Cancerul de prostată: cum s-a transformat într-o boală vindecabilă, cu pacienți care trăiesc “peste 15 ani după operație”

Cancerul de prostată este o boală care astăzi poate fi tratată dacă nu e foarte metastazat – adică dacă nu e metastază osoasă sau a altui organ, putem vindeca pacientul. Acești pacienți pot trăi peste 15 ani după operație.

740 0
740 0

Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oncologice în rândul bărbaților: numai anul trecut, au fost înregistrate peste 1,4 milioane de cazuri noi la nivel global. Acest tip de cancer a fost în 2020 aproape la egalitate cu cancerul de plămâni ca număr de cazuri noi diagnosticate. Și în România, peste 8.000 de bărbați au primit anul trecut vestea că suferă de cancer la prostată. Un tip de cancer în diagnosticarea și tratarea căruia s-au făcut mari progrese în ultimii ani.

„Cancerul de prostată este o boală care astăzi poate fi tratată dacă nu e foarte metastazat – adică dacă nu e metastază osoasă sau a altui organ, putem vindeca pacientul. Acești pacienți pot trăi peste 15 ani după operație”, explică Profesorul Ali Riza Kural, un nume de referință în urologia mondială, cotat în top 5 chirurgi din Europa, expert în chirurgie robotică în cadrul spitalului ACIBADEM Maslak.

Așadar, cancerul de prostată este o boală vindecabilă. Aici, importanța medicamentelor noi și a modalităților de tratament care sunt dezvoltate constant nu poate fi negată. Dar ele funcționează cu atât mai bine, cu cât cancerul este depistat într-un stadiu incipient. În caz de antecedente familiale pozitive – cazuri de cancer de prostată la rudele apropiate – examenul urologic anual și testul PSA trebuie începute la vârste mai tinere. “Analizele nivelului de PSA și examinările regulate sunt esențiale după vârsta de 40 de ani pentru cei care au un istoric familial de cancer de prostată și după 45 de ani pentru cei care nu au un istoric familial de cancer de prostată. Acest lucru asigură monitorizarea anuală a parametrilor și determinarea oricărui risc ce poate apărea”, consideră Prof. Dr. Ali Riza Kural.

Subliniind că utilizarea testului PSA ca metodă de screening a redus rata mortalității cancerului de prostată în ultimele trei decenii în SUA, profesorul Kural continuă „RMN-ul de prostată (imagistica prin rezonanță magnetică), pe care l-aș defini ca o fotografie de înaltă rezoluție a prostatei, poate dezvălui suspiciunea de cancer de prostată la 80% dintre pacienți. Datele RMN sunt evaluate în combinație cu citirea PSA pentru a lua o decizie cu privire la biopsie. Diagnosticul final al cancerului de prostată necesită biopsie”.

În privința biopsiei, lucrurile s-au schimbat enorm. În trecut, țesuturile au fost biopsiate aleatoriu, iar cancerul putea fi ușor ratat. 3 din 10 pacienți puteau păți asta. Acum, biopsia prostatei are o varianta modernă care presupune folosirea tehnologiei RMN în timpul prelevării probei de țesut, pentru un rezultat cât mai corect.

Când se face biopsia unei tumori agresive, cu dimensiuni de 5 până la 6 mm, este posibil ca acul să nu fie introdus corect și, prin urmare, este posibil să rateze cancerul. Se întâmplă asta în aproximativ 30% dintre cazuri. Tocmai de aceea, folosim acum o altă tehnică: biopsia prostatei prin fuzionarea în timp real a imaginii RMN cu imaginea ecografică (fusion biopsy). Imaginile unei scanări RMN sunt încărcate pe un dispozitiv special, iar zona suspectată este aliniată cu ultrasunetele transrectale în timp real; astfel, zonele respective pot fi biopsiate cu o abatere milimetrică. Oferind un avantaj major pentru diagnosticul precoce, această tehnică de biopsie prin fuziune cu ultrasunete RM ne ajută să evităm biopsiile convenționale repetate care ratează cancerul, poate unul agresiv, cum au fost cazuri în trecut”, explică Prof. Dr. Ali Riza Kural.

Chirurgia asistată robotic Da Vinci a devenit standardul de aur pentru tratarea cancerului de prostată. Profesorul Ali Riza Kural a implementat această tehnică de operație la ACIBADEM în urmă cu 16 ani și spune că „Fără îndoială, chirurgia asistată de robotul da Vinci a evoluat în continuare în această perioadă. Iar noi ne-am perfecționat tehnicile corecte și astfel complicațiile cele mai îngrijorătoare ale intervenției chirurgicale pentru cancerul de prostată au fost eliminate. De exemplu, să luăm cea mai frecventă problemă postoperatorie incontinența urinară. Am dezvoltat o tehnică specială de cusut a tractului urinar și a vezicii urinare pentru a evita această complicație. Progrese similare se aplică și pentru menținerea funcției sexuale”.

Centrul de Chirurgie Robotică, care implică și Clinica de Urologie a Spitalului Acıbadem Maslak, ajută pacienții să se însănătoșească prin adoptarea unei abordări multidisciplinare pentru cancerul de prostată. Experți din numeroase specialități preiau cazul unui pacient cu acest diagnostic – specialiști în investigații de laborator, radiologie, medicină nucleară, chirurgie și radioterapie.

In this article