Pacienții români nu prea sunt obișnuiți să prețuiască prevenția, educația medicală nu este punctul nostru …

99 0

Pacienții români nu prea sunt obișnuiți să prețuiască prevenția, educația medicală nu este punctul nostru forte, iar statisticile europene arată clar urmările: ne îmbolnăvim grav de afecțiuni care pot fi depistate prin analize de rutină și tratate cu succes dacă sunt descoperite în stadii incipiente. În ultimii ani, însă, îndemnul medical care spune că este mai ușor să previi decât să tratezi, i-a convins pe mulți să efectueze așa-numitele pachete de check-up, deseori în afara țării.

“Numărul românilor care ne solicită programări la spitalele Acibadem din Istanbul pentru evaluări de tip check-up a crescut cu 40% în ultimii 5 ani. De la an la an, interesul pentru pachetele de checkup e tot mai mare, dar cea mai mare creștere o avem în acest moment pentru pachetele complexe și pediatrie”, spune Tatiana Bulubica, Country Manager în România al Acibadem Hospitals Group.

Un check-up de bază include analize de sânge, 5 consultații cu medici de diverse specialități, ecografii, radiografii. Pachetele complexe de check-up oferă, pe lângă acestea, și analize genetice care pot arăta o predispoziție pentru diverse tipuri de cancer ereditar – se analizează aproximativ 27 gene care arată risc pentru cancer de sân, testicular, osos, leucemie, cancer de țesuturi moi (sarcom), de endometru și de prostată, limfom, cancer gastrointestinal, ovarian, de vezică, pulmonar, endocrin, de pancreas. Analizele genetice includ și un panel cardiometabolic care arată riscul pentru diabet de tip II, hipertensiune, boală coronariană. Tot analizele genetice pot indica inclusiv riscul pentru Alzheimer, dar și pentru boala inflamatorie intestinală, boala celiacă. Pachetele complexe de check-up mai cuprind și investigații precum endoscopia, colonoscopia, dermatoscopia și le sunt, în general, recomandate pacienților trecuți de 40 de ani și celor cu boli cronice sau cu un anumit istoric medical în familie.

Un detaliu interesant este că pachetele complexe de check-up includ, mai nou, și analiza somnului. Medicul Gonca Gul Atalay, pe care pacienții români o întâlnesc la spitalul Altunizade din Istanbul explică: “Dacă ai apnee de somn, nu te odihnești, de fapt, bine, și de asemenea crește ritmul cardiac și frecvența respiratorie, dăunează cumva tuturor organelor, dar cel mai mult suferă inima și plămânii. Apoi, din cauza Covid au apărut foarte mulți pacienți care se plâng de tulburări ale somnului. Această analiză presupune să dormi în spital pentru o noapte, cu electrozi la nivelul capului, la nivelul inimii și picioarelor, iar doctorii vor putea spune la final dacă pacientul are vreo problemă legată de somn – apnee, stres respirator, tulburări în ritmul cardiac pe perioada somnului, dacă mișcă picioarele neregulat, acel sindrom al picioarelor neliniștite”.

Dintre pacienții care ajung în centrele de top Acibadem pentru analize amănunțite, mai bine de 80 la sută își depistează o problemă medicală despre care nu știau – românii se încadrează și ei în această statistică.

“Cel mai des diagnostim probleme precum nodulii tiroidieni, mamari, calculii renali sau chiar tumori maligne în stadiu incipient. Însă depistarea la timp face ca acești pacienți să se vindece repede și complet, iar costurile terapiei să fie mult mai mici decât în cazurile descoperite mai târziu”, spune dr. Sirin Parkan, medic al spitalului Kadikoy din reteaua Acibadem.

În ceea ce privește cele mai frecvente cancere depistate în urma analizelor de prevenție, cei mai mulți pacienți descoperă un cancer incipient de sân, tiroidă sau ficat, la investigațiile cuprinse în pachetul de bază pentru check-up. În cazul pachetelor complexe, se diagnostichează mai des cancerul de colon, grație colonoscopiei. Uneori, pacienții descoperă și lucruri noi pe care nu le știau până atunci despre sănătatea lor: de pildă, ies la iveală malformații cardiace congenitale sau află că au anumite particularități anatomice, cum ar fi un singur rinichi.

Așadar, o evaluare generală a stării de sănătate este esențială la început de an. Medicina a evoluat, testele și investigațiile sunt tot mai precise și mai prietenoase cu pacienții, și răspund la orice semn de întrebare în legătură cu sănătatea. Dacă sunteți sănătoși, veștile bune vă vor bucura. Dacă aveți mici probleme, le puteți remedia înainte ca acestea să devină prea grave. Dacă aveți afecțiuni cronice le puteți monitoriza cu succes. Iar dacă sunteți diagnosticați cu afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul sau cancerul, trebuie să știți că în stadii incipiente, acestea se tratează mai ușor. În general, 90% dintre pacienții români care au fost o dată la check-up la spitalele Acibadem, revin și în anii următori. Beneficiul lor este că, având datele salvate în sistem, medicii pot face rapoarte comparative și, astfel, pot avea o analiză a evoluției sănătății.

In this article

Avem unul dintre cei mai renumiți experți în chirurgie pediatrică la nivel mondial, cea mai …

73 0

Avem unul dintre cei mai renumiți experți în chirurgie pediatrică la nivel mondial, cea mai nouă și performantă tehnologie, cele mai curajoase și de succes tehnici de chirurgie și mii de cazuri dificile și refuzate de alți medici rezolvate cu brio de echipa noastră

La fel ca și adulții, și copiii pot suferi de probleme neurologice. Copiii se pot naște cu defecte congenitale sau afecțiuni care se dezvoltă mai târziu în viața lor. Aceste probleme trebuie tratate cât mai curând posibil. În cadrul Acibadem Healthcare Group, cele mai complexe tulburări ale creierului infantil sunt tratate de echipa de neurochirurgie pediatrică condusă de prof. Memet Özek. Departamentul de neurochirurgie pediatrică Acibadem operează cu succes, an de an, aproximativ 600 de nou-născuți, bebeluși și copii din întreaga lume.

Prof. Memet Özekm fost președinte al Societății Europene de Neurochirurgie Pediatrică (ESPN), are o carieră remarcabilă în neurochirurgia pediatrică. Este o nișă și un domeniu complicat al medicinei pentru majoritatea medicilor, chiar și pentru unii neurochirurgi. Milioane de copii din întreaga lume, care suferă de diferite tulburări ale creierului, cum ar fi paralizie cerebrală, tumori cerebrale, epilepsie, hidrocefalie, spina bifida sau craniosinostoză, au totuși nevoie de acești specialiști. Există mai multe consecințe ale acestor boli. Unii copii pot dezvolta deficiențe neurologice, afectarea capacităților creierului. Alții nu pot merge și/sau vorbi. Dacă nu sunt tratați, copiii cu tumori cerebrale pot muri în cele din urmă. În întreaga lume, există un număr limitat de neurochirurgi pediatri care tratează acești copii. Prof. Memet Özek, care este șeful Departamentului de Neurochirurgie al Universității Acibadem, este un chirurg de renume mondial în acest domeniu medical. Pe lângă faptul că susține prelegeri studenților la medicină, stagiarilor și cercetătorilor, el tratează copii din întreaga lume în Acibadem Healthcare Group, Istanbul, Turcia.

Paralizia cerebrală și spasticitatea

Paralizia cerebrală, o tulburare neurologică care afectează mișcarea corpului și coordonarea mușchilor, este cauzată de leziuni cerebrale care apar înainte sau în timpul nașterii unui copil ori în primii ani de viață ai bebelușului. Cel mai frecvent motiv pentru paralizia cerebrală este privarea de oxigen a copilului în timpul nașterii, care ar putea duce la deficite neurologice. Paralizia cerebrală afectează în general zonele creierului care controlează mișcările fizice și poate duce, de asemenea, la alte probleme de sănătate, cum ar fi tulburări de vedere, auz și vorbire, precum și dizabilități de învățare. Spasticitatea este cauzată în principal de paralizia cerebrală. Mușchii spastici ai copiilor tind să fie rigizi și contractați permanent. Prin urmare, merg necontrolat și cu dificultate.

Tratament

Paralizia cerebrală nu poate fi vindecată în întregime. Cu toate acestea, un tratament adecvat ar putea reduce efectele ei și, astfel, ar putea îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

  • Kinetoterapie: Se aplică pentru a reduce contracțiile corpului și pentru a crește mobilitatea înainte și/sau după operație.
  • Chirurgie: Acibadem efectuează diferite tipuri de intervenții chirurgicale pentru tratarea paraliziei cerebrale: rizotomie dorsală selectivă, injecții cu toxină botulinică, neurotomie selectivă, stimulare profundă a creierului și pompă intratecală cu baclofen. Depinde de etiologia, afecțiunile clinice și vârsta pacientului. După operație, durerea și spasticitatea se reduc, iar flexibilitatea mâinilor, tiparele de mers și mobilitatea funcțională se îmbunătățesc. De asemenea, intervenția chirurgicală face posibil ca pacienții să efectueze activitățile de autoîngrijire.

Acibadem are o abordare multidisciplinară a paraliziei cerebrale. O echipă de specialiști, inclusiv kinetoterapeut, neurochirurg pediatru, ortoped și neurolog pediatru, examinează pacienții împreună și planifică tratamentul spasticității. Departamentul de Neurochirurgie Pediatrică Acibadem a efectuat peste 1.500 de operații în acest domeniu.

Tumorile cerebrale

Tumorile cerebrale reprezintă aproximativ 20% din toate tumorile care apar în copilărie. Tumorile pot fi clasificate în benigne și maligne. Tumorile benigne nu sunt canceroase, cresc relativ lent și nu se răspândesc în alte părți ale creierului și corpului. În schimb, tumorile maligne sunt canceroase, cresc rapid și tind să se răspândească. Tumorile cerebrale din copilărie provin, în general, din propriile țesuturi ale creierului. Din păcate, tumorile cerebrale din copilărie tind să fie maligne. Meduloblastoamele sunt cele mai frecvente tumori cerebrale în copilărie. Această tumoare este malignă și apare în fosa posterioară, zona în care cerebelul și trunchiul cerebral sunt situate în partea din spate a capului. Poate afecta coordonarea musculară și mișcarea corpului copilului. După cum afirmă prof. Özek, „Tratamentul tumorilor cerebrale din copilărie necesită pregătire și experiență de nivel înalt în neurochirurgie pediatrică. Aceste tipuri de tumori sunt unice. Este interesant că adulții nu fac anumite tumori, iar alte tumori la adulți nu apar la copii. Creierul unui copil este un organ în curs de dezvoltare. La adulți cunoaștem, de exemplu, zona creierului care este responsabilă pentru mișcarea picioarelor și articularea vorbirii, dar acestea pot fi localizate în altă parte la copii. La Acibadem, oferim acest tratament special pentru tumorile cerebrale din copilărie cu echipa noastră experimentată de neurochirurgie pediatrică și tehnologii medicale avansate.”

Tratament

Tratamentul tumorilor cerebrale la copii este complicat. Se știe că există trei opțiuni de tratament pentru tumorile cerebrale: chirurgie, radioterapie/radiochirurgie și chimioterapie. Dacă tumora cerebrală este benignă (necanceroasă), este probabil să fie eliminată complet în timpul intervenției chirurgicale. Deoarece tumorile benigne nu interferează cu țesuturile normale ale creierului, ele nu au tendința de a reapărea după operație dacă întreaga tumoră a fost îndepărtată în siguranță. Pe de altă parte, tumorile cerebrale maligne (canceroase) sunt mai susceptibile de a interfera cu țesuturile și funcțiile normale ale creierului. Prin urmare, ele provoacă mai des simptome și complicații. Pe lângă chirurgie, radioterapia și chimioterapia au un rol cheie în tratamentul tumorilor maligne. „Avem un personal grozav pentru radioterapie și oncologie pediatrică. Discutăm despre condițiile specifice ale fiecărui pacient cu tumoră, astfel încât să venim cu un plan de tratament adecvat”, spune Prof. Memet Özek.

Epilepsia

Epilepsia este o tulburare neurologică care afectează neuronii la copii. Se dezvoltă din activități și semnale electrice anormale din creier. Provoacă convulsii, reduce calitatea vieții copiilor și afectează succesul educațional. Epilepsia este mai frecventă la copiii mici decât la adulți. Aproximativ 4-5% dintre toți copiii experimentează o criză la un moment dat în timpul copilăriei. Aproximativ 1% dintre copii sunt diagnosticați cu epilepsie.

Tratament

Epilepsia poate fi tratată inițial cu medicamente. Există diferite medicamente antiepileptice. Dacă un medicament nu poate trata problema suficient, medicul poate aplica unul dintre celelalte. Cu toate acestea, 1 din 4 copii suferă de epilepsie rezistentă la medicamente. În aceste cazuri, convulsiile nu se opresc indiferent de medicamentul aplicat. Cu toate acestea, aceste convulsii trebuie oprite de urgență, deoarece acești copii prezintă un risc crescut de rănire fizică în timpul convulsiilor. Creierul unui copil este un organ în curs de dezvoltare și un anumit număr de celule mor la fiecare criză. Astfel, creierul copiilor nu poate crește pentru a deveni normal. În aceste cazuri, chirurgia epilepsiei este cea mai bună opțiune de tratament pentru copii.

Există trei tipuri de intervenții chirurgicale pentru epilepsie pediatrică:

  1. Chirurgie rezectivă, în timpul căreia zona epileptică care provoacă convulsii este îndepărtată din creier.
  2. Calosotomia corpusului presupune tăierea conexiunii dintre emisferele creierului.
  3. Stimularea nervului vag (VNS) este procesul de implantare a unui dispozitiv, de obicei sub claviculă. Trimite impulsuri electrice către creier care pot prelua controlul asupra unei activități electrice anormale asociate cu convulsii.

Hidrocefalia

Hidrocefalia este o acumulare de lichid în creier. Este un defect neurologic congenital frecvent – este văzut la 2 din 1000 de copii din lume. Determină acumularea excesivă de lichid cefalorahidian în cavitățile creierului. În consecință, funcțiile creierului copilului ar putea fi afectate negativ. În timpul copilăriei timpurii, hidrocefalia este detectată de familie sau pediatru din cauza macrocefaliei, adică a capului exponențial mare. Hidrocefalia pediatrică se dezvoltă rar, în timpul copilăriei, copilăriei sau adolescenței.

Tratament

De mai bine de 25 de ani, în Secția de Neurochirurgie Pediatrică Acibadem, hidrocefalia se tratează prin metoda endoscopică. În această procedură, neurochirurgul pediatru introduce o cameră cu diametrul de 2-3 mm și instrumente endoscopice în creier. O mică gaură este săpată în cavitatea celui de-al treilea ventricul al creierului sau se găsește o metodă de a drena excesul de apă din creier. În cele din urmă, lichidul cefalorahidian curge spre zona în care poate fi reabsorbit de organism. Această procedură se numește ventriculostomia endoscopică a ventriculului III.

Potrivit prof. Memet Özek „folosim endoscoape mult mai subțiri și de ultimă generație. Putem opera pacienții și îi putem externa a doua zi. Dacă există diagnostic timpuriu al hidrocefaliei, copilul poate învinge boala fără a fi afectat pe termen lung”.

Cine este profesorul de neurochirurgie pediatrică Memet Özek

Profesorul Memet Özek este un expert în neurochirurgie pediatrică, cu peste 40 de ani de experiență clinică și pacienți din întreaga lume. Format ca neurochirurg pediatru în SUA, este în prezent unul dintre cei mai buni din Turcia și din lume pentru tratamentul tulburărilor cerebrale complicate la copii. Domeniile sale speciale de interes sunt tumorile cerebrale, inclusiv tumorile profunde ale trunchiului cerebral, talamusului și hipotalamusului; chirurgie pentru epilepsie; chirurgie spastică; chirurgie endoscopică pentru malformații congenitale, cum ar fi hidrocefalia. Prof. Dr. Memet Özek conduce Departamentul de Neurochirurgie de la Universitatea Acibadem, Facultatea de Medicină. Este membru activ al organizațiilor profesionale naționale și internaționale, autor și coautor a 4 tratate, 30 de capitole de carte, 117 lucrări în limba engleză și a numeroase prezentări și prelegeri în cadrul întâlnirilor internaționale. A fost președinte al Societății Europene de Neurochirurgie Pediatrică (ESPN) între 2008-2010.

Despre Spitalul Acibadem Altunizade

Înființat în 2017, Acibadem Altunizade este unul dintre cele mai noi spitale ale celui mai important furnizor privat de asistență medicală din Turcia și din regiune Acibadem Healthcare Group. Arhitectura sa autentică, tehnologia de ultimă oră și excelența clinică oferă experiența de top pacientului, experiență pentru care este cunoscută marca Acibadem. Acibadem Altunizade oferă servicii avansate de diagnostic și tratament în mai multe specialități medicale, inclusiv, dar fără a se limita la, oncologie, neurochirurgie, îngrijirea inimii, chirurgie robotică, terapii celulare pentru copii și adulți. Toate caracteristicile sale, de la salonul chirurgical hibrid triplu până la mânerele ușilor cu autodezinfectare, sunt concepute pentru a crește eficacitatea și siguranța pacienților. Cu o suprafață interioară de 98.000 m2, o capacitate de 350 de paturi, 18 săli de operație, 75 de paturi de terapie intensivă și o parcare pentru 550 de vehicule, Acibadem Altunizade este complet echipat pentru a satisface toate nevoile pacienților.

In this article

A avea un copil după 40 de ani nu mai este imposibil astăzi, când inovațiile …

74 0

A avea un copil după 40 de ani nu mai este imposibil astăzi, când inovațiile din medicina reproductivă se succed într-un ritm amețitor și marchează începutul unei noi ere pentru tratamentul infertilității. Una dintre problemele care îi macină de zeci de ani pe cercetătorii din acest domeniu este cum pot lupta cu scăderea naturală a rezervei ovariene, cu pierderea firească, dar uneori prematură și rapidă, a numărului de ovocite ale unei paciente. Iar dacă medicina nu poate – deocamdată – crea ovocite noi și nu poate prelungi perioada fertilă a unei femei, oamenii de știintă au încercat să afle măcar cum pot măcar să crească într-un fel calitatea celor existente, să crească și numărul ovocitelor obținute la o stimulare ovariană, și să sporească astfel șansele apariției unei sarcini.

Așadar, un răspuns ovarian slab în timpul procedurilor de reproducere asistată este una dintre cauzele majore ale infertilității – pentru medici este dificil să creeze embrioni de calitate pentru aceste paciente. La ACIBADEM, aplicăm tratamentul PRP (platelet rich plasma, adică plasmă bogată în trombocite), care este una dintre cele mai noi tehnici în tratamentul FIV (fertilizare in vitro) pentru creșterea calității embrionilor. PRP ajută la stimularea ovarelor și crește calitatea rezervei ovariene. Cu tratamentul cu PRP, cantitatea și calitatea ovocitelor și embrionilor ar putea fi crescute. Astfel, putem crește și șansa de concepție.

ACIBADEM – centrul medical de excelență unde se fac inclusiv cercetări pe tema PRP

PRP, ca tratament non-operator, este o abordare inovatoare aplicată în medicina reproductivă în ultimii ani. Poate juca un rol important în regenerarea și vindecarea țesuturilor. De ani de zile a fost aplicat în diferite discipline ale medicinei precum ortopedie, dermatologie sau stomatologie.

Când procedura PRP este aplicată pentru prima dată, pacientei i se prelevează o probă de sânge. Proba este separată în globule roșii și leucocite. Lichidul care conține plasmă bogată în trombocite este apoi concentrat. Această probă este utilizată pentru PRP și este injectată direct în ovare folosind metoda ghidată cu ultrasunete.

Profesorul Bülent Tıraş, expert în infertilitate pe care cuplurile din lumea întreagă îl găsesc la spitalul ACIBADEM Maslak, are unul dintre cele mai ample proiecte de cercetare în acest domeniu. Profesorul Tiras – specializat in UK si SUA – împreună cu echipa sa, au cercetat efectul PRP asupra tratamentului infertilității la 311 femei și au asistat la rezultate cu adevărat promițătoare. „ PRP oferă o nouă speranţă de fertilitate femeilor, în special celor care au mai avut cicluri de FIV eşuate înainte. Cu tratamentul cu PRP, încercăm să creștem rezerva ovariană, numărul și în același timp calitatea ovulelor. Vreau să spun că am observat rezultate încurajatoare cu tratamentul cu PRP. De aproximativ 3 ani jumate folosim acest tratament in Turcia, in Centrul FIV ACIBADEM Maslak. Oferim servicii pentru diferite grupe de vârstă și clinica noastră are multe paciente care au peste 40 de ani. Datorită PRP, putem crește probabilitatea de sarcină la aceste grupe de vârstă. Am avut o pacientă care a rămas însărcinată la 48 de ani după procedurile PRP și FIV”,  împărtășește profesorul Bulent Tiras.

Povestea Laurei, devenită mamă la 43 de ani datorită tratamentului PRP

Laura și Thomas sunt un cuplu german, căsătoriți de 16 ani. Au avut trei încercări eșuate de FIV în Germania și erau pe cale să renunțe la visul de a avea un copil. Au vrut să își dea o ultimă șansă și să caute tratament FIV în străinătate. Laura explică prima sa călătorie în Turcia la Spitalul ACIBADEM:

„Nu sunt sigură ce m-a determinat să caut tratament FIV în străinătate. Când ești trecută de 40 de ani, este cel mai probabil să renunți la a avea un copil. Așa că iată-ne, un cuplu căsătorit de 16 ani, care a încercat de 3 ori tratamente FIV. Încă visam să avem un copil, dar, în același timp, ne obișnuiam cu ideea că a nu avea un copil nu este sfârșitul lumii. După un timp, am început să ne gândim să plecăm în străinătate pentru tratament. Au fost diferite variante. Am văzut câteva reclame la ACIBADEM Healthcare Group din Turcia. Am citit câteva articole despre spital și capabilitatea acestuia de fertilizare in vitro. Sunt cel mai mare furnizor privat de asistență medicală din țara lor și au o mare reputație în tratamentul infertilității. Am citit și comentarii convingătoare despre spital pe unele bloguri de sănătate. Am vizitat Spitalul ACIBADEM pentru a ne întâlni cu medicul specialist în ginecologie și medicină reproductivă prof. dr. Bülent Tıraș. Ne-a ascultat cu atenție, ne-a examinat dosarele medicale și ne-a împărtășit părerea și planul de tratament la care s-a gândit.”

După ce au luat în considerare vârsta Laurei – 42 de ani la acel moment – și încercările anterioare eșuate, profesorul Bülent Tıraș și echipa sa au decis să aplice tratamentul cu PRP. După PRP, stimularea ovariană, extragerea ovulelor și, în final, transferul de embrioni, cuplul s-a întors acasă în Germania. Două săptămâni mai târziu, au vizitat din nou Turcia, doar pentru a afla că vor fi mamă și tată. Laura a născut o fetiță în urmă cu 7 luni în orașul ei natal.

Mii de cupluri vizitează anual ACIBADEM în speranța de a avea un copil – și au succes

La fel ca Laura și Thomas, mii de cupluri din străinătate vizitează Turcia și Spitalul ACIBADEM în fiecare an. Rate ridicate de succes, soluții noi inovatoare precum PRP, legalitatea procedurii de screening genetic preimplantare în Turcia, prețuri accesibile, medici experimentați și laboratorul modern sunt câteva dintre motivele care fac din ACIBADEM o alegere atractivă. Laura precizează că „prețul pe care l-am plătit în ACIBADEM a fost un sfert din cel plătit  la un centru FIV din Germania. Înainte să venim în Turcia, ne-am uitat la centrele de FIV din SUA. Nu am văzut acolo rate de succes mai mari. În plus, costul era de aproape 10 ori mai mare comparativ cu ACIBADEM.”

Laura ne-a împărtășit cum s-a schimbat viața lor după apariția copilului: “Fetita noastră minunată are acum 7 luni. Am devenit în sfârșit părinți și aș vrea să cred că suntem părinți buni. Poate chiar părinți grozavi. A fi mamă și tată a devenit rolul nostru principal. Lumea noastră se învârte acum în jurul copilului nostru. Știu că este un clișeu să spui asta, dar a avea un copil este cel mai grozav sentiment pe care îl poate trăi o ființă umană. Este o poveste la fel de veche ca timpul.”

Cine este Profesorul Bülent Tıraş, cel care face fericite nenumărate familii?

Profesorul Dr. Bülent Tıraş este un specialist de top în medicina reproductivă din Turcia și șeful Centrului FIV ACIBADEM Maslak. A absolvit Universitatea din Ankara, Facultatea de Medicină în 1984 și și-a finalizat pregătirea de specialitate în Universitatea Ege, Departamentul de Ginecologie și Obstetrică. Între 1989-1990, a finalizat un program de burse la Universitatea din Londra, Royal Postgraduate Medical School, Hammersmith Hospital pe FIV, chirurgie endoscopică, infertilitate și microchirurgie. A făcut cursuri de FIV și microinjecție la Centrul Medical Assaf Harofeh din Israel în 1995 și de Endocrinologie Reproductivă și FIV la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins, SUA, în 2000. Tot în 2000, a făcut cursuri de Chirurgie Endoscopică Avansată în Chattanooga, SUA. În prezent, Prof. Tıraș și echipa sa de la Spitalul Acibadem Maslak efectuează studii și câteva tratamente noi de fertilitate, cum ar fi aplicarea cu plasmă bogată în trombocite (PRP) și celule stem pentru pacientele cu rezervă ovariană scăzută și tratament cu plasmă pentru infertilitatea cu factor masculin. Din 2008 este Președintele Asociației Turce de Ginecologie și Obstetrică.

Despre Spitalul Acibadem Maslak

Deschis în 2009 și extins în 2018, Acıbadem Maslak este cel mai mare spital al principalului furnizor privat de asistență medicală din Turcia și din regiune, Acibadem Healthcare Group. Încorporând cele mai noi tehnologii și medici recunoscuți la nivel internațional, Acıbadem Maslak servește ca centru național și internațional de referință pentru multe tratamente și intervenții chirurgicale complexe. Oferă servicii complete pentru copii și adulți din mai multe specialități medicale, inclusiv oncologie, îngrijire cardiacă, terapie intensivă, tratament FIV, sănătatea coloanei vertebrale, chirurgie asistată de robot etc. Spitalul are acreditare internațională de calitate JCI și certificat de aur LEED pentru clădire prietenoasă cu mediul. Cu suprafața interioară de 106.000 m2, 364 de paturi, 36 de paturi de terapie intensivă și 20 de săli de operație, Acıbadem Maslak oferă asistență medicală de talie mondială într-un mediu relaxant și propice vindecării.

In this article

Acibadem Healthcare Group, lanț medical de renume mondial și liderul industriei de servicii medicale din …

67 0

Acibadem Healthcare Group, lanț medical de renume mondial și liderul industriei de servicii medicale din Turcia, preferat de românii care aleg Istanbulul ca destinație pentru tratamente, continuă să crească rapid. Grupul tocmai a inaugurat Acibadem Atașehir – al 10-lea spital din Istanbul și al 24-lea din lume. Spitalul Acibadem Ataşehir, care a costat aproximativ 200 milioane de dolari, se remarcă prin arhitectura sa unică, tehnologia medicală avansată și sistemele digitale dezvoltate exclusiv de grup în domeniul managementului sănătății.

În noul și impresionantul spital Acibadem, atrag atenția Departamentul de Pediatrie datorită designului său unic, prietenos cu copiii, care include numeroase zone de joacă, Departamentul de Ginecologie datorită conceptului aproape science fiction care permite unor camere de internare aparent obișnuite să se transforme rapid în… săli de naștere, și Departamentul de Oncologie cu toate serviciile integrate, abordarea sa multidisciplinară și cele mai bune tehnologii disponibile la nivel mondial.

Acibadem Healthcare Group este un lanț global care operează spitale sau clinici în 5 țări – Turcia, Bulgaria, Macedonia, Serbia și Olanda – și are reprezentanțe oficiale în alte zeci de state, printre care și România, unde există 5 birouri Acibadem în care pacienții pot primi sprijin pentru a ajunge în spitalele din Istanbul. Acum, odată cu deschiderea spitalului de ultimă generație Acibadem Atașehir, grupul continuă să-și extindă gama largă de servicii medicale. Servicii medicale la care apelează an de an mii de români – îndrumați de echipele de reprezentanți din birourile oficiale aflate în București, Cluj, Timișoara, Iași și Constanța, pacienții din România merg la spitalele Acibadem în special pentru tratamente oncologice, pachete complete și personalizate de check-up, tratamente ultramoderne FIV, operații robotice și de pionierat efectuate cu tehnici ultraperformante de medici cu merite recunoscute la nivel mondial.

Fiind cel mai recent care și-a deschis porțile, Spitalul Acibadem Atașehir se remarcă în special pentru infrastructura digitală integrată care servește drept nod central pentru sistemele de management al sănătății, personalul medical cu înaltă experiență și tehnologia sa avansată pentru diagnosticare și tratamente.

Acibadem Ataşehir oferă tratamente în toate ramurile medicinei, dar oferă o îngrijire specială pacienților pediatrici, ginecologici și oncologici. Datorită designului și caracteristicilor unice ale spitalului, siguranța și satisfacția pacientului sunt menținute la cel mai înalt nivel pe parcursul întregului proces, de la diagnostic la tratament. Spitalul dispune de 153 de camere pentru pacienți, 298 de paturi, 10 săli de operație pentru intervenții chirurgicale, 1 sală de operație FIV, și săli de intervenții chirurgicale minore, endoscopie/colonoscopie și angiografie.

Construit pe o suprafață interioară de 65.000 mp, spitalul cu 15 etaje este foarte apreciat pentru caracteristicile sale „Eco-Friendly” și „Smart Building”, primind astfel statutul LEED Gold.

Clinica privată cu carusel pentru copii

Construită într-o clădire separată, Secția de Pediatrie întinsă pe 2 etaje creează un mediu prietenos prin arhitectura, care îi ține pe copii amuzați cu activități și zone de joacă și le distrage atenția de la atmosfera de spital. Departamentul de Pediatrie funcționează 24 de ore din 24 cu medici specialiști din toate secțiile și subramurile medicale. Camerele de consultații sunt situate lângă intrarea în policlinică cu acces direct separat pentru copiii cu febră și infecții. Pentru analize de sânge și vaccinări, copiii și familiile acestora pot vizita unitatea dedicată fără a intra în policlinică. În plus, pentru a satisface dorințele jucăușe ale copiilor, există un carusel colorat chiar în fața clădirii de pediatrie pentru ca aceștia să se bucure de timpul lor și să se distreze în timpul șederii lor la spitalul Acibadem.

Servicii speciale pentru o naștere confortabilă

La Acibadem Ataşehir, Policlinica de Obstetrică și Ginecologie este situată la parter și este formată din Unitatea de Oncologie Ginecologică, un Centru FIV și Centrul de Perinatologie. Spitalul, cunoscut pentru serviciile sale de clasă mondială pentru viitoarele mame, a fost proiectat astfel încât toate procedurile privind nașterea și travaliul să fie finalizate la un singur etaj și, astfel, să asigure că pacientele vor primi asistență în cel mai rapid și mai convenabil mod. Totul este gândit pentru a sprijini pacientele – de la camerele de internare care se transformă rapid în… sală de naștere grație unui pat multifuncțional, până la fotoliile comode special gândite pentru ca mamele să alăpteze cât mai ușor. Rezervele care devin repede săli de naștere sunt echipate cu toate cele necesare, inclusiv oxigen, și există chiar și infrastructura pentru incubatorul bebelușului, cu toate cele necesare într-o secție de neonatologie.

Abordare holistică a pacienților oncologici

Clinica de Oncologie a fost concepută special pentru nevoile pacienților care urmează tratamente oncologice și poate fi accesată prin intrarea proprie separată; este deservită de o echipă de specialiști cu experiență, folosind o abordare multidisciplinară. În clinică există în total 34 de unități de tratament cu chimioterapie, dintre care 30 sunt în regim ambulatoriu și 4 pentru internări, toate dotate cu sisteme tehnologice avansate de diagnostic și tratament.

Un spital care găzduiește arta digitală

Spitalul Acibadem Ataşehir își întâmpină vizitatorii cu o lucrare de artă digitală la intrarea sa principală, opera de artă fiind creată special prin… prelucrarea datelor. Coordonatele digitale ale 145.580 de bebeluși născuți în spitalele Acibadem au fost folosite pentru a proiecta o piesă de artă inspirațională pentru spital de către artiști celebri de artă digitală – frații Hakan-Süleyman Yılmaz, care sunt foarte apreciați pentru lucrările lor în Turcia. În opera artiștilor numită „Nou-născut”, fiecare nou-născut este reprezentat printr-un simbol de floare în funcție de luna în care s-a născut. Piesa de artă nu se va limita la bebelușii născuți în trecut, ci de acum înainte fiecare copil născut în Acibadem își va lua locul în opera de artă ca propria sa floare nouă. În acest fel, opera de artă este artă digitală „vie”.

In this article

Copiii sunt viitorul nostru, este firesc să ne dorim tot ceea ce este mai bun …

148 0

Copiii sunt viitorul nostru, este firesc să ne dorim tot ceea ce este mai bun pentru ei. O știe orice părinte: avem momente bune și mai puțin bune cu ei, în goana vieții. Iar în categoria celor mai puțin bune intră și momentele de boală, cu care se confruntă orice copil și care înseamnă griji imense, nopți nedormite și multe emoții. În vreme ce majoritatea bolilor trec rapid, tratamentul altor afecțiuni poate fi destul de dificil. Cancerele, care se numără printre acestea din urmă, pot fi acum pe deplin vindecate datorită diagnosticării precoce și a unor metode de tratament extrem de eficiente. Dar cum poate face un copil cancer când viața lui e abia la început?

“Răspunsul la această întrebare este neclar. Sunt cei care văd asta ca pe un pur ghinion. Se crede că aceste cancere pot apărea din cauze genetice. Studiile științifice au arătat că unele tipuri de cancer sunt cauzate de defecte de fuziune ale genelor. Cu toate acestea, cauzele multor tipuri de cancer nu au fost pe deplin elucidate”, spune Prof. Dr. Funda Corapcioglu, specialist ACIBADEM în oncologie pediatrică cu peste 25 de ani de experiență și peste 2.000 de pacienți tratați, lider al echipei care tratează cancerele infantile din cadrul ACIBADEM Healthcare Group.

Prof. Corapcioglu enumeră principalele tipuri de cancer întâlnite la copiii cu vârste cuprinse între 0-18 ani și insistă pe următoarea informație: șansa de a detecta complet și cu acuratețe cancerele într-un stadiu incipient și de a le elimina complet este mult mai mare decât la adulți.

“Dintre cancere, întâlnim leucemia ca fiind cea mai frecventă în copilărie. Leucemiile – un cancer al sângelui – reprezintă 20% din cancerele infantile. Atunci când la copii sunt detectate paloare, slăbiciune, oboseală, vânătăi inexplicabile și roșeață, trebuie consultat un medic pentru a verifica valorile sanguine. Este necesar să consultați un medic și dacă se detectează o umflătură neașteptată în orice parte a corpului, în special în zonele gâtului, axilelor și inghinale ale copiilor. Această umflătură poate fi cauzată de o afecțiune inflamatorie a ganglionilor limfatici. Dacă această umflătură nu este cauzată de inflamație, ar trebui investigată pentru limfom. Limfomul este cancerul ganglionilor limfatici și este cel mai frecvent cancer la copil după leucemie”, explică Prof. Corapcioglu.

Din păcate, vedem și tumori cerebrale în copilărie. Tumora pe creier ocupă locul al treilea în rândul cancerelor pediatrice.

“O creștere a presiunii intracraniene este suspectată la copiii care se trezesc cu dureri de cap dimineața și vărsă în pat chiar înainte de a se trezi. La acești pacienți, circumferința capului poate fi crescută față de normal. Acești copii pot cădea adesea în timp ce aleargă și se joacă. Familiile ar trebui să fie vigilente și să trateze serios aceste momente. Când se întâlnesc aceste situații, trebuie consultat un medic. Un alt cancer obișnuit din copilărie care progresează insidios și poate fi găsit doar întâmplător este neuroblastomul. Această tumoare, care se dezvoltă în abdomen, crește lent, în timp, și acoperă cavitatea abdominală. La copii, poate provoca uneori simptome precum dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare și slăbiciune. Deoarece se dezvoltă neobservat, poate metastaza și în țesuturile din jur. Neuroblastoamele pot fi adesea depistate, deși târziu, datorită simptomelor cauzate de metastaze. De exemplu, neuroblastomul se poate răspândi la coloana vertebrală la copiii care nu vor să calce în picioare sau nu vor să meargă. Sau dacă s-a răspândit la glanda suprarenală, poate provoca palpitații și transpirație excesivă”, declară experta Acibadem în oncologie pediatrică.

Cea mai mare diferență a cancerului la copil față de adult este că tumorile progresează mai repede la copii, dar răspunsul la tratament este, de asemenea, mult mai bun. Principalele modalități de tratament sunt chimioterapia, chirurgia și radioterapia.

„Există o mulțime de evoluții în tehnicile de chirurgie și radioterapie în ultimii 20 de ani. Transplantul de celule stem este, de asemenea, printre progresele importante. Pe de altă parte, există noi agenți și scheme de tratament în chimioterapie aplicate copiilor. Dezvoltarea cea mai semnificativă din ultimii 5 ani este chimioterapia țintită care vizează semnalele emise de tumori și celulele lor și le omoară. Aceasta este o abordare foarte nouă în oncologie”, spune Prof. Funda Corapcioglu care crede că, în viitor, chimioterapia nu va fi doar țintită împotriva tumorilor, ci și foarte personalizată în funcție de caracteristicile pacientului, cum ar fi metabolismul, imunitatea și genetica.

În prezent, rata medie de supraviețuire a cancerului la copil este de aproximativ 70%.

“Unele tumori cerebrale adânc înrădăcinate prezintă încă o provocare și astfel ratele de supraviețuire în tratamentul tumorilor cerebrale sunt între 50 și 60%. În schimb, pentru unele limfoame în stadiu incipient rata de vindecare depășește 90%”, precizează experta ACIBADEM.

Deoarece cancerele din copilărie sunt relativ rare, părinții ar trebui să se adreseze centrelor medicale cu experiență care oferă cele mai recente tratamente pentru rezultate mai bune.

In this article

Radiochirurgia Gamma Knife este o tehnologie revoluționară de asistență medicală pentru tulburările cerebrale. Folosește raze …

55 0

Radiochirurgia Gamma Knife este o tehnologie revoluționară de asistență medicală pentru tulburările cerebrale. Folosește raze cu energie mare pentru a trata tumorile cerebrale și alte boli ale creierului. A schimbat protocoalele de tratament pentru multe tipuri de tumori ale creierului, iar meningiomul, care este o tumoare benignă, se numără printre ele. La spitalele ACIBADEM, medicii noștri folosesc de multă vreme și cu mare succes tehnologia Gamma Knife, schimbând sute, mii de vieți în bine. Vă invităm să descoperiți povestea unei reușite Gamma Knife spusă chiar de un pacient ACIBADEM – un profesor de engleză în vârstă de 36 de ani, care după ce a aflat că are o tumoră pe creier și a auzit de performanțele ACIBADEM a decis să își pună sănătatea în mâinile Profesorului Koray Özduman, neurochirurg și co-director al Unității Acibadem Gama Knife.

„Totul a început cu dureri de cap cronice, zi de zi. Tatăl unuia dintre elevii mei este neurochirurg. L-am vizitat, iar el mi-a recomandat o scanare RMN pentru a diagnostica problema. Următorul lucru pe care l-am știut: mi s-a spus că am un meningiom, o tumoare benignă pe creier. El a spus că ar putea îndepărta tumora printr-o intervenție chirurgicală. Dar tumora era localizată într-o zonă cu riscuri. Doctorul mi-a menționat că a participat la un congres medical în urmă cu ceva timp și l-a cunoscut pe prof. Koray Özduman, neurochirurg la Istanbul, specializat în tratamentul radiochirurgiei pentru tumorile cerebrale. Așadar, chirurgul meu mi-a recomandat să merg la Istanbul și să primesc tratament Gamma Knife, un tratament mai sigur pentru tumora mea. Am fost la Istanbul și m-am întâlnit cu dr. Özduman. El a explicat că radiochirurgia Gamma Knife este un tratament inovator care ar putea eradica tumora mea. Deși numele ar putea induce în eroare, nu este un cuțit și nu implică tăiere sau incizie. Mai degrabă, este o formă de tratament țintit cu radiații, minim invaziv”, a spus profesorul devenit pacient ACIBADEM.

Pacientul a venit la spitalul ACIBADEM Altunizade acuzând cefalee cronică, durere și amorțeală pe jumătate de față. Specialiștii spitalului au făcut un nou RMN 3 Tesla si au depistat un meningiom situat foarte aproape de nervii optici. Profesorul Koray Özduman a decis să urmeze tratamentul Gamma Knife și i-a oferit toate informațiile pacientului, apoi au planificat împreună operația. A fost nevoie de o singură sesiune de radiochirurgie cu Gamma Knife. Radiochirurgia Gamma Knife este o procedură ambulatorie, iar întregul proces nu durează mai mult de o zi, astfel că pacienții pot pleca acasă după tratament.

La un an după tratament, pacientul a vizitat din nou Istanbulul și pe Prof. Özduman, pentru controlul tumorii. A fost reexaminat si s-a observat că meningiomul în cauză s-a diminuat considerabil. În prezent, profesorul de engleză nu mai acuză niciun disconfort. „Sunt bucuros că am avut norocul să găsesc acest spital, deoarece au fost capabili să-mi vindece tumora. De asemenea, mă simt norocos pentru că am găsit medicul potrivit. Îl laud pe profesorul Özduman și întregul personal de la ACIBADEM, care este o echipă căreia îi pasă cu adevărat de ceea ce face. Le sunt recunoscător tuturor. Astăzi, nu mai sunt îngrijorat de tumoră. Totul pare să fie în regulă cu mine”, a spus pacientul la controlul de un an.

Profesorul Koray Özduman, care este neurochirurg și co-director al Unității Acibadem Gama Knife, afirmă că Gamma Knife poate trata cu succes meningioamele. Este deosebit de util pentru meningioame care implică structuri vitale din creier. Majoritatea meningioamelor sunt de 3 până la 4 centimetri sau mai mici și pot fi tratate cu Gamma Knife. „Tumora cerebrală a acestui pacient a fost, fără îndoială, eligibilă pentru radiochirurgia Gamma Knife.”

Dar cine este un candidat potrivit pentru tratamentul Gamma Knife? Puteți recurge la radiochirurgie dacă aveți:

  • Tumori metastatice, tumori care s-au extins la creier din plămâni, sâni sau rinichi
  • O tumoare benignă a creierului (neurom acustic, meningiom, craniofaringiom, adenom hipofizar, hemangioblastom, tumoră glomusă)
  • Nevralgie de trigemen
  • Un glioblastom (GBM), un cancer cerebral agresiv
  • Malformații arteriovenoase (MAV) și cavernom

Profesorul Dr. Koray Özduman este un specialist de top în neurochirurgie în Turcia, axat pe neuro-oncologie și tratamentul tumorilor cerebrale. În 2000, a avut o bursă clinică la Universitatea Matsumoto, Departamentul de Neurochirurgie, Japonia. A absolvit o bursă clinică (2002-2003) și o bursă de cercetare (2005-2007) la Universitatea Yale, SUA. În prezent, este profesor de neurochirurgie la Universitatea Acibadem, Școala de Medicină, Departamentul de Neurochirurgie și co-director al Unității Gamma Knife la Acibadem Healthcare Group din Istanbul, Turcia. Prof. Özduman este membru fondator al Grupului de Cercetare a Tumorilor Creierului de la Universitatea Acibadem, cu accent special pe gliom. El este și International Fellow al Asociației Americane a Chirurgilor Neurologici.

Înființat în 2017, Acibadem Altunizade este cel mai nou spital al celui mai important furnizor privat de asistență medicală din Turcia și din regiunea unde operează Acibadem Healthcare Group. Arhitectura sa autentică, tehnologia de ultimă oră și excelența clinică oferă pacientului o experiență de ultimă generație, pentru care este cunoscut brandul Acibadem. Acıbadem Altunizade oferă servicii avansate de diagnostic și tratamente în multiple specialități medicale, inclusiv oncologie, neurochirurgie, cardiologie, chirurgie robotică, terapii celulare pentru copii și adulți. Toate caracteristicile sale, de la sistemul de cinematograf hibrid triplu până la mânerele ușilor cu autodezinfectare, sunt concepute pentru a crește eficacitatea și siguranța pacienților. Cu o suprafață interioară de 98.000 m2, o capacitate de 350 de paturi, 18 săli de operație, 75 de paturi de terapie intensivă și o parcare pentru 550 de vehicule, Acibadem Altunizade este complet echipat pentru a satisface toate cerințele pacienților.

In this article

Cancerul osos nu este un cancer des întâlnit, nu auzim regulat de el, așa cum …

146 0

Cancerul osos nu este un cancer des întâlnit, nu auzim regulat de el, așa cum auzim despre alte tipuri de cancer. Și, tot spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerele osoase sunt, din păcate, întâlnite la pacienții tineri. Diagnosticul nu este ușor de pus, pentru că durerile pe care le simt îi fac pe oameni să se gândească la tot felul de alte afecțiuni, nu la ceva oncologic, malign. Cauzele apariției cancerului osos sunt și ele pline de mister – îl putem întâlni inclusiv la oameni care fac sport și sunt atenți la alimentația lor. Alteori, vorbim despre metastaze osoase, situații întâlnite la 50% dintre pacienții diagnosticați cu alte tipuri de cancer. Primim informații importante pe această temă de la medicul Assoc. Prof. Seyit Ali Gumustas, specialist în ortopedie și traumatologie la ACIBADEM.

“Detectarea unei mase în os este o procedură dificilă și consumatoare de timp atât pentru pacient, cât și pentru medic. Deși aceste mase sunt percepute ca un semn al unei afecțiuni maligne a osului, ele pot fi de fapt structuri tumorale benigne. Când un număr mic de tumori osoase devin maligne, tumora este denumită cancer osos. Nu există o cauză specifică care să conducă la tumori maligne sau cancere osoase. Oamenii care au o viață obișnuită, fac sport și au grijă la alimentația lor pot face și ei aceste cancere. Doar unele cancere osoase pot avea o predispoziție familială”, explică medicul turc.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerele osoase sunt, din păcate, întâlnite la pacienții tineri. Tumorile maligne, cum ar fi osteosarcomul și sarcomul Ewing, care provin din osul însuși, sunt întâlnite la vârste mici. Condrosarcomul, o tumoare malignă care provine din cartilaj, este de obicei întâlnit la vârste mai înaintate, de la 40 de ani și mai târziu. Se întâlnește la o vârstă mult mai înaintată cu alte tipuri de cancer care provin din țesuturile moi. Există și cancere care se dezvoltă nu din cauza osului în sine, ci din cauza cancerului care crește într-un țesut diferit, numit metastază, care se răspândește la os, iar acestea sunt cancere care apar la vârste mai înaintate.

“Cancerele osoase sunt cancere cu creștere lentă. Pacientul poate avea un disconfort din cauza cancerului luni de zile fără a fi conștient de lucrul acesta. Cel mai important simptom al cancerului osos este durerea. Această durere poate fi confundată cu cea cauzată de alte boli. Durerea non-canceroasă e atenuată prin odihnă temporar. Durerea cauzată de țesutul canceros nu scade odată cu repausul. Durerea provocată de cancer se poate manifesta în așa fel încât să ne trezească noaptea. În plus, într-o astfel de situație, analgezicele pot fi insuficiente pentru a o calma. Inflamarea care însoțește durerea și se dezvoltă în timp este un alt simptom al cancerului”, lămurește expertul Acibadem Healthcare Group.

Pacientul care vine acuzând durere sau inflamare trebuie mai întâi observat și apoi examinat fizic de către medic. Localizarea țesutului, forma acestuia, dacă este dur, dureros sau mobil, sunt lucruri care trebuie verificate. După examinare, se face o radiografie bidirecțională (two-way x ray) a osului. Chiar și această simplă radiografie bidirecțională poate uneori să ofere un indiciu dacă durerile sunt cauzate de cancer sau chiar despre ce tip de cancer poate fi vorba. Pentru a evalua mai clar starea țesutului moale din zona respectivă, este solicitat pacientului RMN-ul cu substanță de contrast pentru cazurile suspecte. Un examen CT poate fi realizat pentru a demonstra gradul de distrugere osoasă și pentru a diagnostica cancerele localizate profund.

În cele din urmă, este nevoie de o biopsie pentru diagnosticul cert. Se preferă ca biopsia să fie efectuată sub imagistică, în timp ce pacientul este anesteziat în sala de operație.

“Cea mai importantă regulă aici este ca medicul care efectuează biopsia trebuie să fie cel care va efectua și intervenția chirurgicală pentru pacient. De asemenea, este important ca medicii care efectuează aceste proceduri să fie medici cu experiență. În caz contrar, pot provoca consecințe negative ireversibile”, avertizează Profesrorul Gumustas.

Când tumora osoasă este diagnosticată definitiv, pacientul este examinat amănunțit și cancerul este stadializat. Pentru această stadializare se înregistrează tomografia pulmonară și abdominală a pacientului, precum și scintigrafia osoasă. Recent, scanările PET-CT au fost folosite în locul acestor teste. Scopul acestui screening este de a determina dacă cancerul diagnosticat provenit din os s-a răspândit la alte țesuturi adiacente sau îndepărtate.

Tipul de tumoră evaluată determină tratamentul. Intervenția chirurgicală este recomandată după chimioterapie pentru Ewing sau Osteosarcom (tumori care provin din structura osoasă însăși). În locul osului canceros îndepărtat în timpul intervenției chirurgicale se aplică proteze biologice sau non-biologice. Chimioterapia se administrează și după operație. Radioterapia este aplicată în tratamentul sarcomului Ewing în unele cazuri. Deoarece chimioterapia și radioterapia nu sunt eficiente în unele tumori osoase, cum ar fi condrosarcomul, cordomul, adamantinomul, este suficientă doar aplicarea rezecției chirurgicale. Pacienții cu osteosarcom și sarcom Ewing pot primi chimioterapie adjuvantă la 3 săptămâni după intervenția chirurgicală.

In this article

Scolioza – o afecțiune cu care ne-am familiarizat în ultima vreme și datorită poveștii campionului …

218 0

Scolioza – o afecțiune cu care ne-am familiarizat în ultima vreme și datorită poveștii campionului David Popovici care a început să înoate tocmai pentru a o trata – este o deformare a coloanei vertebrale care afectează aproximativ 3% dintre adolescenți. În timp ce cazurile ușoare ar putea să nu aibă nevoie de niciun tratament, curbele spinale severe care progresează în timp pot fi o afecțiune care provoacă invailiditate și pune viața în pericol. Dacă nu sunt tratate, aceste deformări cauzează dureri cronice, probleme respiratorii și cardiace, o calitate slabă a vieții și o durată de viață redusă. Detectarea timpurie este cheia unui tratament de succes și mai puțin invaziv, avertizează profesorul Ahmet Alanay, un eminent specialist în ortopedie și traumatologie la Centrul de Tratament Complet al Coloanei Vertebrale ACIBADEM Maslak. Profesorul Alanay este un nume sinonim cu “speranță” pentru părinții copiilor afectați de scolioză care îl caută, din lumea întreagă, pentru consultații la Istanbul.

 

Majoritatea oamenilor consideră că scolioza este o afecțiune rară, și vizibilă foarte ușor, de către oricine. Dimpotrivă: scolioza este cea mai frecventă deformare a coloanei vertebrale detectată în copilărie, iar o deformare a coloanei vertebrale de la 0 la 20 de grade nu se observă din exterior; între 20 și 40 de grade poate fi observată numai pe un corp gol. Spre deosebire de ceea ce se crede, o postură dreaptă nu este o garanție că nu avem de-a face cu scolioză”, explică Prof. Dr. Ahmet Alanay.

 

Scolioza debutează, de obicei, între 10 și 15 ani. Cu toate acestea, poate apărea mai devreme sau mai târziu în viață. La unii copii, scolioza poate fi înnăscută sau legată de alte tulburări neurologice sau musculare, cum ar fi paralizia cerebrală. În aproape 8 din 10 cazuri, cauza scoliozei este necunoscută. Riscul de scolioză devine de 10 ori mai mare pentru fete în timpul pubertății, precizează Prof. Dr. Alanay.

 

Un părinte este adesea primul care observă când un copil are un umăr mai înalt decât celălalt sau vede talie ori șolduri neuniforme. Toate acestea pot fi avertismente privind scolioza. Un screening frecvent, făcut de părinte, la domiciliu poate ajuta la detectarea și intervenția precoce.

 

“Examinarea implică evaluarea în poziția de aplecare în picioare și înainte: copilul se îndoaie din talie până când coloana vertebrală devine paralelă cu podeaua. Părinții trebuie să fie atenți la orice părți asimetrice ale spatelui inferior sau superior, omoplați, șolduri, talie sau la un spate rotunjit. În poziție dreaptă cu brațele în jos, un spațiu mai mare între un braț și trunchi în comparație cu cealaltă parte sau corpul înclinat ar putea fi, de asemenea, alarmant. Dacă observați vreunul dintre aceste simptome, consultați un specialist cât mai curând posibil”, vă sfătuiește profesorul Alanay.

 

Cazurile ușoare de scolioză necesită doar observație medicală, în timp ce curbele moderate pot fi corectate prin exerciții și bretele. Fără măsuri adecvate timpurii, riscul de progresie crește, iar tratamentul devine mai dificil. Când curbura se dezvoltă în timp și depășește 45 de grade, reduce spațiul din piept, ceea ce face dificilă funcționarea corectă a plămânilor și a inimii. Pentru scolioza severă, tratamentul standard este o intervenție chirurgicală care implică fuzionarea coloanei vertebrale. Procedura stabilizează coloana vertebrală cu șuruburi și tije și este extrem de eficientă. Pentru un grup anume de pacienți cu scolioză, o intervenție chirurgicală inovatoare denumită Vertebral Body Tethering (VBT) poate fi o alternativă la fuziunea coloanei vertebrale.

 

Aceasta este o procedură extrem de avansată efectuată doar de câteva echipe medicale din întreaga lume. Flexibilitatea coloanei vertebrale păstrată în timp ce coloana vertebrală continuă să crească plus o perioadă mai scurtă de recuperare sunt avantaje majore ale VBT. După procedura minim invazivă, copilul se poate întoarce la școală într-o săptămână sau două și se poate implica în toate tipurile de sport 3 luni mai târziu. Deformarea coloanei vertebrale este parțial corectată în timpul intervenției chirurgicale, iar corecția spontană continuă în timp, odată cu creșterea pacientului. Centrul de Tratament Complet al Coloanei Vertebrale Acibadem Maslak a fost primul care a aplicat noua metodă în afara SUA, țara în care a fost inventat. În ultimii 7 ani, peste 100 de pacienți au fost tratați cu succes cu Vertebral Body Tethering la Acibadem, ceea ce ne face unul dintre cele mai experimentate centre din întreaga lume”, menționează Profesorul Ahmet Alanay.

 

Profesorul Ahmet Alanay, expert ACIBADEM, descrie și cele mai noi trei metode de tratament cu scolioză care au fost o adevărată descoperire în Turcia: „Cele mai avansate și inflexibile cazuri de scolioză și cifoză, care erau considerate inoperabile sau prea riscante sau prea târzii pentru chirurgie, pot fi acum tratate prin operații. Utilizarea navigației vertebrale, imprimarea 3D și neuromonitorizarea, în special, au transformat operațiunile cu risc ridicat de paralizie și considerate a fi „imposibile” în operații care pot fi efectuate într-un mod mult mai sigur”.

În timp ce o singură eroare în timpul plasării unui șurub putea face corecția imposibilă, procesul de plasare a șuruburilor este acum realizat în siguranță, cu un dispozitiv de navigație a coloanei vertebrale și imagistica tridimensională a coloanei vertebrale. Navigația coloanei vertebrale face mai ușoară efectuarea plasării sigure a șuruburilor, o procedură care constituie prima și una dintre cele mai importante etape în tratamentul deformărilor avansate și inflexibile. Gradul de precizie a șurubului plasat cu navigația vertebrală este aproape de 100%.

Neuromonitorizarea este o tehnică ce necesită intervenția neurologilor și indică starea de transmitere a impulsului nervos în măduva spinării pe toată durata operației. Acest lucru permite monitorizarea stării măduvei spinării în timpul intervenției chirurgicale și dă un semnal în caz de întreruperi sau încetiniri ale transmisiei măduvei spinării. Astfel de modificări sunt comunicate chirurgului de către neurologul care efectuează procesul de neuromonitorizare. Această avertizare timpurie permite chirurgului să detecteze și să elimine cauza care a produs asta și elimină riscul de paralizie din cauza vătămării măduvei spinării.

Iar tehnologia de imprimare tridimensională a devenit noua speranță a pacienților cu scolioză avansată și cu cifoză. Tehnologia face acum posibilă producerea unei copii exacte a coloanei vertebrale a unui pacient. În loc să fie nevoit să imagineze deformarea coloanei vertebrale în mintea sa, chirurgul poate să o vadă pur și simplu pe modelul 3D și, dacă este necesar, să simuleze operația pe care intenționează să o aibă pentru a avea o experiență cât mai autentică, cu rezultatele și dificultățile reale ale procedurii. Astfel, cazurile de scolioză și cifoză cu deformări ale coloanei vertebrale severe cu anatomie anormală sunt tratate prin chirurgie într-un mod mai sigur, reducând în mare măsură riscul de paralizie și moarte.

In this article

70% dintre toți pacienții cu cancer vor avea nevoie de radioterapie la un moment dat, …

204 0

70% dintre toți pacienții cu cancer vor avea nevoie de radioterapie la un moment dat, într-o anumită fază a tratamentului. La fel ca și intervenția chirurgicală, radioterapia este o modalitate de tratament local utilizată pentru a distruge sau a reduce încărcătura tumorală. În zilele noastre, dezvoltarea de noi tehnologii sofisticate permite introducerea unor opțiuni de tratament avansate. Cu toate acestea, alegerea celei mai bune clinici de radio-oncologie este adesea o provocare. Prof. Dr. Fulya Ağaoğlu, un oncolog radiolog reputat în Spitalele ACIBADEM din Turcia și academician la Școala de Medicină Acibadem, vorbește despre punctele forte care disting centrele medicale de top pentru tratament cu radioterapie. Experta, cu peste 25 de ani de experiență, explică avantajele pe care ar trebui să le caute un pacient atunci când alege o îngrijire de calitate pentru cancer.

  1. Echipamente avansate și infrastructură

Echipamentele de înaltă tehnologie pot oferi rezultate mai bune în ceea ce privește siguranța și eficacitatea. Cele mai recente dispozitive livrează doza de radiații cu o precizie mai mare într-un timp mai scurt. În plus, există diferite modalități de radioterapie și diverse aparate care pot fi utilizate în funcție de tipul, localizarea și stadiul tumorii. Este un mare avantaj atunci când medicii și pacienții au la dispoziție toate aceste opțiuni de tratament. Acibadem Healthcare Group, de exemplu, are toate dispozitivele, de la CyberKnife, Gamma Knife și acceleratoare liniare de energie înaltă până la dispozitive de brahiterapie și radioterapie intraoperatorie, spune prof. Fulya Ağaoğlu. „Dispozitivul de ultimă generație MR Linac este instalat și în spitalele noastre”, adaugă experta. Spre deosebire de dispozitivele convenționale, MR Linac permite radioterapie precis focalizată pe țintă, deoarece imagistica RM poate arăta clar, în timp real, anumite tumori care nu pot fi văzute bine cu tomografie, precum cancerul pancreatic sau cancerul hepatic. „În plus, putem modifica zilnic planurile de tratament cu dispozitivul MR Linac. Putem modifica și personaliza tratamentul prin replanificare dacă un anumit organ este gol sau plin. Acest lucru ne ajută să livrăm cu succes doze mai mari tumorii, în timp ce țesuturile și organele sănătoase din apropiere sunt, de asemenea, mai bine protejate”, explică experta în radio-oncologie.

  1. Lucru în echipă și abordare multidisciplinară

Tratamentul cancerului este o chestiune de lucru în echipă. Adesea necesită o combinație de intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie, metode imagistice, patologie și alte metode utilizate în perioada de observare. Prin urmare, radioterapia este doar o parte a procesului de tratament. Poate fi utilizată singură, ca modalitate terapeutică pentru bolile canceroase care nu sunt tratabile chirurgical, cum ar fi cancerul nazofaringian, cancerul de col uterin și anumite tipuri de limfom. În plus, radio-oncologia este utilizată în tratamente multidisciplinare, în combinație cu sau după chimioterapia pre și postoperatorie. Sau radioterapia poate fi utilizată pentru a trata o recidivă atunci când boala a reapărut în alte părți ale corpului. Tratarea cancerului poate fi un proces lung care necesită mai mulți specialiști și este cu siguranță un avantaj să ai toți specialiștii la un loc, lucrând în echipă. „Lucrăm ca o echipă în toate etapele, de la diagnostic, tratament și urmărire ulterioară. Fiecare pacient este evaluat de comisia oncologică, iar noi luăm o decizie comună cu privire la metoda de utilizat în fiecare etapă a tratamentului”, precizează prof. Fulya Ağaoğlu.

  1. Tratamente personalizate pentru pacient

Într-o lume a dezvoltărilor medicale și a numeroaselor opțiuni de tratament, soluțiile personalizate sunt o necesitate. Planurile de tratament personalizate iau în considerare vârsta fiecărui pacient, istoricul de sănătate, obiceiurile, tipul specific de cancer, localizarea, dimensiunea și răspândirea acestuia. Deoarece oamenii nu răspund la fel la tratamentele medicale, soluțiile personalizate sunt disponibile pe tot parcursul, începând de la procedurile de diagnostic, fiecare pas al procesului de tratament, până la urmărirea post-tratament. Prof. Fulya Ağaoğlu explică de ce este esențial pentru un tratament de succes: „Selectăm modalități moderne de imagistică, cum ar fi PET/CT, tomografia și RMN printre metodele imagistice, în mod specific pentru fiecare pacient. Putem preleva probe de biopsie sub formă de biopsii închise și, prin urmare, nu este necesară o procedură chirurgicală. Folosim metode de examinare patologică foarte avansate pentru a verifica diagnosticul pacientului. Dacă nu suntem siguri de un diagnostic sau vedem anumite aspecte neexplicate, efectuăm analize genetice și decidem asupra tratamentelor personalizate pe baza unor modalități imagistice avansate. Cu alte cuvinte, personalizăm tratamentul pentru fiecare pacient, ca un croitor care croiește un costum pe comandă față de unul standard.”

Despre Acibadem

Acibadem Hospitals Group este cel mai apreciat furnizor de servicii medicale private în Turcia încă din 1991 și face parte dintr-o rețeaua mondială International Healthcare Holdings, al doilea lanț de servicii medicale din lume. Acibadem furnizează servicii comprehensive de diagnostic și tratament angajând profesioniști din domeniul sănătății de cel mai înalt calibru, folosind tehnologie medicală de ultimă oră și funcționând la standarde medicale acreditate la nivelul excelenței. Mii de români merg an de an la spitalele Acibadem, în special în centrele oncologice, cardiologice, de fertilitate, de medicină sportivă și de transplant.

In this article

Prof Dr. Semih Halezeroglu – unul dintre cei mai buni specialiști din lume care de …

195 0

Prof Dr. Semih Halezeroglu – unul dintre cei mai buni specialiști din lume care de 35 de ani tratează cu succes cancerul de plămâni – explică în ce constă cea mai performantă tehnică disponibilă la ora actuală în lume

Chirurgia pulmonară nu necesită întotdeauna incizii lungi, cicatrici mari și dureri postoperatorii intense. Astăzi, tehnicile minim invazive pot oferi aceleași rezultate cu un confort mai bun pentru pacient. Una dintre cele mai recente evoluții în acest domeniu este chirurgia toracică asistată video (VATS) uniportal: o nouă abordare care permite ca și operațiile pulmonare majore să fie efectuate printr-o singură incizie mică. Această metodă necesită o echipă cu experiență și tehnologie medicală avansată. Prin urmare, se efectuează într-un număr limitat de centre medicale din întreaga lume, cu chirurgi special pregătiți.

Prof Dr. Semih Halezeroglu este unul dintre cei mai buni specialiști din lume care tratează cu succes cancerul de plămâni și printre primii la nivel mondial care a utilizat cea mai performantă tehnică în operațiile pentru această maladie. În spitalele ACIBADEM din Istanbul, echipele de medici îndepărtează tumorile pulmonare cu ajutorul toracoscopiei cu incizie unică. Prof. Halezeroğlu, care face chirurgie oncologică de 35 de ani și lucrează la Spitalul Acibadem Maslak din 2009, ne-a oferit informații utile despre cele mai recente metode în chirurgia pulmonară, procedura VATS uniportală, avantajele acesteia și cine este eligibil pentru tratamentul prin tehnici minim invazive.

În trecut, operația de rezecție pulmonară necesita o incizie lungă prin coaste sau pe sân, rezultând șanse mari de complicații și o perioadă lungă de recuperare. În zilele noastre, majoritatea operațiilor pot fi efectuate prin tehnici minim invazive. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu explică diferența: „Intervenția chirurgicală deschisă numită toracotomie necesită o incizie mare prin coaste. VATS standard se efectuează prin trei incizii mai mici. Chirurgia toracică robotizată necesită 4 incizii în piept. Cu VATS uniportal există o singură incizie, iar prin această tăietură se realizează întreaga procedură. La nivel global, ne îndreptăm către această procedură ca fiind una standard.” Profesorul Halezeroğlu adaugă că din cele 258 de operații pe care le-a efectuat cu echipa sa în 2021, 211 – adică 82% – au fost operații VATS uniportale. Este cea mai avansată tehnică folosită astăzi în chirurgia cancerului pulmonar.

VATS este abrevierea pentru Chirurgie Toracică Video-Asistată. În loc să deschidă pieptul, chirurgul toracic face trei incizii mici pentru a introduce o cameră miniaturală și instrumente. Zona chirurgicală este observată pe un ecran. Uniportal VATS înseamnă că intervenția chirurgicală se efectuează printr-o singură incizie. Aceasta este o intervenție chirurgicală minim invazivă, total închisă și este recomandată la nivel global pentru pacienții cu cancer pulmonar. Expertul ACIBADEM arată că prin această metodă se poate face chiar și o intervenție chirurgicală majoră a cancerului pulmonar: „Lobectomia VATS cu o singură incizie pentru cancerul pulmonar, de exemplu, necesită o incizie de 3-4 cm. Proeminăm incizia cu o cameră video astfel încât totul să fie vizualizat pe un ecran. Arterele pulmonare nu sunt deschise. Recuperarea lobului, extragerea tumorii si a ganglionilor afectați se realizează prin aceeași deschidere. Aceasta este procedura cel mai puțin invazivă.”

Deoarece acesta este un tip închis de intervenție chirurgicală pulmonară și se efectuează printr-o singură incizie, VATS uniportal provoacă leziuni tisulare minime în comparație cu toracotomia deschisă sau alte tehnici toracoscopice. Prin urmare, aduce beneficii semnificative pacientului în ceea ce privește confortul și calitatea vieții. „Operația este mai scurtă și mai sigură, iar recuperarea este mai rapidă. Pacienții nu trebuie să rămână în secția de terapie intensivă. Rata de supraviețuire la 5 ani este mai mare, iar prețul este mai mic”, afirmă prof. Semih Halezeroğlu. Pe de altă parte, procedura necesită cursuri speciale de învățare și formare pentru chirurgi.

La fel ca orice altă procedură chirurgicală, VATS uniportal nu este pentru toată lumea. Doar chirurgii cu înaltă calificare și experiență pot hotărî dacă un pacient poate fi operat și care tehnică chirurgicală este cea mai potrivită. Pacienții cu cancer pulmonar care sunt interesați de VATS uniportal la ACIBADEM sunt de obicei rugați să furnizeze câteva informații medicale pentru evaluare preliminară, spune prof. Halezeroğlu. „Avem nevoie de o scanare PET sau cel puțin de un CT toracic ca să cunoaștem stadiul bolii. Putem opera doar pacienții din stadiul 1 și stadiul 2. Cazurile din stadiul 3 și 4 ar trebui tratate oncologic, iar dacă există o ameliorare, putem opera”, explică expertul ACIBADEM.

Cât despre rolul fumatului în apariția cancerului de plămâni, profesorul Halezeroğlu este categoric: “90 la sută dintre pacienții cu cancer de plămâni fie au fumat, fie fumează în continuare. Doar 10 la sută dintre pacienți nu au consumat tutun niciodată. Însă și dintre aceștia, există o parte care au fost expuși fumului de țigară, adică fumatului pasiv. Orice tip de cancer din organism apare din cauza mutațiilor genetice cauzate de chimicalele ingerate prin hrană, fumat, poluare. Fumatul pe termen lung duce la modificări maligne în corp și prin simplul fapt că zi de zi agresăm plămânii prin același gest mecanic al inhalării fumului nociv. Organizația Mondială a Sănătății recomandă persoanelor fumătoare, cu vârstele între 55 și 74 de ani, care au consumat 25 de pachete de țigări pe an să facă anual un CT cu substanță de contrast”.

In this article

De Ziua Mondială Fără Tutun, Organizația Mondială a Sănătății a făcut public un raport ce …

2588 0
Fumatul ucide

De Ziua Mondială Fără Tutun, Organizația Mondială a Sănătății a făcut public un raport ce evaluează costurile pentru sănătate și economie ale tutunului și impactul acestuia asupra mediului. Fumatul ucide anual peste șapte milioane de oameni, iar OMS solicită interzicerea publicității pentru aceste produse și creșterea taxelor, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește costurile de sănătate și pierderi de productivitate, acestea sunt estimate la peste 1.250 miliarde euro, reprezentând 1,8% din Produsul Intern Brut (PIB).

Și mai alarmant este faptul că deșeurile de tutun, cele mai răspândite din întreaga lume, conțin mai mult de 7.000 de substanțe chimice toxice care afectează mediul, inclusiv substanțe cancerigene. În plus, potrivit experților, un copac este pierdut pentru fiecare 300 de țigări. OMS avertizează că în secolul 21 tutunul ar putea provoca până la un miliard de decese la nivel mondial.

Din această cauză, ONU solicită măsuri drastice cum ar fi interzicerea publicității pentru tutun, ambalaje neutre, interzicerea fumatului în spațiile publice interioare și la locurile de muncă.

”Una dintre măsurile de luptă împotriva tutunului constă în creșterea prețului la țigări și aplicarea de taxe pe aceste produse.” consideră dr. Oleg Chestnov, director general adjunct al OMS.

Sursă foto: Shutterstock

In this article
Join the Conversation (0)

Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) a dat undă verde …

2555 0
medicament anticancer

Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) a dat undă verde comercializării primului medicament anticancer care atacă tumorile cu profil genetic specific, și nu organul afectat.

”Este o premieră importantă pentru medicină.” a precizat dr. Richard Pazdur, potrivit webmd.com. ”Până în prezent, FDA a aprobat terapii împotriva cancerului în funcție de organul afectat inițial, cum ar fi de exemplu plămânul sau sânul. Acum am aprobat un tratament pe bază de biomarkeri ai tumorii și nu ai organului afectat ”, a explicat doctorul care este director interimar pentru produse hematologice și oncologice la centrul pentru evaluarea medicamentelor al FDA. (more…)

In this article
Join the Conversation (0)

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology împreună cu cei de la Harvard Medical School …

2195 0

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology împreună cu cei de la Harvard Medical School au creat o cerneală pentru un tatuaj inteligent, care îți poate analiza starea de sănătate și își schimbă culoarea în funcție de aceasta, scrie cnewsmatin.fr.

Deocamdată, oamenii de știință au creat trei feluri de cerneală care integrează senzori biologici. Aceștia pot analiza compoziția lichidului interstițial din vasele capilare sangvine și din celule. Senzorii biologici măsoară concentrația de glucoză, nivelul pH-ului și concentrația de sodiu.

Aceste tipuri de cerneală, odată tatuate, transformă pielea purtătorului într-un ”adevărat ecran interactiv”, care oferă informații medicale în timp real. Astfel, acest proiect, cunoscut sub numele de DermalAbyss, ar putea fi foarte practic pentru persoanele bolnave de diabet. Pentru a  controla nivelul glicemiei, diabeticii sunt în prezent nevoiți să își înțepe pielea pentru a recolta o picătură de sânge.

”Avem posibilitatea de a înlocui o procedură dureroasă cu un tatuaj a cărui culoare se schimbă din albastru în maro în funcție de concentrația de glucoză”, a explicat echipa de cercetători. Senzorul de pH își schimbă culoarea din violet în roz, iar cel de sodiu reacționează la expunerea pielii la razele ultraviolete.

Deocamdată, tatuajul inteligent se află încă în faza de teste, care se realizează pe piele de porc. Dar oamenii de știință cred cu tărie în potențialul acestui proiect.

Sursă foto: Shutterstock

In this article
Join the Conversation (0)

Faptul că fumatul nu este un obicei sănătos știe toată lumea. Faptul că pentru fumători …

1926 0
efectele renuntarii la tigari

Faptul că fumatul nu este un obicei sănătos știe toată lumea. Faptul că pentru fumători este foarte greu să renunțe la această plăcere vinovată, iarăși este un lucru cunoscut. Dar ce se întâmplă totuși cu organismul nostru după ce ne lăsăm de fumat?

Specialiștii American Cancer Society susțin că efectele se văd foarte rapid. La 20 de minute după ce renunțați la țigări, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad, după 12 ore nivelul de monoxid de carbon din sânge ajunge la normal, iar după 2-3 săptămâni circulația și funcțiile pulmonare se îmbunătățesc și ele vizibil.

Tusea și respirația dificilă încep să dispară pentru că plămânii încep să se curețe și să funcționeze la capacitate normală între o lună și 9 luni de la renunțarea la țigări. La un an după această decizie riscul de a dezvolta boli coronariene și atac de cord este la jumătate față de cel al unui fumător. Iar după 5 ani riscul de a dezvolta cancer la nivelul gurii, gâtului, esofagului și vezicii urinare se înjumătățește. Iar acestea sunt doar câteva dintre beneficiile renunțării la fumat. Speranța de viață pentru fumători este cu cel puțin 10 ani mai redusă decât cea a nefumătorilor.

În plus, imediat după renunțarea la țigări mâncarea are un gust mai bun, simțul olfactiv revine la normal, respirația, părul și hainele miros mai bine, dinții și unghiile nu mai sunt îngălbenite, rezistența fizică este mai bună, iar aspectul tenului se îmbunătățește.

Statisticile ne demonstrează că avem motive suficiente pentru a renunța la fumat. În Statele Unite mai mult de 480.000 de oameni mor anual de boli cauzate de fumat. Ceea ce înseamnă că în fiecare an unul din 5 decese au această cauză. American Cancer Society scrie că fumatul ucide în Statele Unite mai mulți oameni decât consumul de alcool, accidentele de mașină, virusul HIV, armele și consumul de droguri ilegale. Fumatul nu poate cauza doar cancer, ci poate afecta plămânii, inima, vasele de sânge, organele de reproducere, gura, pielea, ochii și oasele. 30% dintre decesele cauzate de cancer au legătură cu acest obicei nesănătos, iar în ceea ce privește cancerul pulmonar, procentul este de 80%. Iar cercetătorii atrag atenția că la aceleași riscuri se supun și cei care fumează pasiv.

Sursa foto: Shutterstock

In this article
Join the Conversation (0)

Vă puteți imagina o lume în care toți bebelușii se nasca perfect sănătoși, fără niciun …

1706 0
modificare genetica

Vă puteți imagina o lume în care toți bebelușii se nasca perfect sănătoși, fără niciun fel de probleme moștenite genetic? Ar putea deveni realitate într-o bună zi. Pentru prima oară în istorie, cercetătorii de la Universitatea de Medicină și Știință Oregon, alături de colegi din California, Coreea de Sud și China, au anunțat că au reușit să modifice mai mulți embrioni umani, eliminând astfel o mutație genetică gravă care cauzează o afecțiune cardiacă comună ce poate provoca decesul subit. Iar cel mai important este că s-au obținut embrioni în care nicio celulă nu mai prezenta mutații și, în plus, nici nu s-au creat alte mutații noi nedorite.

Studiul, publicat în revista Nature și preluat de New York Times, reprezintă un  pas uriaș pentru lumea medicală și pentru domeniul geneticii, chiar dacă mai este cale lungă până când acest procedeu va putea fi folosit la scară largă. Se speră însă ca, într-o zi, prin editarea genelor, nou-născuții să fie protejați de afecțiunile ereditare.

Experimentul ridică însă foarte multe probleme de ordin etic cu privire la posibilitatea de a crea bebeluși cu anumite trăsături, precum abilități sportive superioare sau inteligență peste medie. Oamenii de știință s-au temut mereu de consecințele medicale neprevăzute la care ne expunem prin modificarea ADN-ului uman. Implicațiile culturale și sociale pot fi la fel de grave: experții atrag atenția asupra faptului că există riscul ca persoanele cu posibilități materiale să plătească pentru a avea copii cu trăsături și aptitudini superioare.

Va mai dura însă mult până când această metodă va putea fi testată clinic, posibilitate ce, în acest moment, este interzisă de lege. Dar dacă această metodă va fi considerată sigură, ar putea fi de folos pentru multe cupluri ce altfel nu pot avea copii sănătoşi.   Metoda ar putea fi aplicată la peste 10,000 de afecţiuni cauzate de mutaţii genetice ereditare. Printre aceste afecţiuni ar putea fi cancerele de sân şi cele ovariene cauzate de mutaţiile BRCA, boala Huntington, Tay-Sachs, fibroza chistică, anemia celulară sau unele cazuri de Alzheimer.

In this article
Join the Conversation (0)

La ora actuală, radioterapia face parte din protocolul de tratament al multor tipuri de cancer …

1636 0
Dr. Mihai Vlad

La ora actuală, radioterapia face parte din protocolul de tratament al multor tipuri de cancer la nivel mondial. Iar românii beneficiază de programe decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate pe care le pot face în spitale autohtone, dotate cu aparatură de ultimă generație. În Brașov, spitalul Onco Card asigură persoanelor diagnosticate cu diverse afecțiuni maligne radioterapie decontată integral prin CNAS.

“Aproape toate tipurile de tumori solide au indicație de radioterapie într-un anumit moment al tratamentului. Și în România, ca și în restul lumii, cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerul de sân la femei, cancerul de prostată la bărbați, cancerele pulmonare la ambele sexe, tumorile ORL, tumorile digestive, cancerul de rect și tumorile ginecologice. În plus, depistăm tumori gastrice, sarcoame, tumori cerebrale, și aproape toate pot beneficia de radioterapie”, spune dr. Vlad Mihai, specialist radioterapeut în cadrul spitalului Onco Card.

Multe dintre aparatele performante disponibile și în țara noastră tratează cancerul prin raze X care țintesc tumorile maligne. Sunt similare celor folosite pentru banalele radiografii, însă diferă dozele și modul de aplicare.

“Radioterapia cu raze X pe care o folosim noi acționează indirect asupra lanțului ADN din celula tumorală. Între două ședințe de radioterapie, țesuturile sănătoase au timp să se refacă. În schimb, celulele tumorale nu au capacitatea de a se regenera și de a repara acele leziuni induse în lanțul ADN și, până la urmă, sfârșesc prin a fi distruse de iradiere”,explică specialistul modul în care funcționează radioterapia.

În ultimii ani, tehnologia a evoluat foarte mult și, astăzi, aparatele disponibile în România reușesc să trateze cancerele, cu minimum de efecte secundare.

“Evoluția radioterapiei e în două sensuri: tratăm mai bine tumorile, cu doze mai mari și, în același timp, protejăm țesutul sănătos de iradiere. Pacienții trebuie să înțeleagă că iradierea cu raze X îi poate ajuta și că nu duc cu ei acasă doza de iradiere. Deci își pot ține nepoții sau copiii pe genunchi, pentru că nu reprezintă un pericol pentru cei din jur. Efectele secundare sunt legate de inflamația indusă de radioterapie și pentru aceasta există tratamente simptomatice care îi ajută pe pacienți să facă toate ședințele până la doza totală prescrisă”, afirmă dr. Vlad Mihai, specialist radioterapeut la Onco Card.

Conform protocoalelor internaționale de tratare a cancerului, pe care le aplică și medicii români în clinicile oncologice, fiecare pacient este evaluat de o comisie formată din chirurg, oncolog, imagist, radioterapeut, anatomopatolog și alți specialiști. Astfel, fiecare caz în parte primește indicații personalizate și terapii adaptate tipului de cancer care cresc șansele de vindecare.

“Vindecarea în cancer înseamnă lipsa semnelor de recidivă peste 5 ani de la tratamentul inițial. Sunt nenumărate cazuri pe care le vedem la control și care nu au semne de recidivă. Noi încercăm să “scoatem” practic din statistică fiecare pacient: dacă știm că radioterapia reduce cu 50 la sută, de exemplu, riscul de recidivă în cancerul de sân, după operație completă, încercăm să creștem acel procent cât mai mult. Bineînțeles că sunt nenumărate cazuri spectaculoase, sunt și cazuri care nu răspund așa cum ne-am aștepta la tratament și de aceea, avem nevoie de ajutorul colegilor din alte specialități”, spune medicul radioterapeut.

În plus, specialistul insistă asupra respectării tuturor ședințelor de tratament de către pacienți. Pe lângă sprijinul comisiei oncologice, aceștia pot avea acces la psiholog care îi ajută se treacă peste momentele dificile.

“Dacă pacientul este într-o stare clinică bună și, în timpul radioterapiei, starea generală nu este afectată de alte boli sau de tratamentul în sine, îl sfătuim să-și continue activitatea. Sunt pacienți care continuă să lucreze pe perioada terapiei, sunt pacienți care, chiar dacă nu merg la serviciu, au o activitate fizică în fiecare zi, se ocupă de micile afaceri, de nepoți, de grădinărit. Îi încurajez tot timpul să aibă activitate, să nu rămână în așteptare, să nu se gândească prea mult la boala lor, iar în timpul radioterapiei, pot face asta”, declară dr. Vlad Mihai, specialist radioterapeut în cadrul Onco Card.

În plus, specialistul recomandă respectarea unui stil de viață sănătos, dieta echilibrată, mișcarea și evaluările medicale periodice. Acestea sunt dovedite că reduc riscul apariției cancerului.

 

In this article
Join the Conversation (0)

Creierul bărbaților este diferit de cel al femeilor, iar oamenii de știință de la Amen …

1606 0
studiu creier femei barbati

Creierul bărbaților este diferit de cel al femeilor, iar oamenii de știință de la Amen Clinics din Newport Beach, California vin cu noi precizări în această privință, scrie Science Daily. Nivelul de irigare cu sânge a anumitor zone cerebrale este diferit, iar acest lucru își pune amprenta asupra trăsăturilor comportamentale caracteristice celor două sexe, dar și asupra riscului de a dezvolta unele afecțiuni.

Cercetătorii americani au făcut un studiu amplu folosindu-se de tehnicile de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională și au ajuns la concluzia că, în cazul femeilor, creierul este mult mai activ decât în cazul bărbaților. Oamenii de știință au comparat 46.034 de analize imagistice SPECT (tomografie computerizată cu emisiune de fotoni) puse la dispoziție de nouă clinici și astfel au putut observa diferențele dintre creierele bărbaților și ale femeilor. SPECT poate măsura nivelul de irigare cu sânge a anumitor zone din creier.

“Deosebirile pe care le-am identificat între bărbați și femei sunt esențiale pentru înțelegerea riscului de a dezvolta tulburări la nivelul creierului, cum este boala Alzheimer, în funcție de sex”, a explicat autorul principal al studiului, psihiatrul Daniel G. Amen.

Studiul a arătat că în ceea ce privește participantele la studiu, creierul acestora a fost mult mai activ în mai multe zone comparativ cu creierul bărbaților. Zona cortexului prefontal implicată în concentrare și controlarea impulsurilor și regiunea limbică sau emoțională, cu rol în reglarea dispoziției și a anxietății, aut fost printre cele mai active regiuni ale creierului. Astfel, se poate explica de ce  femeile au o tendință mai accentuată către empatie, intuiție, colaborare, autocontrol și îngrijorare în comparație cu bărbații, dar și de ce acestea sunt mai predispuse la manifestarea unui comportament anxios, la depresie, insomnie și tulburări de alimentație.

La bărbați, regiunile creierului implicate în percepția vizuală și coordonare erau mai active.

Printre subiecți au fost 119 voluntari sănătoși și 26.683 de pacienți cu diverse afecțiuni psihiatrice, precum traume cerebrale, tulburări bipolare, schizofrenie, psihoze sau deficit de atenție (ADHD).

Studiul acestor diferențe este de o importanță deosebită având în vedere că afecțiunile cerebrale afectează diferit bărbații și femeile. Femeile sunt mai predispuse la boala Alzheimer, la depresie și tulburări anxioase, iar bărbații au o tendință mai accentuată către ADHD și probleme de comportament, explică specialiștii.

In this article
Join the Conversation (0)

Ce analize trebuie să facă o femeie la 20, 30, 40 și 50 de ani …

1586 0

Ce analize trebuie să facă o femeie la 20, 30, 40 și 50 de ani ca să își mențină sănătatea

Fiică, mamă, soră, bunică, nepoată, prietenă, colegă. Fiecare dintre noi are o rudă sau o cunoștință care a primit diagnosticul “cancer”. Se întâmplă, în timp, din cauza fumatului, a expunerii necugetate la soare, a unei alimentații departe de recomandările nutriționiștilor. Contactul cu chimicalele și radiațiile în cazul unor meserii, dar și abuzul de alcool ne aduc mai aproape de verdictul dur, de care putem scăpa dacă reținem un singur cuvânt: “prevenție”.

“Le spun tuturor pacientelor care îmi trec pragul că nu putem spune cu precizie de ce apar cancerele. Ceea ce știm sigur, până în prezent, este că moștenirea genetică, fumatul, dieta dezechilibrată, cu multă carne și fără vegetale proaspete, lipsa activităților sportive și expunerea îndelungată la soare, fără creme de protecție, toate cresc riscul de cancer chiar la vârstă tânără. Iar pentru a preveni boala nu ne rămâne decât să adoptăm un stil de viață echilibrat și să mergem regulat la medic”, spune doamna doctor Izabela Condei, medic primar imagistică medicală în cadrul spitalului Onco Card, unul dintre cele mai performante din România în tratarea cancerelor.

Cancerul de sân, cel pulmonar, afecțiunile maligne ale colului, dar și cele colorectale sunt cele mai frecvente în rândul femeilor din România. Însă și vârsta este corelată cu apariția anumitor tipuri de cancer, de aceea specialiștii Onco Card au elaborat un program de prevenție care ține cont de acest aspect.

“Depistate în stadiu incipient, multe dintre tipurile de cancer sunt tratabile în 90 la sută dintre cazuri. Tocmai de aceea, toate femeile trebuie să știe că prevenția primară, adică reducerea factorilor de risc menționați, trebuie însoțită de cea secundară, adică efectuarea regulată a unor teste și analize care pot detecta precoce afecțiunile maligne. Acest program complex începe de la 20 de ani și trebuie să continue toată viața, dacă ne dorim sănătate și longevitate”, adaugă medicul Izabela Condei.

Între 20 și 30 de ani, cele mai frecvente tipuri de cancere sunt tumorile germinale, leucemiile și melanomul. Astfel, pachetul de analize destinat prevenției include o consultație de medicină internă, una ginecologică, ecografiile abdominală, de tiroidă, de sân, testul Papanicolau și teste de sânge.

“Dacă  apare vreo suspiciune de boală malignă, putem completa investigațiile cu un consult oncologic, dermatologic sau hematologic,o radiografie toracică, o mamografie,o tomografie sau un examen IRM”,afirmă experta Onco Card.

După vârsta de 30 de ani, la femei sunt mai frecvente cancerele de sân, de col și de piele. Pe lângă investigațiile din pachetul 20-30 de ani, specialiștii pot recomanda în cazul unei suspiciuni efectuarea markerilor tumorali, a celor hepatici, dar și un EKG.

“Cu cât înaintăm în vârstă, numărul analizelor care pot pune în evidență o eventuală afecțiune malignă crește. Astfel, între 41 și 50 de ani, mamografia, consultul gastroenterologic, cel cardiologic și EKG-ul devin obligatorii și completează tabloul investigațiilor de până la această vârstă. În plus, orice suspiciune de boală poate orienta medicul și pacienta către o ecocardiografie, un test de efort, o endoscopie, o colonoscopie virtuală și o testare pentru tipul de tulpină de HPV”, recomandă dr. Izabela Condei, medic primar imagistică medicală la Onco Card.

După vârsta de 50 de ani, medicii diagnostichează frecvent la femei cancere de sân, de colon și de col. Iar pachetul de testări complete care vizează detectarea precoce a acestor afecțiuni cuprinde o consultație de medicină internă, una ginecologică, o alta cardiologică, o consultație ganstroenterologică, ecografiile abdominală, ginecologică, de tiroidă, de sân, testul Papanicolau, mamografia, colonoscopia virtuală și un EKG. În caz de suspiciune, acestora li se pot adăuga alte investigații. Specialiștii recomandă ca acestea să se facă în centre oncologice cu experiență, unde medicii pot vedea orice modificare malignă în stadiu incipient.

In this article
Join the Conversation (0)

În fiecare nouă ediție DSM (Manual de Diagnostic și Statistică) simptomele tulburării cu deficit de …

1556 0
testare ADHD

În fiecare nouă ediție DSM (Manual de Diagnostic și Statistică) simptomele tulburării cu deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) se schimbă, ceea ce face această tulburare dificil de diagnosticat. În plus, simptomele prevăzute în DSM sunt destul de generale, incluzând aspecte precum dificultatea de concentrare sau tendința de a-i întrerupe pe ceilalți.

Toate acestea explică entuziasmul de la începutul anului când un grup de consilieri din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a aprobat un test de screening cu șase întrebări care ar putea cu adevărat să identifice adulții cu ADHD. Totuși, acest test, prin simplitatea lui aparentă, a dat naștere la mult scepticism.

Doctorul Lawrence Diller, pediatru comportamentalist și specialist în ADHD atrage atenția că foarte mulți oameni prezintă mai multe criterii de ADHD, cum ar fi neatenția, hiperactivitatea sau impulsivitatea, dar nu au de fapt această tulburare. Presiunile societății actuale conduc uneori la incongruențe între aptitudinile și temperamentul nostru și obiectivele și aspirațiile fixate, ceea ce poate genera emoții și comportamente similare cu cele prevăzute în DSM-V, explică doctorul, potrivit flipboard.com.

Un alt subiect asupra căruia specialiștii atrag atenția este legătura dintre companiile farmaceutice și medici. Un studiu recent a arătat că, în general, doctorii care au contact limitat cu reprezentanții companiilor farmaceutice sunt mai puțin predispuși la a prescrie medicamentele de marcă ale companiei.

Există mai multe variante de tratament pentru ADHD și nu toate implică medicamente. Terapia cognitiv-comportamentală poate aborda simptomele acestei tulburări, iar antidepresivele pot ajuta în privința impulsivității și a hiperactivității.

Mulți medici subliniază importanța monitorizării de către un specialist pentru a fi siguri că indiferent de tratamentul prescris, acesta are rolul de a vă diminua simptomele și de a vă face viața mai ușoară.

Sursă foto: Shutterstock

 

In this article
Join the Conversation (0)

Cercetătorii britanici au făcut o descoperire care vă va determina să mergeți mai devreme la …

1544 0
somnul insuficient

Cercetătorii britanici au făcut o descoperire care vă va determina să mergeți mai devreme la culcare. Somnul insuficient poate duce la creșterea în greutate, scrie telegraph.co.uk.

Studiul realizat de un grup de oameni de știință de la Universitatea Leeds a avut la bază 1615 subiecți. Aceștia au fost rugați să raporteze numărul de ore de somn pe noapte, dar și regimul alimentar din perioada respectivă. Au fost măsurați și indicatori precum tensiunea arterială, nivelul de colesterol, glicemia, funcțiile tiroidei, graficul greutății și al circumferinței taliei.

Concluziile studiului au fost că persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte au cu 3 cm mai mult în circumferința taliei comparativ cu cei care dorm nouă ore. Durata somnului a fost corelată și cu scăderea nivelului colesterolului bun care ajută la eliminarea grăsimilor din organism și ne protejează de boli de inimă.

“Am ajuns la concluzia că adulții care dorm mai puțin sunt mai predispuși la creșterea în greutate și obezitate, iar acest lucru întărește importanța odihnei corespunzătoare”, a explicat Laura Hardie, cercetătorul principal al studiului.

Specialiștii le recomandă adulților un somn de 7 până la 9 ore pentru a se bucura de beneficiile odihnei. Studiul a subliniat ideea că odihna insuficientă poate duce la boli metabolice sau diabet.

Sursa foto: Shutterstock

In this article
Join the Conversation (0)