Consumul de cafea îți poate prelungi viața

Trei cești de cafea pe zi, chiar și decofeinizată, ar asigura o speranță de viață mai mare. Sunt concluziile la care au ajuns autorii a două studii ample, …

1429 0
1429 0
efectele cafelei

Trei cești de cafea pe zi, chiar și decofeinizată, ar asigura o speranță de viață mai mare. Sunt concluziile la care au ajuns autorii a două studii ample, realizate recent în Europa și în Statele Unite, anunță CNN.

520.000 de bărbați și femei cu vârsta peste 35 de ani, din 10 țări europene, au participat la acest studiu timp de 16 ani.

”Am observat că un consum crescut de cafea a fost asociat unui risc mai mic de mortalitate de orice cauză, în special ca urmare a bolilor circulatorii și ale sistemului digestiv”, a declarat Marc Gunter, reprezentant al Agenției Internaționale de Cercetare în Domeniul Cancerului, unul dintre coordonatorii studiului.

O analiză a biomarkerilor metabolici în cadrul unui subgrup format din 14.000 de subiecți arată că persoanele care consumau cafea aveau un ficat mai sănătos.

Cafeaua este cea mai populară băutură din lume, cu circa 2,25 miliarde ce cești consumate zilnic. Cafeaua este bogată în antioxidanți, cu rol important în prevenirea cancerului, explică cercetătorii.

Un al doilea studiu a fost realizat în Statele Unite și s-a bazat pe 185.000 de adulți având origini diferite și vârsta între 45 și 75 de ani, monitorizați o perioadă medie de 16 ani.

Cercetătorii susțin că persoanele care beau o ceașcă de cafea, chiar și decofeinitzată, pe zi au prezentat un risc cu 12% mai redus de a muri pe parcursul studiului în comparație cu cele care nu au consumat cafea, procent care a crescut la 18% în cazul celor care au servit trei cești pe zi. În Statele Unite, aproximativ 75% dintre persoanele adulte consumă cafea, iar 50% fac asta zilnic.

Ambele studii au împărțit subiecții în fumători și nefumători, dar și în cazul fumătorilor s-au observat efectele benefice ale consumului de cafea.

”Nu putem spune publicului ‘beți cafea pentru a vă prelungi viața’, însă putem constata o asociere”, a declarat Veronica Setiawan, profesoară de medicină preventivă la Universitatea California de Sud.

Sursa foto: Shutterstock

In this article