Studiu: Consumul frecvent de cartofi prăjiți crește riscul de moarte prematură

Un studiu realizat de o echipă de cercetători britanici și italieni arată că persoanele care consumă cartofi prăjiți de două ori pe săptămână sau mai mult își dublează …

1602 0
1602 0

Un studiu realizat de o echipă de cercetători britanici și italieni arată că persoanele care consumă cartofi prăjiți de două ori pe săptămână sau mai mult își dublează riscul de moarte prematură, comparativ cu cei care evită acest fel de mâncare, scrie cnn.com.

Studiul, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, s-a bazat pe datele a 4440 de oameni cu vârste cuprinse între 45 și 79 de ani, monitorizați timp de 8 ani. În această perioadă s-au înregistrat în rândul participanților 236 de decese. Cercetătorii au împărțit subiecții în subgrupe, în funcție de cât de des consumau cartofi prăjiți. Analizând datele obținute, oamenii de știință au descoperit că cei care au mâncat cartofi prăjiți de două sau trei ori pe săptămână și-au dublat șansele de deces prematur comparativ cu cei care au consumat cartofii preparați în alt mod. Studiul este însă unul observațional.

”Chiar dacă este un studiu observațional, credem că uleiul pentru gătit, bogat în grăsimi nesaturate, este un factor important în explicarea mortalității la cei care consumă cartofi prăjiți.” spune doctor Nicola Veronese, coordonatoarea studiului. Grăsimile nesaturate cresc nivelul colesterolului din sânge, ceea ce poate provoca boli cardiovasculare. Pericolul vine și din substanța chimică produsă atunci când cartofii sunt prăjiți, fripți sau copți la temperaturi foarte mari.

Cercetătorii atrag atenția însă și asupra altor factori cum ar fi obezitatea, sedentarismul sau consumul excesiv de sare, factori ce ar fi putut avea la rândul lor un rol în moartea prematură a celor care consumau cartofi prăjiți de 2-3 ori pe săptămână.

Sursa foto: Shutterstock

In this article