Intr-o conversatie, omul zambeste de 7 ori in 10 minute

Rasul a fost una dintre primele forme de exprimare ale omului, desi scanarile RMN arata ca nu folosim limba (muschii ei) cand radem, ci doar muschii toracelui. Zambetul/rasul este o forma de emotie primara.

1641 0
1641 0

Zambetul, unul dintre cele mai comune obiceiuri ale omului, este destul de bizar, recunosc cercetatorii care il studiaza. Cand suntem intrebati de ce zambim, raspundem “datorita glumelor sau siuatiilor amuzante”, dar zambim si cand alte persoane nu o fac.

Zambetul e o emotie sociala pe care o folosim pentru a crea si mentine legaturi intre oameni.

Apoi, ganditi-va la zgomotele pe care le facem, noi sau altii, cand zambim: suieraturi, chiar horcaieli, sughituri… e sau nu bizar? Aceste zgomote vin din cutia toracica, unde muschii “arunca” aer cu mare viteza in exterior. Pe de alta parte, sustin oamenii de stiinta citati de BBC, rasul a fost una dintre primele forme de exprimare ale omului, desi scanarile RMN arata ca nu folosim limba (muschii ei) cand radem, ci doar muschii toracelui. Zambetul/rasul este o forma de emotie primara si zgomotele pe care le scoatem se apropie de cele ale animalelor cand incearca sa… ne vorbeasca.

Zambetul e una dintre putinele forme de manifestare ale unui om cu dizabilitati severe, de exemplu: s-ar putea ca un infarct sau accident cerebral sa nu ne mai permita sa vorbim sau chiar miscam, dar vom putea zambi.

Si, foarte important, nu suntem singurele… animale care zambim. Maimutele (si alte primate) zambesc sau chiar rad de-a binelea, in timp ce o “forma” de zambet a fost intalnita si la… sobolani. Sursa zambetului la mamifere este joaca. Omul si alte cateva specii se joaca toata viata, deci… daca vreti sa radeti cat mai mult, ramaneti copii.

Sursa foto: Shutterstock

In this article