sau in grup e mult mai distractiv. E nevoie de timp sa te acomodezi cu toate astea, asa ca e bine sa-ti “schimbi” obiceiurile primavara, cand se face mai frumos afara si vremea proasta si intunericul nu mai sunt o scuza.

Mancarea e importanta: mananca doar ce-ti place!

Multi alergatori si sportivi amatori se “indoapa” cu alimente pe care nu le suporta. Daca nu-ti place gustul de kale, schimb-o cu alta leguma mai… comestibila. De asemenea, consuma doar ce e proaspat. Daca iei o leguma sau un fruct din piata sau de la magazin, trebuie sa stii dinainte cand il mananci, sa nu-l lasi sa zaca in frigider cu saptamanile. Asta te face mai constient in raport cu ce, cand si cat mananci.

Apoi, nu sari direct intr-o dieta bazata exclusiv pe legume, fibre, oleaginoase etc. Lasa corpul sa se obisnuiasca. Echilibrul si masura sunt in toate. Fii inteligent in alegerile culinare – orice aliment daunator se poate inlocui cu o optiune sanatoasa!

Sursa foto: Shutterstock

(va urma)

 

In this article