Șase beneficii ale alăptării pentru bebeluș și pentru mamă

Între 1 și 7 august, la nivel mondial, se celebrează Săptămâna Internațională a Alăptării, eveniment prin care se dorește conștientizarea importanței și beneficiilor hrănirii la sân a nou-născuților. …

1587 0
1587 0
alaptarea

Între 1 și 7 august, la nivel mondial, se celebrează Săptămâna Internațională a Alăptării, eveniment prin care se dorește conștientizarea importanței și beneficiilor hrănirii la sân a nou-născuților.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, iar apoi alăptarea trebuie să fie completată de o diversificare corectă până la vârsta de 2 ani. OMS și UNICEF au alcătuit și o listă cu câteva recomandări pentru proaspetele mămici:

  • Nou-născutul trebuie alăptat încă din prima oră de viață;
  • În primele 6 luni de viață, copilul nu are nevoie de nimic altceva în afară de laptele matern, nici măcar de apă;
  • Bebelușul trebuie alăptat la cerere, adică ori de câte ori dorește acesta, atât ziua, cât și noaptea;
  • Pe perioada alăptării, se recomandă evitarea folosirii sticlelor, biberoanelor sau suzetelor.

Au fost făcute o serie întreagă de studii pentru a se demonstra efectele pozitive ale alăptării atât asupra bebelușului, cât și asupra mamei. Iată șase dintre beneficiile hrănirii bebelușilor la sân:

  1. Alăptarea reduce riscul de mortalitate infantilă;
  2. Sistemul imunitar al bebelușului este întărit prin alăptare, iar pe termen lung copilul este protejat de infecții și boli cronice;
  3. Alăptarea scade riscul de a deveni obezi, atât pentru mamă, cât și pentru copil;
  4. Alăptarea le ajută pe mame să scape mai rapid de kilogramele acumulate în timpul sarcinii. Pe parcursul unei zile, prin alăptare, o mămică ar consuma aproximativ 500 de calorii;
  5. Oxitocina eliberată în timpul alăptării contribuie la o recuperare mai rapidă după naștere: uterul se contractă mai repede și revine la dimensiunile normale mult mai rapid;
  6. Alăptarea reduce riscul de cancer ovarian și cancer de sân.

La această listă mai putem adăuga și faptul că alăptarea consolidează legătura dintre mamă și copil și este benefică și pentru finanțele familiei pentru că laptele matern nu costă nimic!

Sursa foto: Shutterstock

In this article