Zece lucruri interesante despre dezvoltarea fizică și psihică a copiilor

În copilărie, și mai ales în primii ani de viață, corpul și creierul uman se bucură de cea mai rapidă evoluție. Neuroplasticitatea creierului este uimitoare în perioada de …

1654 0
1654 0
Dezvoltarea copiilor

În copilărie, și mai ales în primii ani de viață, corpul și creierul uman se bucură de cea mai rapidă evoluție. Neuroplasticitatea creierului este uimitoare în perioada de la 0 la 3 ani, copiii asimilând informații diverse cu rapiditate impresionantă. Evoluția lor este evidentă de la zi la zi, iar domeniul sănătății și dezvoltării copilului are încă multe mistere nedescifrate. Vă spunem doar că…:

  1. Dacă organismul unui copil ar crește în același ritm cu creierul acestuia, atunci la o lună bebelușul ar avea deja 77 de kilograme.
  2. 60% din energia pe care un bebeluș o consumă este concentrată la nivelul creierului.
  3. Perioada de la naștere și până la 3 ani este cea în care creierul cunoaște cea mai semnificativă dezvoltare din întreaga viață.
  4. Copiii ai căror părinți vorbesc frecvent cu ei cunosc cu 300 de cuvinte mai mult la vârsta de 2 ani decât copiii cărora li se vorbește rar.
  5. La naștere, un copil are 300 de oase diferite, dar până la maturitate ajunge să aibă 206. De ce? Pentru că unele oase, precum cele ale craniului, se contopesc.
  6. Până la vârsta de 6 sau 7 luni, bebelușul poate să respire și să înghită în același timp. 75% dintre adulții care citesc asta vor încerca să o facă în aceste momente.
  7. În medie, un copil de 4 ani pune 437 de întrebări pe zi.
  8. Vocea unui băiețel de 3 ani este mai puternică decât cea a 200 de adulți aflați într-un restaurant aglomerat.
  9. Tații tind să determine înălțimea unui copil, iar mamele greutatea acestuia.
  10. Oasele din zona gâtului încep să se transforme în jurul vârstei de 3 ani, când se dezvoltă cartilajele.

Sursă foto: Shutterstock

In this article