Copiii sunt viitorul nostru, este firesc să ne dorim tot ceea ce este mai bun …

55 0

Copiii sunt viitorul nostru, este firesc să ne dorim tot ceea ce este mai bun pentru ei. O știe orice părinte: avem momente bune și mai puțin bune cu ei, în goana vieții. Iar în categoria celor mai puțin bune intră și momentele de boală, cu care se confruntă orice copil și care înseamnă griji imense, nopți nedormite și multe emoții. În vreme ce majoritatea bolilor trec rapid, tratamentul altor afecțiuni poate fi destul de dificil. Cancerele, care se numără printre acestea din urmă, pot fi acum pe deplin vindecate datorită diagnosticării precoce și a unor metode de tratament extrem de eficiente. Dar cum poate face un copil cancer când viața lui e abia la început?

“Răspunsul la această întrebare este neclar. Sunt cei care văd asta ca pe un pur ghinion. Se crede că aceste cancere pot apărea din cauze genetice. Studiile științifice au arătat că unele tipuri de cancer sunt cauzate de defecte de fuziune ale genelor. Cu toate acestea, cauzele multor tipuri de cancer nu au fost pe deplin elucidate”, spune Prof. Dr. Funda Corapcioglu, specialist ACIBADEM în oncologie pediatrică cu peste 25 de ani de experiență și peste 2.000 de pacienți tratați, lider al echipei care tratează cancerele infantile din cadrul ACIBADEM Healthcare Group.

Prof. Corapcioglu enumeră principalele tipuri de cancer întâlnite la copiii cu vârste cuprinse între 0-18 ani și insistă pe următoarea informație: șansa de a detecta complet și cu acuratețe cancerele într-un stadiu incipient și de a le elimina complet este mult mai mare decât la adulți.

“Dintre cancere, întâlnim leucemia ca fiind cea mai frecventă în copilărie. Leucemiile – un cancer al sângelui – reprezintă 20% din cancerele infantile. Atunci când la copii sunt detectate paloare, slăbiciune, oboseală, vânătăi inexplicabile și roșeață, trebuie consultat un medic pentru a verifica valorile sanguine. Este necesar să consultați un medic și dacă se detectează o umflătură neașteptată în orice parte a corpului, în special în zonele gâtului, axilelor și inghinale ale copiilor. Această umflătură poate fi cauzată de o afecțiune inflamatorie a ganglionilor limfatici. Dacă această umflătură nu este cauzată de inflamație, ar trebui investigată pentru limfom. Limfomul este cancerul ganglionilor limfatici și este cel mai frecvent cancer la copil după leucemie”, explică Prof. Corapcioglu.

Din păcate, vedem și tumori cerebrale în copilărie. Tumora pe creier ocupă locul al treilea în rândul cancerelor pediatrice.

“O creștere a presiunii intracraniene este suspectată la copiii care se trezesc cu dureri de cap dimineața și vărsă în pat chiar înainte de a se trezi. La acești pacienți, circumferința capului poate fi crescută față de normal. Acești copii pot cădea adesea în timp ce aleargă și se joacă. Familiile ar trebui să fie vigilente și să trateze serios aceste momente. Când se întâlnesc aceste situații, trebuie consultat un medic. Un alt cancer obișnuit din copilărie care progresează insidios și poate fi găsit doar întâmplător este neuroblastomul. Această tumoare, care se dezvoltă în abdomen, crește lent, în timp, și acoperă cavitatea abdominală. La copii, poate provoca uneori simptome precum dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare și slăbiciune. Deoarece se dezvoltă neobservat, poate metastaza și în țesuturile din jur. Neuroblastoamele pot fi adesea depistate, deși târziu, datorită simptomelor cauzate de metastaze. De exemplu, neuroblastomul se poate răspândi la coloana vertebrală la copiii care nu vor să calce în picioare sau nu vor să meargă. Sau dacă s-a răspândit la glanda suprarenală, poate provoca palpitații și transpirație excesivă”, declară experta Acibadem în oncologie pediatrică.

Cea mai mare diferență a cancerului la copil față de adult este că tumorile progresează mai repede la copii, dar răspunsul la tratament este, de asemenea, mult mai bun. Principalele modalități de tratament sunt chimioterapia, chirurgia și radioterapia.

„Există o mulțime de evoluții în tehnicile de chirurgie și radioterapie în ultimii 20 de ani. Transplantul de celule stem este, de asemenea, printre progresele importante. Pe de altă parte, există noi agenți și scheme de tratament în chimioterapie aplicate copiilor. Dezvoltarea cea mai semnificativă din ultimii 5 ani este chimioterapia țintită care vizează semnalele emise de tumori și celulele lor și le omoară. Aceasta este o abordare foarte nouă în oncologie”, spune Prof. Funda Corapcioglu care crede că, în viitor, chimioterapia nu va fi doar țintită împotriva tumorilor, ci și foarte personalizată în funcție de caracteristicile pacientului, cum ar fi metabolismul, imunitatea și genetica.

În prezent, rata medie de supraviețuire a cancerului la copil este de aproximativ 70%.

“Unele tumori cerebrale adânc înrădăcinate prezintă încă o provocare și astfel ratele de supraviețuire în tratamentul tumorilor cerebrale sunt între 50 și 60%. În schimb, pentru unele limfoame în stadiu incipient rata de vindecare depășește 90%”, precizează experta ACIBADEM.

Deoarece cancerele din copilărie sunt relativ rare, părinții ar trebui să se adreseze centrelor medicale cu experiență care oferă cele mai recente tratamente pentru rezultate mai bune.

In this article

Cancerul osos nu este un cancer des întâlnit, nu auzim regulat de el, așa cum …

56 0

Cancerul osos nu este un cancer des întâlnit, nu auzim regulat de el, așa cum auzim despre alte tipuri de cancer. Și, tot spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerele osoase sunt, din păcate, întâlnite la pacienții tineri. Diagnosticul nu este ușor de pus, pentru că durerile pe care le simt îi fac pe oameni să se gândească la tot felul de alte afecțiuni, nu la ceva oncologic, malign. Cauzele apariției cancerului osos sunt și ele pline de mister – îl putem întâlni inclusiv la oameni care fac sport și sunt atenți la alimentația lor. Alteori, vorbim despre metastaze osoase, situații întâlnite la 50% dintre pacienții diagnosticați cu alte tipuri de cancer. Primim informații importante pe această temă de la medicul Assoc. Prof. Seyit Ali Gumustas, specialist în ortopedie și traumatologie la ACIBADEM.

“Detectarea unei mase în os este o procedură dificilă și consumatoare de timp atât pentru pacient, cât și pentru medic. Deși aceste mase sunt percepute ca un semn al unei afecțiuni maligne a osului, ele pot fi de fapt structuri tumorale benigne. Când un număr mic de tumori osoase devin maligne, tumora este denumită cancer osos. Nu există o cauză specifică care să conducă la tumori maligne sau cancere osoase. Oamenii care au o viață obișnuită, fac sport și au grijă la alimentația lor pot face și ei aceste cancere. Doar unele cancere osoase pot avea o predispoziție familială”, explică medicul turc.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerele osoase sunt, din păcate, întâlnite la pacienții tineri. Tumorile maligne, cum ar fi osteosarcomul și sarcomul Ewing, care provin din osul însuși, sunt întâlnite la vârste mici. Condrosarcomul, o tumoare malignă care provine din cartilaj, este de obicei întâlnit la vârste mai înaintate, de la 40 de ani și mai târziu. Se întâlnește la o vârstă mult mai înaintată cu alte tipuri de cancer care provin din țesuturile moi. Există și cancere care se dezvoltă nu din cauza osului în sine, ci din cauza cancerului care crește într-un țesut diferit, numit metastază, care se răspândește la os, iar acestea sunt cancere care apar la vârste mai înaintate.

“Cancerele osoase sunt cancere cu creștere lentă. Pacientul poate avea un disconfort din cauza cancerului luni de zile fără a fi conștient de lucrul acesta. Cel mai important simptom al cancerului osos este durerea. Această durere poate fi confundată cu cea cauzată de alte boli. Durerea non-canceroasă e atenuată prin odihnă temporar. Durerea cauzată de țesutul canceros nu scade odată cu repausul. Durerea provocată de cancer se poate manifesta în așa fel încât să ne trezească noaptea. În plus, într-o astfel de situație, analgezicele pot fi insuficiente pentru a o calma. Inflamarea care însoțește durerea și se dezvoltă în timp este un alt simptom al cancerului”, lămurește expertul Acibadem Healthcare Group.

Pacientul care vine acuzând durere sau inflamare trebuie mai întâi observat și apoi examinat fizic de către medic. Localizarea țesutului, forma acestuia, dacă este dur, dureros sau mobil, sunt lucruri care trebuie verificate. După examinare, se face o radiografie bidirecțională (two-way x ray) a osului. Chiar și această simplă radiografie bidirecțională poate uneori să ofere un indiciu dacă durerile sunt cauzate de cancer sau chiar despre ce tip de cancer poate fi vorba. Pentru a evalua mai clar starea țesutului moale din zona respectivă, este solicitat pacientului RMN-ul cu substanță de contrast pentru cazurile suspecte. Un examen CT poate fi realizat pentru a demonstra gradul de distrugere osoasă și pentru a diagnostica cancerele localizate profund.

În cele din urmă, este nevoie de o biopsie pentru diagnosticul cert. Se preferă ca biopsia să fie efectuată sub imagistică, în timp ce pacientul este anesteziat în sala de operație.

“Cea mai importantă regulă aici este ca medicul care efectuează biopsia trebuie să fie cel care va efectua și intervenția chirurgicală pentru pacient. De asemenea, este important ca medicii care efectuează aceste proceduri să fie medici cu experiență. În caz contrar, pot provoca consecințe negative ireversibile”, avertizează Profesrorul Gumustas.

Când tumora osoasă este diagnosticată definitiv, pacientul este examinat amănunțit și cancerul este stadializat. Pentru această stadializare se înregistrează tomografia pulmonară și abdominală a pacientului, precum și scintigrafia osoasă. Recent, scanările PET-CT au fost folosite în locul acestor teste. Scopul acestui screening este de a determina dacă cancerul diagnosticat provenit din os s-a răspândit la alte țesuturi adiacente sau îndepărtate.

Tipul de tumoră evaluată determină tratamentul. Intervenția chirurgicală este recomandată după chimioterapie pentru Ewing sau Osteosarcom (tumori care provin din structura osoasă însăși). În locul osului canceros îndepărtat în timpul intervenției chirurgicale se aplică proteze biologice sau non-biologice. Chimioterapia se administrează și după operație. Radioterapia este aplicată în tratamentul sarcomului Ewing în unele cazuri. Deoarece chimioterapia și radioterapia nu sunt eficiente în unele tumori osoase, cum ar fi condrosarcomul, cordomul, adamantinomul, este suficientă doar aplicarea rezecției chirurgicale. Pacienții cu osteosarcom și sarcom Ewing pot primi chimioterapie adjuvantă la 3 săptămâni după intervenția chirurgicală.

In this article

Scolioza – o afecțiune cu care ne-am familiarizat în ultima vreme și datorită poveștii campionului …

132 0

Scolioza – o afecțiune cu care ne-am familiarizat în ultima vreme și datorită poveștii campionului David Popovici care a început să înoate tocmai pentru a o trata – este o deformare a coloanei vertebrale care afectează aproximativ 3% dintre adolescenți. În timp ce cazurile ușoare ar putea să nu aibă nevoie de niciun tratament, curbele spinale severe care progresează în timp pot fi o afecțiune care provoacă invailiditate și pune viața în pericol. Dacă nu sunt tratate, aceste deformări cauzează dureri cronice, probleme respiratorii și cardiace, o calitate slabă a vieții și o durată de viață redusă. Detectarea timpurie este cheia unui tratament de succes și mai puțin invaziv, avertizează profesorul Ahmet Alanay, un eminent specialist în ortopedie și traumatologie la Centrul de Tratament Complet al Coloanei Vertebrale ACIBADEM Maslak. Profesorul Alanay este un nume sinonim cu “speranță” pentru părinții copiilor afectați de scolioză care îl caută, din lumea întreagă, pentru consultații la Istanbul.

 

Majoritatea oamenilor consideră că scolioza este o afecțiune rară, și vizibilă foarte ușor, de către oricine. Dimpotrivă: scolioza este cea mai frecventă deformare a coloanei vertebrale detectată în copilărie, iar o deformare a coloanei vertebrale de la 0 la 20 de grade nu se observă din exterior; între 20 și 40 de grade poate fi observată numai pe un corp gol. Spre deosebire de ceea ce se crede, o postură dreaptă nu este o garanție că nu avem de-a face cu scolioză”, explică Prof. Dr. Ahmet Alanay.

 

Scolioza debutează, de obicei, între 10 și 15 ani. Cu toate acestea, poate apărea mai devreme sau mai târziu în viață. La unii copii, scolioza poate fi înnăscută sau legată de alte tulburări neurologice sau musculare, cum ar fi paralizia cerebrală. În aproape 8 din 10 cazuri, cauza scoliozei este necunoscută. Riscul de scolioză devine de 10 ori mai mare pentru fete în timpul pubertății, precizează Prof. Dr. Alanay.

 

Un părinte este adesea primul care observă când un copil are un umăr mai înalt decât celălalt sau vede talie ori șolduri neuniforme. Toate acestea pot fi avertismente privind scolioza. Un screening frecvent, făcut de părinte, la domiciliu poate ajuta la detectarea și intervenția precoce.

 

“Examinarea implică evaluarea în poziția de aplecare în picioare și înainte: copilul se îndoaie din talie până când coloana vertebrală devine paralelă cu podeaua. Părinții trebuie să fie atenți la orice părți asimetrice ale spatelui inferior sau superior, omoplați, șolduri, talie sau la un spate rotunjit. În poziție dreaptă cu brațele în jos, un spațiu mai mare între un braț și trunchi în comparație cu cealaltă parte sau corpul înclinat ar putea fi, de asemenea, alarmant. Dacă observați vreunul dintre aceste simptome, consultați un specialist cât mai curând posibil”, vă sfătuiește profesorul Alanay.

 

Cazurile ușoare de scolioză necesită doar observație medicală, în timp ce curbele moderate pot fi corectate prin exerciții și bretele. Fără măsuri adecvate timpurii, riscul de progresie crește, iar tratamentul devine mai dificil. Când curbura se dezvoltă în timp și depășește 45 de grade, reduce spațiul din piept, ceea ce face dificilă funcționarea corectă a plămânilor și a inimii. Pentru scolioza severă, tratamentul standard este o intervenție chirurgicală care implică fuzionarea coloanei vertebrale. Procedura stabilizează coloana vertebrală cu șuruburi și tije și este extrem de eficientă. Pentru un grup anume de pacienți cu scolioză, o intervenție chirurgicală inovatoare denumită Vertebral Body Tethering (VBT) poate fi o alternativă la fuziunea coloanei vertebrale.

 

Aceasta este o procedură extrem de avansată efectuată doar de câteva echipe medicale din întreaga lume. Flexibilitatea coloanei vertebrale păstrată în timp ce coloana vertebrală continuă să crească plus o perioadă mai scurtă de recuperare sunt avantaje majore ale VBT. După procedura minim invazivă, copilul se poate întoarce la școală într-o săptămână sau două și se poate implica în toate tipurile de sport 3 luni mai târziu. Deformarea coloanei vertebrale este parțial corectată în timpul intervenției chirurgicale, iar corecția spontană continuă în timp, odată cu creșterea pacientului. Centrul de Tratament Complet al Coloanei Vertebrale Acibadem Maslak a fost primul care a aplicat noua metodă în afara SUA, țara în care a fost inventat. În ultimii 7 ani, peste 100 de pacienți au fost tratați cu succes cu Vertebral Body Tethering la Acibadem, ceea ce ne face unul dintre cele mai experimentate centre din întreaga lume”, menționează Profesorul Ahmet Alanay.

 

Profesorul Ahmet Alanay, expert ACIBADEM, descrie și cele mai noi trei metode de tratament cu scolioză care au fost o adevărată descoperire în Turcia: „Cele mai avansate și inflexibile cazuri de scolioză și cifoză, care erau considerate inoperabile sau prea riscante sau prea târzii pentru chirurgie, pot fi acum tratate prin operații. Utilizarea navigației vertebrale, imprimarea 3D și neuromonitorizarea, în special, au transformat operațiunile cu risc ridicat de paralizie și considerate a fi „imposibile” în operații care pot fi efectuate într-un mod mult mai sigur”.

În timp ce o singură eroare în timpul plasării unui șurub putea face corecția imposibilă, procesul de plasare a șuruburilor este acum realizat în siguranță, cu un dispozitiv de navigație a coloanei vertebrale și imagistica tridimensională a coloanei vertebrale. Navigația coloanei vertebrale face mai ușoară efectuarea plasării sigure a șuruburilor, o procedură care constituie prima și una dintre cele mai importante etape în tratamentul deformărilor avansate și inflexibile. Gradul de precizie a șurubului plasat cu navigația vertebrală este aproape de 100%.

Neuromonitorizarea este o tehnică ce necesită intervenția neurologilor și indică starea de transmitere a impulsului nervos în măduva spinării pe toată durata operației. Acest lucru permite monitorizarea stării măduvei spinării în timpul intervenției chirurgicale și dă un semnal în caz de întreruperi sau încetiniri ale transmisiei măduvei spinării. Astfel de modificări sunt comunicate chirurgului de către neurologul care efectuează procesul de neuromonitorizare. Această avertizare timpurie permite chirurgului să detecteze și să elimine cauza care a produs asta și elimină riscul de paralizie din cauza vătămării măduvei spinării.

Iar tehnologia de imprimare tridimensională a devenit noua speranță a pacienților cu scolioză avansată și cu cifoză. Tehnologia face acum posibilă producerea unei copii exacte a coloanei vertebrale a unui pacient. În loc să fie nevoit să imagineze deformarea coloanei vertebrale în mintea sa, chirurgul poate să o vadă pur și simplu pe modelul 3D și, dacă este necesar, să simuleze operația pe care intenționează să o aibă pentru a avea o experiență cât mai autentică, cu rezultatele și dificultățile reale ale procedurii. Astfel, cazurile de scolioză și cifoză cu deformări ale coloanei vertebrale severe cu anatomie anormală sunt tratate prin chirurgie într-un mod mai sigur, reducând în mare măsură riscul de paralizie și moarte.

In this article

70% dintre toți pacienții cu cancer vor avea nevoie de radioterapie la un moment dat, …

126 0

70% dintre toți pacienții cu cancer vor avea nevoie de radioterapie la un moment dat, într-o anumită fază a tratamentului. La fel ca și intervenția chirurgicală, radioterapia este o modalitate de tratament local utilizată pentru a distruge sau a reduce încărcătura tumorală. În zilele noastre, dezvoltarea de noi tehnologii sofisticate permite introducerea unor opțiuni de tratament avansate. Cu toate acestea, alegerea celei mai bune clinici de radio-oncologie este adesea o provocare. Prof. Dr. Fulya Ağaoğlu, un oncolog radiolog reputat în Spitalele ACIBADEM din Turcia și academician la Școala de Medicină Acibadem, vorbește despre punctele forte care disting centrele medicale de top pentru tratament cu radioterapie. Experta, cu peste 25 de ani de experiență, explică avantajele pe care ar trebui să le caute un pacient atunci când alege o îngrijire de calitate pentru cancer.

  1. Echipamente avansate și infrastructură

Echipamentele de înaltă tehnologie pot oferi rezultate mai bune în ceea ce privește siguranța și eficacitatea. Cele mai recente dispozitive livrează doza de radiații cu o precizie mai mare într-un timp mai scurt. În plus, există diferite modalități de radioterapie și diverse aparate care pot fi utilizate în funcție de tipul, localizarea și stadiul tumorii. Este un mare avantaj atunci când medicii și pacienții au la dispoziție toate aceste opțiuni de tratament. Acibadem Healthcare Group, de exemplu, are toate dispozitivele, de la CyberKnife, Gamma Knife și acceleratoare liniare de energie înaltă până la dispozitive de brahiterapie și radioterapie intraoperatorie, spune prof. Fulya Ağaoğlu. „Dispozitivul de ultimă generație MR Linac este instalat și în spitalele noastre”, adaugă experta. Spre deosebire de dispozitivele convenționale, MR Linac permite radioterapie precis focalizată pe țintă, deoarece imagistica RM poate arăta clar, în timp real, anumite tumori care nu pot fi văzute bine cu tomografie, precum cancerul pancreatic sau cancerul hepatic. „În plus, putem modifica zilnic planurile de tratament cu dispozitivul MR Linac. Putem modifica și personaliza tratamentul prin replanificare dacă un anumit organ este gol sau plin. Acest lucru ne ajută să livrăm cu succes doze mai mari tumorii, în timp ce țesuturile și organele sănătoase din apropiere sunt, de asemenea, mai bine protejate”, explică experta în radio-oncologie.

  1. Lucru în echipă și abordare multidisciplinară

Tratamentul cancerului este o chestiune de lucru în echipă. Adesea necesită o combinație de intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie, metode imagistice, patologie și alte metode utilizate în perioada de observare. Prin urmare, radioterapia este doar o parte a procesului de tratament. Poate fi utilizată singură, ca modalitate terapeutică pentru bolile canceroase care nu sunt tratabile chirurgical, cum ar fi cancerul nazofaringian, cancerul de col uterin și anumite tipuri de limfom. În plus, radio-oncologia este utilizată în tratamente multidisciplinare, în combinație cu sau după chimioterapia pre și postoperatorie. Sau radioterapia poate fi utilizată pentru a trata o recidivă atunci când boala a reapărut în alte părți ale corpului. Tratarea cancerului poate fi un proces lung care necesită mai mulți specialiști și este cu siguranță un avantaj să ai toți specialiștii la un loc, lucrând în echipă. „Lucrăm ca o echipă în toate etapele, de la diagnostic, tratament și urmărire ulterioară. Fiecare pacient este evaluat de comisia oncologică, iar noi luăm o decizie comună cu privire la metoda de utilizat în fiecare etapă a tratamentului”, precizează prof. Fulya Ağaoğlu.

  1. Tratamente personalizate pentru pacient

Într-o lume a dezvoltărilor medicale și a numeroaselor opțiuni de tratament, soluțiile personalizate sunt o necesitate. Planurile de tratament personalizate iau în considerare vârsta fiecărui pacient, istoricul de sănătate, obiceiurile, tipul specific de cancer, localizarea, dimensiunea și răspândirea acestuia. Deoarece oamenii nu răspund la fel la tratamentele medicale, soluțiile personalizate sunt disponibile pe tot parcursul, începând de la procedurile de diagnostic, fiecare pas al procesului de tratament, până la urmărirea post-tratament. Prof. Fulya Ağaoğlu explică de ce este esențial pentru un tratament de succes: „Selectăm modalități moderne de imagistică, cum ar fi PET/CT, tomografia și RMN printre metodele imagistice, în mod specific pentru fiecare pacient. Putem preleva probe de biopsie sub formă de biopsii închise și, prin urmare, nu este necesară o procedură chirurgicală. Folosim metode de examinare patologică foarte avansate pentru a verifica diagnosticul pacientului. Dacă nu suntem siguri de un diagnostic sau vedem anumite aspecte neexplicate, efectuăm analize genetice și decidem asupra tratamentelor personalizate pe baza unor modalități imagistice avansate. Cu alte cuvinte, personalizăm tratamentul pentru fiecare pacient, ca un croitor care croiește un costum pe comandă față de unul standard.”

Despre Acibadem

Acibadem Hospitals Group este cel mai apreciat furnizor de servicii medicale private în Turcia încă din 1991 și face parte dintr-o rețeaua mondială International Healthcare Holdings, al doilea lanț de servicii medicale din lume. Acibadem furnizează servicii comprehensive de diagnostic și tratament angajând profesioniști din domeniul sănătății de cel mai înalt calibru, folosind tehnologie medicală de ultimă oră și funcționând la standarde medicale acreditate la nivelul excelenței. Mii de români merg an de an la spitalele Acibadem, în special în centrele oncologice, cardiologice, de fertilitate, de medicină sportivă și de transplant.

In this article

Prof Dr. Semih Halezeroglu – unul dintre cei mai buni specialiști din lume care de …

126 0

Prof Dr. Semih Halezeroglu – unul dintre cei mai buni specialiști din lume care de 35 de ani tratează cu succes cancerul de plămâni – explică în ce constă cea mai performantă tehnică disponibilă la ora actuală în lume

Chirurgia pulmonară nu necesită întotdeauna incizii lungi, cicatrici mari și dureri postoperatorii intense. Astăzi, tehnicile minim invazive pot oferi aceleași rezultate cu un confort mai bun pentru pacient. Una dintre cele mai recente evoluții în acest domeniu este chirurgia toracică asistată video (VATS) uniportal: o nouă abordare care permite ca și operațiile pulmonare majore să fie efectuate printr-o singură incizie mică. Această metodă necesită o echipă cu experiență și tehnologie medicală avansată. Prin urmare, se efectuează într-un număr limitat de centre medicale din întreaga lume, cu chirurgi special pregătiți.

Prof Dr. Semih Halezeroglu este unul dintre cei mai buni specialiști din lume care tratează cu succes cancerul de plămâni și printre primii la nivel mondial care a utilizat cea mai performantă tehnică în operațiile pentru această maladie. În spitalele ACIBADEM din Istanbul, echipele de medici îndepărtează tumorile pulmonare cu ajutorul toracoscopiei cu incizie unică. Prof. Halezeroğlu, care face chirurgie oncologică de 35 de ani și lucrează la Spitalul Acibadem Maslak din 2009, ne-a oferit informații utile despre cele mai recente metode în chirurgia pulmonară, procedura VATS uniportală, avantajele acesteia și cine este eligibil pentru tratamentul prin tehnici minim invazive.

În trecut, operația de rezecție pulmonară necesita o incizie lungă prin coaste sau pe sân, rezultând șanse mari de complicații și o perioadă lungă de recuperare. În zilele noastre, majoritatea operațiilor pot fi efectuate prin tehnici minim invazive. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu explică diferența: „Intervenția chirurgicală deschisă numită toracotomie necesită o incizie mare prin coaste. VATS standard se efectuează prin trei incizii mai mici. Chirurgia toracică robotizată necesită 4 incizii în piept. Cu VATS uniportal există o singură incizie, iar prin această tăietură se realizează întreaga procedură. La nivel global, ne îndreptăm către această procedură ca fiind una standard.” Profesorul Halezeroğlu adaugă că din cele 258 de operații pe care le-a efectuat cu echipa sa în 2021, 211 – adică 82% – au fost operații VATS uniportale. Este cea mai avansată tehnică folosită astăzi în chirurgia cancerului pulmonar.

VATS este abrevierea pentru Chirurgie Toracică Video-Asistată. În loc să deschidă pieptul, chirurgul toracic face trei incizii mici pentru a introduce o cameră miniaturală și instrumente. Zona chirurgicală este observată pe un ecran. Uniportal VATS înseamnă că intervenția chirurgicală se efectuează printr-o singură incizie. Aceasta este o intervenție chirurgicală minim invazivă, total închisă și este recomandată la nivel global pentru pacienții cu cancer pulmonar. Expertul ACIBADEM arată că prin această metodă se poate face chiar și o intervenție chirurgicală majoră a cancerului pulmonar: „Lobectomia VATS cu o singură incizie pentru cancerul pulmonar, de exemplu, necesită o incizie de 3-4 cm. Proeminăm incizia cu o cameră video astfel încât totul să fie vizualizat pe un ecran. Arterele pulmonare nu sunt deschise. Recuperarea lobului, extragerea tumorii si a ganglionilor afectați se realizează prin aceeași deschidere. Aceasta este procedura cel mai puțin invazivă.”

Deoarece acesta este un tip închis de intervenție chirurgicală pulmonară și se efectuează printr-o singură incizie, VATS uniportal provoacă leziuni tisulare minime în comparație cu toracotomia deschisă sau alte tehnici toracoscopice. Prin urmare, aduce beneficii semnificative pacientului în ceea ce privește confortul și calitatea vieții. „Operația este mai scurtă și mai sigură, iar recuperarea este mai rapidă. Pacienții nu trebuie să rămână în secția de terapie intensivă. Rata de supraviețuire la 5 ani este mai mare, iar prețul este mai mic”, afirmă prof. Semih Halezeroğlu. Pe de altă parte, procedura necesită cursuri speciale de învățare și formare pentru chirurgi.

La fel ca orice altă procedură chirurgicală, VATS uniportal nu este pentru toată lumea. Doar chirurgii cu înaltă calificare și experiență pot hotărî dacă un pacient poate fi operat și care tehnică chirurgicală este cea mai potrivită. Pacienții cu cancer pulmonar care sunt interesați de VATS uniportal la ACIBADEM sunt de obicei rugați să furnizeze câteva informații medicale pentru evaluare preliminară, spune prof. Halezeroğlu. „Avem nevoie de o scanare PET sau cel puțin de un CT toracic ca să cunoaștem stadiul bolii. Putem opera doar pacienții din stadiul 1 și stadiul 2. Cazurile din stadiul 3 și 4 ar trebui tratate oncologic, iar dacă există o ameliorare, putem opera”, explică expertul ACIBADEM.

Cât despre rolul fumatului în apariția cancerului de plămâni, profesorul Halezeroğlu este categoric: “90 la sută dintre pacienții cu cancer de plămâni fie au fumat, fie fumează în continuare. Doar 10 la sută dintre pacienți nu au consumat tutun niciodată. Însă și dintre aceștia, există o parte care au fost expuși fumului de țigară, adică fumatului pasiv. Orice tip de cancer din organism apare din cauza mutațiilor genetice cauzate de chimicalele ingerate prin hrană, fumat, poluare. Fumatul pe termen lung duce la modificări maligne în corp și prin simplul fapt că zi de zi agresăm plămânii prin același gest mecanic al inhalării fumului nociv. Organizația Mondială a Sănătății recomandă persoanelor fumătoare, cu vârstele între 55 și 74 de ani, care au consumat 25 de pachete de țigări pe an să facă anual un CT cu substanță de contrast”.

In this article

Terapiile țintite, imunoterapia și abordarea multidisciplinară au transformat cancerul într-o boală care se vindecă, nu …

173 0

Terapiile țintite, imunoterapia și abordarea multidisciplinară au transformat cancerul într-o boală care se vindecă, nu doar se tratează

Cancerul nu mai înseamnă o condamnare în zilele noastre, progresele din medicină făcând ca anumite tipuri de cancer să fie nu doar tratate, ci și vindecate. Terapiile țintite, imunoterapia, precum și abordarea multidisciplinară a unui caz de cancer – mai mulți specialiști care lucrează în același spital reuniți într-o comisie oncologică – au schimbat radical șansele pacienților care suferă de cancer.

Pentru un tratament de succes al cancerului, nu este suficient să ai un aparat de ultimă generație sau un medic renumit. Este o cerință, dar pur și simplu nu este suficient. Ceea ce contează cu adevărat pentru un pacient este să obțină diagnosticul corect și să primească tratamentul potrivit la momentul potrivit. Tratamentul personalizat începe cu diagnosticarea cancerului, urmată de gradarea și stadializarea efectuate prin testele de patologie și imagistică. Gradarea arată diferențierea celulelor tumorale: cât de asemănătoare sau diferite de celulele normale ale corpului sunt acestea. Stadializarea, pe de altă parte, evaluează prezența celulelor tumorale în alte părți ale corpului.

De asemenea, tratamentul poate fi personalizat în funcție de tipul specific de cancer și de caracteristicile genetice ale pacientului. „În oncologie, medicina de precizie este în prezent în centrul atenției, așa că încercăm să tratăm cancerul cât mai specific posibil cu tratamentul țintit. O nouă generație de medicamente inteligente poate ataca ținte specifice situate pe sau în celulele tumorale. Spre deosebire de chimioterapia convențională care afectează unele celule sănătoase împreună cu cele canceroase, tratamentul țintit urmărește să vizeze în mod specific celulele tumorale. Este folosit mai ales în cazurile de cancer pulmonar, cancer de sân, gastrointestinal și alte tipuri de cancer”, explică Prof. Dr. Ozlem Er, Șefă a Departamentului de Oncologie Medicală de la Universitatea Acibadem.

Imunoterapia este un alt domeniu nou în oncologia medicală, care vizează celulele imune din organism și le face să atace celulele canceroase în modul în care luptă împotriva virușilor și bacteriilor. Prof. Dr. Ozlem Er de la spitalul Acibadem ne lămurește: „Celulele imune sunt războinicii noștri, soldații noștri în organism. Atacă celulele tumorale. La un pacient cu cancer sunt de obicei afectate și încercăm să le activăm, astfel încât aceste celule să atace celulele tumorale. Acesta este un fel de întărire a imunității.” Imunoterapia este, de obicei, administrată ca tratament intravenos și a început să fie utilizată în urmă cu câțiva ani în melanoamele maligne (cancer de piele) și cancerul pulmonar mai întâi. „Astăzi, imunoterapia poate fi aplicată în aproape toate tipurile de cancer, dar ar trebui să verificăm câteva caracteristici ale tumorii; apoi planificăm un tratament personalizat pentru fiecare pacient”, adaugă prof. Er. Efectele secundare ale imunoterapiei sunt în mare parte legate de imunitate și sunt diferite de chimioterapia tradițională. Experta explică: „Nu vedem căderea părului, de exemplu. Dar vedem unele efecte secundare ale pielii, cum ar fi erupția cutanată acneiformă sau mâncărimea pielii. Putem observa unele tulburări legate de sistemul gastrointestinal; sau putem observa unele tulburări endocrine, cum ar fi probleme cu tiroida sau glandele suprarenale. Toate acestea sunt efecte secundare gestionabile, dar importante. Deci, medicul și centrul oncologic ar trebui să aibă foarte multă experiență în această chestiune.”

Abordarea multidisciplinară într-un centru oncologic complet  este și ea crucială în lupta cu cancerul. Diagnosticul și tratamentul bolilor oncologice este un proces complex și necesită cunoștințe, experiență și tehnologie diverse. Un pacient cu cancer poate avea nevoie de un medic oncolog și radioterapie sau chirurgie și radioterapie. „Personalul care lucrează cu medicul oncolog este foarte important – asistenta, dieteticianul, asistentul social… Dacă aceste specialități sunt disponibile în același centru, acesta este un avantaj”, subliniază prof. Ozlem Er. Timpul este crucial în tratamentul cancerului, așa că dacă aveți toți experții care rează în echipă alături, îngrijirea medicală este coordonată fără probleme și fără întârziere.

În 2022 putem chiar îndrăzni să întrebăm care este cel mai… vindecabil cancer. “Cancerul care este depistat într-un stadiu incipient, indiferent de tipul său, este de obicei tratabil”, spune Prof. dr. Ozlem Er. Așadar, nu ratați controalele anuale și aveți grijă la unele semne alarmante. “Unele tipuri de cancer pot apărea în familii, altele pot fi sporadice, deci pot afecta orice pacient. Dacă există un caz de cancer în familia noastră, atunci ar trebui să verificăm dacă există o acumulare de cancere – de exemplu, cancer de sân la sora noastră și cancer de sân la mătușa sau mama noastră. Atunci este important, dacă în familie există același tip de cancer. Sau dacă există cancer la un pacient tânăr, adică mai mic de 50 de ani, atunci ar trebui să fim atenți și să mergem la medicul nostru generalist sau ar trebui să facem un consult genetic”, sfătuiește experta ACIBADEM.

În fiecare an, peste 50 000 de oameni din întreaga lume vin la spitalele ACIBADEM din Turcia, iar mare parte dintre ei sunt pacienți oncologici.

In this article

Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, adenocarcinomul de prostată este al doilea tip …

195 0

Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, adenocarcinomul de prostată este al doilea tip de cancer ca frecvență în rândul bărbaților și ocupă locul 4 în topul cancerelor, după cel de plămâni, sâni și colon. De obicei, problemele urinare și instalarea disfuncției erectile sunt simptomele care aduc pacienții la medic. Cancerul de prostată apare preponderent după vârsta de 65 de ani. Din fericire, îmbolnăvirea glandei prostate poate fi diagnosticată la debut și tratată cu succes prin chimioterapie, radioterapie și chirurgie. Progresele din medicină în cazul cancerului de prostată vizează și tratamentul cazurilor avansate de boală. Cancerul de prostată se tratează în echipă, așa cum este și protocolul aplicat în cadrul clinicilor ACIBADEM din Turcia. Din echipele de medici fac parte urologul, oncologul, specialistul în imagistică, medicul chirurg, anatomopatologul și radioterapeutul. În ultimii ani, o contribuție majoră în stadializarea bolii și tratarea cazurilor avansate o are medicina nucleară.

 

“În cadrul departamentului nostru, folosim protocolul imagistic cu Ga 68- PSMA la pacienții diagnosticați cu adenocarcinom de prostată, pentru a stabili stadiul bolii. De asemenea, putem folosi Ga 68- PSMA  la pacienții cu adenocarcinom de prostată care au metastaze pentru a evalua imagistic răspunsul la tratament. Mai mult, dacă pacientul are o nouă leziune, apelăm la Ga 68- PSMA pentru a reevalua stadiul bolii. Ga 68-PSAM acționează în felul următor: când injectăm pacientul cu acest radiotrasor, acesta se atașează de un receptor din membrana adenocarcinomului de prostată, apoi intră în citoplasmă. Astfel, reușim să vizualizăm celulele carcinomului de prostată. Ceea ce facem noi se numește imagistică moleculară cu Ga 68- PSMA”, spune dr. Kemal Unal, expert în medicină nucleară.

 

Folosirea protocoalelor cu Ga 68-PSMA se aplică după o selecție riguroasă a pacienților, în funcție de anumiți parametri. Aceștia pot fi nivelul PSA din sânge sau o suspiciune de cancer după o investigație imagistică. Folosirea radiofarmarceuticului Ga 68-PSMA  nu necesită o pregătire în prealabil și nu are efecte adverse.

 

“Nu se fac pregătiri speciale înainte de a face testul, pacientul nu trebuie să oprească medicația. Injectăm radiotrasorul Ga 68-PSMA în departamentul de medicină nucleară, iar pacientul stă liniștit o oră. Apoi urmează investigația care se face cu ajutorul PET-CT-ul: scanarea întregului corp durează 20-30 de minute. Apoi, dacă nu există artefacte de mișcare (situații care apar dacă pacientul are implanturi metalice sau ca urmare a respirației), trimitem pacientul acasă. Singurul lucru pe care trebuie să-l facă pacientul este să evite contactul cu femeile însărcinate și cu copiii timp de o zi, pentru că există o încărcătură radioactivă. Efecte secundare ale protocoalelor imagistice care utilizează Ga 68-PSMA nu există”, adaugă expertul în medicină nucleară din cadrul ACIBADEM.

 

O altă soluție performantă din medicina nucleară este și tratamentul cu lutețiu 177-PSMA. Acest radiofarmaceutic este utilizat mai ales în cazurile de metastaze.

 

“Dacă pacienții au metastaze și li se recomandă hormonoterapie și chimioterapie, ei pot deveni rezistenți la aceste terapii (adenocarcinom de prostată rezistent la castrare) și atunci singura soluție ar putea fi terapia cu lutețiu-177. La ora actuală, se știe că, dacă celulele tumorale au o bună absorbție pentru Ga 68- PSMA, atunci vor avea și pentru terapia cu lutețiu-177. Protocolul se numește diagnosoterapie, este un termen nou în medicina nucleară. Terapiile cu lutețiu-177 sunt personalizate și astfel, reușim să tratăm în același timp toate leziunile. De exemplu, dacă pacientul are 100 de metastaze, nu i se poate aplica radioterapie externă pentru fiecare leziune. Dar când injectăm lutețiu-177 în organism, tumorile absorb lutețiul și astfel, putem iradia mai multe leziuni într-o singură ședință”, explică beneficiile terapiei cu utețiu-177 dr. Kemal Unal.

 

Pentru terapiile cu lutețiu-177, pacienții sunt atent selectați în funcție de valorile testelor de sânge și de starea funcțiilor hepatice și renale. Asta pentru că terapia cu radiații poate agrava starea pacienților cu probleme renale sau hepatice. Pacienții vor face analize pe parcursul tratamentului pentru evaluarea stării de sănătate. Efectele adverse pot apărea la un procent de pacienți cuprins între 3 și 5.

 

“Ne așteptăm la un procent de 10 de răspuns complet la tratament. Cei mai mulți dintre pacienți au un răspuns parțial la tratament, dar și acesta e un lucru bun pentru că acești pacienți nu au alte opțiuni terapeutice. Unii au un răspuns stabil, ceea ce înseamnă că boala stagnează ceea ce e bine pentru acești pacienți. 20 sau 30 la sută dintre pacienți se confruntă cu o progresie a bolii sub tratamentul cu lutețiu-177, dar și pentru aceștia mai avem soluții precum terapia cu actiniu care se fac deja în Europa și în Turcia. Actiniu este mult mai activ energetic decât lutețiu-177, conține particule alfa, nu beta precum lutețiu. Este o alternativă pentru pacienții care nu răspund la lutețiu-177, dar majoritatea răspund la lutețiu sau au o situație stabilă. De asemenea, la jumătate dintre pacienții care fac tratament cu lutețiu-177, nivelul de PSA din sânge se reduce”, descrie expertul în medicină nucleară efectele terapiilor cu radiofarmaceutice.

 

Tratamentul cu lutețiu 177 se poate face la orice vârstă și nu afectează fertilitatea pe termen lung. La ora actuală, medicina nucleară oferă soluții de diagnostic și tratament și pentru tumorile neuroendocrine. Acestea sunt cancere rare care se dezvoltă din celulele neuroendocrine din organism și se localizează preponderent la nivelul plămânilor, apendicelui, intestinului subțire, rectului și pancreasului. Din protocolul de diagnostic al tumorilor endocrine, fac parte testele hormonale, investigațiile imagistice și biopsia, alături protocoalele cu Ga 68-DOTATE.

 

“GA 68-DOTATE este metoda de ultimă generație care oferă cele mai bune rezultate în diagnosticarea tumorilor neuroendocrine. Această metodă oferă cea mai bună acuratețe față de alte metode imagistice, vorbim despre imagistica moleculară. Folosim Ga 68-DOTATE pentru stadializare, restadializare și evaluarea efectului tratamentului. Uneori, folosim protocolul pentru a identifica focarul inițial de boală atunci când pacienții au niveluri crescute în sânge ale markerilor tumorali pentru tumori neuroendocrine. Există cazuri când nu apar leziuni evidente în timpul investigațiilor imagistice clasice precum tomografia sau alte investigații radiologice. Așa că apelăm la Ga 68-DOTATE pentru a investiga pacienții, pentru a găsi sursa de boală și pentru stadializarea bolii. Pentru Ga 68-DOTATE nu se face nicio pregătire specială a pacienților, însă aceștia trebuie să sisteze tratamentele cu analogi de somatostatină pentru că pot interfera cu absorbția radiofarmaceuticelor și pot influența rezultatul. Astfel, dacă pacienții au la activ perioade lungi de terapie cu analogi de somatostatină, trebuie să le oprească înainte cu 4 săptămâni de investigația cu Ga 68-DOTATE. La pacienții care nu au la activ terapii îndelungate, investigația se poate face după o zi de pauză”, detaliază protocolul de investigare cu Ga 68-DOTATE dr. Kemal Unal.

 

Și în cazul tumorilor neuroendocrine, medicii aplică protocoalele cu lutețiu-177, atunci când alte soluții nu funcționează.

 

“În centrul în care activez în cadrul ACIBADEM, aplicăm aceste terapii de doi ani. Este o tehnologie relativ nouă, în multe țări nici nu este disponibilă încă. Dar în țările avansate, se face de rutină și suntem foarte bucuroși că o putem aplica și în ACIBADEM pentru că este standardul de aur pentru aceste afecțiuni. În aceste afecțiuni, lutețiul-177 nu este tratamentul de primă intenție, însă când nu există alte soluții pentru tumorile neuroendocrine, este bine că avem această soluție pe care o oferim pacienților, soluție despre care apar tot mai multe date în literatura medicală. De asemenea, prin aceste metode moderne, putem oferi soluții și pentru pacienții cu metastaze, cu puține efecte adverse. În cazul terapiei cu lutețiu 177-DOTATE, la majoritatea pacienților așteptăm un răspuns stabil sau unul parțial. La foarte puțin pacienți, există o rezistență la radiofarmaceutice. Dar majoritatea pacienților selectați atent de noi pot beneficia de aceste terapii”, concluzionează dr. Kemal Unal.

In this article

Acum patruzeci de ani, un bebeluș născut în a 27-a săptămână de sarcină, cântărind 800 …

761 0

Acum patruzeci de ani, un bebeluș născut în a 27-a săptămână de sarcină, cântărind 800 de grame, nu avea nicio șansă să trăiască. În zilele noastre, datorită progreselor în îngrijirea neonatală, bebelușii prematuri au șanse mari de supraviețuire. Cu toate acestea, prematuritatea vine în continuare cu un risc crescut de complicații, inclusiv paralizie cerebrală și spasticitate. Paralizia cerebrală (PC) este cunoscută drept cea mai frecventă dizabilitate motrică în copilărie. Afectează 1 până la 4 din 1000 de nou-născuți la nivel global și aproape 83% dintre acești copii dezvoltă spasticitate.

(more…)

In this article
Join the Conversation (0)

“Nu există nicio zonă de neatins în creier”, crede reputatul neurochirurg pediatru Prof. Dr. Memet …

266 0

“Nu există nicio zonă de neatins în creier”, crede reputatul neurochirurg pediatru Prof. Dr. Memet Özek

Neurochirurgia pediatrică este o operă de artă. Este nevoie de o echipă de magicieni și tehnologie de vârf. Centrul de Neurochirurgie Pediatrică ACIBADEM le are pe toate. De mai bine de 25 de ani, acesta servește drept centru de referință pentru cazuri complexe din Turcia și din străinătate . Echipa multidisciplinară de experți oferă diagnostic și tratament de încredere pentru toate patologiile neurologice la copii, cu expertiză specială în chirurgia spasticității, chirurgia epilepsiei, tumorile cerebrale profunde și malformațiile congenitale. Anomaliile congenitale ale creierului, cum ar fi hidrocefalia, sunt tratate la ACIBADEM prin proceduri neuroendoscopice.

(more…)

In this article
Join the Conversation (0)

De Ziua Mondială Fără Tutun, Organizația Mondială a Sănătății a făcut public un raport ce …

2494 0
Fumatul ucide

De Ziua Mondială Fără Tutun, Organizația Mondială a Sănătății a făcut public un raport ce evaluează costurile pentru sănătate și economie ale tutunului și impactul acestuia asupra mediului. Fumatul ucide anual peste șapte milioane de oameni, iar OMS solicită interzicerea publicității pentru aceste produse și creșterea taxelor, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește costurile de sănătate și pierderi de productivitate, acestea sunt estimate la peste 1.250 miliarde euro, reprezentând 1,8% din Produsul Intern Brut (PIB).

Și mai alarmant este faptul că deșeurile de tutun, cele mai răspândite din întreaga lume, conțin mai mult de 7.000 de substanțe chimice toxice care afectează mediul, inclusiv substanțe cancerigene. În plus, potrivit experților, un copac este pierdut pentru fiecare 300 de țigări. OMS avertizează că în secolul 21 tutunul ar putea provoca până la un miliard de decese la nivel mondial.

Din această cauză, ONU solicită măsuri drastice cum ar fi interzicerea publicității pentru tutun, ambalaje neutre, interzicerea fumatului în spațiile publice interioare și la locurile de muncă.

”Una dintre măsurile de luptă împotriva tutunului constă în creșterea prețului la țigări și aplicarea de taxe pe aceste produse.” consideră dr. Oleg Chestnov, director general adjunct al OMS.

Sursă foto: Shutterstock

In this article
Join the Conversation (0)

Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) a dat undă verde …

2441 0
medicament anticancer

Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) a dat undă verde comercializării primului medicament anticancer care atacă tumorile cu profil genetic specific, și nu organul afectat.

”Este o premieră importantă pentru medicină.” a precizat dr. Richard Pazdur, potrivit webmd.com. ”Până în prezent, FDA a aprobat terapii împotriva cancerului în funcție de organul afectat inițial, cum ar fi de exemplu plămânul sau sânul. Acum am aprobat un tratament pe bază de biomarkeri ai tumorii și nu ai organului afectat ”, a explicat doctorul care este director interimar pentru produse hematologice și oncologice la centrul pentru evaluarea medicamentelor al FDA. (more…)

In this article
Join the Conversation (0)

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology împreună cu cei de la Harvard Medical School …

2096 0

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology împreună cu cei de la Harvard Medical School au creat o cerneală pentru un tatuaj inteligent, care îți poate analiza starea de sănătate și își schimbă culoarea în funcție de aceasta, scrie cnewsmatin.fr.

Deocamdată, oamenii de știință au creat trei feluri de cerneală care integrează senzori biologici. Aceștia pot analiza compoziția lichidului interstițial din vasele capilare sangvine și din celule. Senzorii biologici măsoară concentrația de glucoză, nivelul pH-ului și concentrația de sodiu.

Aceste tipuri de cerneală, odată tatuate, transformă pielea purtătorului într-un ”adevărat ecran interactiv”, care oferă informații medicale în timp real. Astfel, acest proiect, cunoscut sub numele de DermalAbyss, ar putea fi foarte practic pentru persoanele bolnave de diabet. Pentru a  controla nivelul glicemiei, diabeticii sunt în prezent nevoiți să își înțepe pielea pentru a recolta o picătură de sânge.

”Avem posibilitatea de a înlocui o procedură dureroasă cu un tatuaj a cărui culoare se schimbă din albastru în maro în funcție de concentrația de glucoză”, a explicat echipa de cercetători. Senzorul de pH își schimbă culoarea din violet în roz, iar cel de sodiu reacționează la expunerea pielii la razele ultraviolete.

Deocamdată, tatuajul inteligent se află încă în faza de teste, care se realizează pe piele de porc. Dar oamenii de știință cred cu tărie în potențialul acestui proiect.

Sursă foto: Shutterstock

In this article
Join the Conversation (0)

Faptul că fumatul nu este un obicei sănătos știe toată lumea. Faptul că pentru fumători …

1832 0
efectele renuntarii la tigari

Faptul că fumatul nu este un obicei sănătos știe toată lumea. Faptul că pentru fumători este foarte greu să renunțe la această plăcere vinovată, iarăși este un lucru cunoscut. Dar ce se întâmplă totuși cu organismul nostru după ce ne lăsăm de fumat?

Specialiștii American Cancer Society susțin că efectele se văd foarte rapid. La 20 de minute după ce renunțați la țigări, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad, după 12 ore nivelul de monoxid de carbon din sânge ajunge la normal, iar după 2-3 săptămâni circulația și funcțiile pulmonare se îmbunătățesc și ele vizibil.

Tusea și respirația dificilă încep să dispară pentru că plămânii încep să se curețe și să funcționeze la capacitate normală între o lună și 9 luni de la renunțarea la țigări. La un an după această decizie riscul de a dezvolta boli coronariene și atac de cord este la jumătate față de cel al unui fumător. Iar după 5 ani riscul de a dezvolta cancer la nivelul gurii, gâtului, esofagului și vezicii urinare se înjumătățește. Iar acestea sunt doar câteva dintre beneficiile renunțării la fumat. Speranța de viață pentru fumători este cu cel puțin 10 ani mai redusă decât cea a nefumătorilor.

În plus, imediat după renunțarea la țigări mâncarea are un gust mai bun, simțul olfactiv revine la normal, respirația, părul și hainele miros mai bine, dinții și unghiile nu mai sunt îngălbenite, rezistența fizică este mai bună, iar aspectul tenului se îmbunătățește.

Statisticile ne demonstrează că avem motive suficiente pentru a renunța la fumat. În Statele Unite mai mult de 480.000 de oameni mor anual de boli cauzate de fumat. Ceea ce înseamnă că în fiecare an unul din 5 decese au această cauză. American Cancer Society scrie că fumatul ucide în Statele Unite mai mulți oameni decât consumul de alcool, accidentele de mașină, virusul HIV, armele și consumul de droguri ilegale. Fumatul nu poate cauza doar cancer, ci poate afecta plămânii, inima, vasele de sânge, organele de reproducere, gura, pielea, ochii și oasele. 30% dintre decesele cauzate de cancer au legătură cu acest obicei nesănătos, iar în ceea ce privește cancerul pulmonar, procentul este de 80%. Iar cercetătorii atrag atenția că la aceleași riscuri se supun și cei care fumează pasiv.

Sursa foto: Shutterstock

In this article
Join the Conversation (0)

Vă puteți imagina o lume în care toți bebelușii se nasca perfect sănătoși, fără niciun …

1625 0
modificare genetica

Vă puteți imagina o lume în care toți bebelușii se nasca perfect sănătoși, fără niciun fel de probleme moștenite genetic? Ar putea deveni realitate într-o bună zi. Pentru prima oară în istorie, cercetătorii de la Universitatea de Medicină și Știință Oregon, alături de colegi din California, Coreea de Sud și China, au anunțat că au reușit să modifice mai mulți embrioni umani, eliminând astfel o mutație genetică gravă care cauzează o afecțiune cardiacă comună ce poate provoca decesul subit. Iar cel mai important este că s-au obținut embrioni în care nicio celulă nu mai prezenta mutații și, în plus, nici nu s-au creat alte mutații noi nedorite.

Studiul, publicat în revista Nature și preluat de New York Times, reprezintă un  pas uriaș pentru lumea medicală și pentru domeniul geneticii, chiar dacă mai este cale lungă până când acest procedeu va putea fi folosit la scară largă. Se speră însă ca, într-o zi, prin editarea genelor, nou-născuții să fie protejați de afecțiunile ereditare.

Experimentul ridică însă foarte multe probleme de ordin etic cu privire la posibilitatea de a crea bebeluși cu anumite trăsături, precum abilități sportive superioare sau inteligență peste medie. Oamenii de știință s-au temut mereu de consecințele medicale neprevăzute la care ne expunem prin modificarea ADN-ului uman. Implicațiile culturale și sociale pot fi la fel de grave: experții atrag atenția asupra faptului că există riscul ca persoanele cu posibilități materiale să plătească pentru a avea copii cu trăsături și aptitudini superioare.

Va mai dura însă mult până când această metodă va putea fi testată clinic, posibilitate ce, în acest moment, este interzisă de lege. Dar dacă această metodă va fi considerată sigură, ar putea fi de folos pentru multe cupluri ce altfel nu pot avea copii sănătoşi.   Metoda ar putea fi aplicată la peste 10,000 de afecţiuni cauzate de mutaţii genetice ereditare. Printre aceste afecţiuni ar putea fi cancerele de sân şi cele ovariene cauzate de mutaţiile BRCA, boala Huntington, Tay-Sachs, fibroza chistică, anemia celulară sau unele cazuri de Alzheimer.

In this article
Join the Conversation (0)

La ora actuală, radioterapia face parte din protocolul de tratament al multor tipuri de cancer …

1537 0
Dr. Mihai Vlad

La ora actuală, radioterapia face parte din protocolul de tratament al multor tipuri de cancer la nivel mondial. Iar românii beneficiază de programe decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate pe care le pot face în spitale autohtone, dotate cu aparatură de ultimă generație. În Brașov, spitalul Onco Card asigură persoanelor diagnosticate cu diverse afecțiuni maligne radioterapie decontată integral prin CNAS.

“Aproape toate tipurile de tumori solide au indicație de radioterapie într-un anumit moment al tratamentului. Și în România, ca și în restul lumii, cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerul de sân la femei, cancerul de prostată la bărbați, cancerele pulmonare la ambele sexe, tumorile ORL, tumorile digestive, cancerul de rect și tumorile ginecologice. În plus, depistăm tumori gastrice, sarcoame, tumori cerebrale, și aproape toate pot beneficia de radioterapie”, spune dr. Vlad Mihai, specialist radioterapeut în cadrul spitalului Onco Card.

Multe dintre aparatele performante disponibile și în țara noastră tratează cancerul prin raze X care țintesc tumorile maligne. Sunt similare celor folosite pentru banalele radiografii, însă diferă dozele și modul de aplicare.

“Radioterapia cu raze X pe care o folosim noi acționează indirect asupra lanțului ADN din celula tumorală. Între două ședințe de radioterapie, țesuturile sănătoase au timp să se refacă. În schimb, celulele tumorale nu au capacitatea de a se regenera și de a repara acele leziuni induse în lanțul ADN și, până la urmă, sfârșesc prin a fi distruse de iradiere”,explică specialistul modul în care funcționează radioterapia.

În ultimii ani, tehnologia a evoluat foarte mult și, astăzi, aparatele disponibile în România reușesc să trateze cancerele, cu minimum de efecte secundare.

“Evoluția radioterapiei e în două sensuri: tratăm mai bine tumorile, cu doze mai mari și, în același timp, protejăm țesutul sănătos de iradiere. Pacienții trebuie să înțeleagă că iradierea cu raze X îi poate ajuta și că nu duc cu ei acasă doza de iradiere. Deci își pot ține nepoții sau copiii pe genunchi, pentru că nu reprezintă un pericol pentru cei din jur. Efectele secundare sunt legate de inflamația indusă de radioterapie și pentru aceasta există tratamente simptomatice care îi ajută pe pacienți să facă toate ședințele până la doza totală prescrisă”, afirmă dr. Vlad Mihai, specialist radioterapeut la Onco Card.

Conform protocoalelor internaționale de tratare a cancerului, pe care le aplică și medicii români în clinicile oncologice, fiecare pacient este evaluat de o comisie formată din chirurg, oncolog, imagist, radioterapeut, anatomopatolog și alți specialiști. Astfel, fiecare caz în parte primește indicații personalizate și terapii adaptate tipului de cancer care cresc șansele de vindecare.

“Vindecarea în cancer înseamnă lipsa semnelor de recidivă peste 5 ani de la tratamentul inițial. Sunt nenumărate cazuri pe care le vedem la control și care nu au semne de recidivă. Noi încercăm să “scoatem” practic din statistică fiecare pacient: dacă știm că radioterapia reduce cu 50 la sută, de exemplu, riscul de recidivă în cancerul de sân, după operație completă, încercăm să creștem acel procent cât mai mult. Bineînțeles că sunt nenumărate cazuri spectaculoase, sunt și cazuri care nu răspund așa cum ne-am aștepta la tratament și de aceea, avem nevoie de ajutorul colegilor din alte specialități”, spune medicul radioterapeut.

În plus, specialistul insistă asupra respectării tuturor ședințelor de tratament de către pacienți. Pe lângă sprijinul comisiei oncologice, aceștia pot avea acces la psiholog care îi ajută se treacă peste momentele dificile.

“Dacă pacientul este într-o stare clinică bună și, în timpul radioterapiei, starea generală nu este afectată de alte boli sau de tratamentul în sine, îl sfătuim să-și continue activitatea. Sunt pacienți care continuă să lucreze pe perioada terapiei, sunt pacienți care, chiar dacă nu merg la serviciu, au o activitate fizică în fiecare zi, se ocupă de micile afaceri, de nepoți, de grădinărit. Îi încurajez tot timpul să aibă activitate, să nu rămână în așteptare, să nu se gândească prea mult la boala lor, iar în timpul radioterapiei, pot face asta”, declară dr. Vlad Mihai, specialist radioterapeut în cadrul Onco Card.

În plus, specialistul recomandă respectarea unui stil de viață sănătos, dieta echilibrată, mișcarea și evaluările medicale periodice. Acestea sunt dovedite că reduc riscul apariției cancerului.

 

In this article
Join the Conversation (0)

Creierul bărbaților este diferit de cel al femeilor, iar oamenii de știință de la Amen …

1508 0
studiu creier femei barbati

Creierul bărbaților este diferit de cel al femeilor, iar oamenii de știință de la Amen Clinics din Newport Beach, California vin cu noi precizări în această privință, scrie Science Daily. Nivelul de irigare cu sânge a anumitor zone cerebrale este diferit, iar acest lucru își pune amprenta asupra trăsăturilor comportamentale caracteristice celor două sexe, dar și asupra riscului de a dezvolta unele afecțiuni.

Cercetătorii americani au făcut un studiu amplu folosindu-se de tehnicile de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională și au ajuns la concluzia că, în cazul femeilor, creierul este mult mai activ decât în cazul bărbaților. Oamenii de știință au comparat 46.034 de analize imagistice SPECT (tomografie computerizată cu emisiune de fotoni) puse la dispoziție de nouă clinici și astfel au putut observa diferențele dintre creierele bărbaților și ale femeilor. SPECT poate măsura nivelul de irigare cu sânge a anumitor zone din creier.

“Deosebirile pe care le-am identificat între bărbați și femei sunt esențiale pentru înțelegerea riscului de a dezvolta tulburări la nivelul creierului, cum este boala Alzheimer, în funcție de sex”, a explicat autorul principal al studiului, psihiatrul Daniel G. Amen.

Studiul a arătat că în ceea ce privește participantele la studiu, creierul acestora a fost mult mai activ în mai multe zone comparativ cu creierul bărbaților. Zona cortexului prefontal implicată în concentrare și controlarea impulsurilor și regiunea limbică sau emoțională, cu rol în reglarea dispoziției și a anxietății, aut fost printre cele mai active regiuni ale creierului. Astfel, se poate explica de ce  femeile au o tendință mai accentuată către empatie, intuiție, colaborare, autocontrol și îngrijorare în comparație cu bărbații, dar și de ce acestea sunt mai predispuse la manifestarea unui comportament anxios, la depresie, insomnie și tulburări de alimentație.

La bărbați, regiunile creierului implicate în percepția vizuală și coordonare erau mai active.

Printre subiecți au fost 119 voluntari sănătoși și 26.683 de pacienți cu diverse afecțiuni psihiatrice, precum traume cerebrale, tulburări bipolare, schizofrenie, psihoze sau deficit de atenție (ADHD).

Studiul acestor diferențe este de o importanță deosebită având în vedere că afecțiunile cerebrale afectează diferit bărbații și femeile. Femeile sunt mai predispuse la boala Alzheimer, la depresie și tulburări anxioase, iar bărbații au o tendință mai accentuată către ADHD și probleme de comportament, explică specialiștii.

In this article
Join the Conversation (0)

Ce analize trebuie să facă o femeie la 20, 30, 40 și 50 de ani …

1507 0

Ce analize trebuie să facă o femeie la 20, 30, 40 și 50 de ani ca să își mențină sănătatea

Fiică, mamă, soră, bunică, nepoată, prietenă, colegă. Fiecare dintre noi are o rudă sau o cunoștință care a primit diagnosticul “cancer”. Se întâmplă, în timp, din cauza fumatului, a expunerii necugetate la soare, a unei alimentații departe de recomandările nutriționiștilor. Contactul cu chimicalele și radiațiile în cazul unor meserii, dar și abuzul de alcool ne aduc mai aproape de verdictul dur, de care putem scăpa dacă reținem un singur cuvânt: “prevenție”.

“Le spun tuturor pacientelor care îmi trec pragul că nu putem spune cu precizie de ce apar cancerele. Ceea ce știm sigur, până în prezent, este că moștenirea genetică, fumatul, dieta dezechilibrată, cu multă carne și fără vegetale proaspete, lipsa activităților sportive și expunerea îndelungată la soare, fără creme de protecție, toate cresc riscul de cancer chiar la vârstă tânără. Iar pentru a preveni boala nu ne rămâne decât să adoptăm un stil de viață echilibrat și să mergem regulat la medic”, spune doamna doctor Izabela Condei, medic primar imagistică medicală în cadrul spitalului Onco Card, unul dintre cele mai performante din România în tratarea cancerelor.

Cancerul de sân, cel pulmonar, afecțiunile maligne ale colului, dar și cele colorectale sunt cele mai frecvente în rândul femeilor din România. Însă și vârsta este corelată cu apariția anumitor tipuri de cancer, de aceea specialiștii Onco Card au elaborat un program de prevenție care ține cont de acest aspect.

“Depistate în stadiu incipient, multe dintre tipurile de cancer sunt tratabile în 90 la sută dintre cazuri. Tocmai de aceea, toate femeile trebuie să știe că prevenția primară, adică reducerea factorilor de risc menționați, trebuie însoțită de cea secundară, adică efectuarea regulată a unor teste și analize care pot detecta precoce afecțiunile maligne. Acest program complex începe de la 20 de ani și trebuie să continue toată viața, dacă ne dorim sănătate și longevitate”, adaugă medicul Izabela Condei.

Între 20 și 30 de ani, cele mai frecvente tipuri de cancere sunt tumorile germinale, leucemiile și melanomul. Astfel, pachetul de analize destinat prevenției include o consultație de medicină internă, una ginecologică, ecografiile abdominală, de tiroidă, de sân, testul Papanicolau și teste de sânge.

“Dacă  apare vreo suspiciune de boală malignă, putem completa investigațiile cu un consult oncologic, dermatologic sau hematologic,o radiografie toracică, o mamografie,o tomografie sau un examen IRM”,afirmă experta Onco Card.

După vârsta de 30 de ani, la femei sunt mai frecvente cancerele de sân, de col și de piele. Pe lângă investigațiile din pachetul 20-30 de ani, specialiștii pot recomanda în cazul unei suspiciuni efectuarea markerilor tumorali, a celor hepatici, dar și un EKG.

“Cu cât înaintăm în vârstă, numărul analizelor care pot pune în evidență o eventuală afecțiune malignă crește. Astfel, între 41 și 50 de ani, mamografia, consultul gastroenterologic, cel cardiologic și EKG-ul devin obligatorii și completează tabloul investigațiilor de până la această vârstă. În plus, orice suspiciune de boală poate orienta medicul și pacienta către o ecocardiografie, un test de efort, o endoscopie, o colonoscopie virtuală și o testare pentru tipul de tulpină de HPV”, recomandă dr. Izabela Condei, medic primar imagistică medicală la Onco Card.

După vârsta de 50 de ani, medicii diagnostichează frecvent la femei cancere de sân, de colon și de col. Iar pachetul de testări complete care vizează detectarea precoce a acestor afecțiuni cuprinde o consultație de medicină internă, una ginecologică, o alta cardiologică, o consultație ganstroenterologică, ecografiile abdominală, ginecologică, de tiroidă, de sân, testul Papanicolau, mamografia, colonoscopia virtuală și un EKG. În caz de suspiciune, acestora li se pot adăuga alte investigații. Specialiștii recomandă ca acestea să se facă în centre oncologice cu experiență, unde medicii pot vedea orice modificare malignă în stadiu incipient.

In this article
Join the Conversation (0)

  Un caz de demență din trei ar putea fi evitat dacă pe tot parcursul …

1457 0
dementa

 

Un caz de demență din trei ar putea fi evitat dacă pe tot parcursul vieții am ține cont de nouă factori de risc, susține un studiu citat de Reuters.

La nivel mondial, 50 de milioane de oameni suferă de demență, inclusiv Alzheimer, însă numărul este în creștere, astfel încât în 2050 se estimează 132 de milioane de îmbolnăviri. Un studiu recent, coordonat de profesorul Gill Livingston de la University College of London arată că stă în puterea noastră să evităm îmbolnăvirea de demență.

Cei mai întâlniți trei factori de risc asupra cărora trebuie să acționăm pentru a ne ține departe de acest diagnostic sunt educația, auzul și tutunul. Creșterea nivelului educațional la începutul vieții reduce numărul total de cazuri de demență cu 8 procente dacă persoanele termină liceul. Grija pentru simțul auzului este foarte importantă: dacă nu avem probleme cu auzul până la vârsta de 45-65 de ani, se reduce incidența cazurilor cu 9%. Renunțarea la fumat la persoanele de peste 65 de ani reduce cazurile de demență cu 5%.

Alți factori de risc vizați de studiu sunt: tensiunea arterială, obezitatea la persoanele de 45-65 de ani, depresia, lipsa de activitate fizică, izolarea socială și diabetul la persoanele de peste 65 de ani.

Așadar, studiu oferă o imagine de ansamblu asupra măsurii în care demența ar putea fi prevenită dacă factorii de risc ar fi complet eliminați. Rămâne însă factorul genetic pentru care încă nu s-a descoperit o modalitate de controlare al acestuia.

Sursa foto: Shutterstock

In this article
Join the Conversation (0)

Cercetătorii britanici au făcut o descoperire care vă va determina să mergeți mai devreme la …

1456 0
somnul insuficient

Cercetătorii britanici au făcut o descoperire care vă va determina să mergeți mai devreme la culcare. Somnul insuficient poate duce la creșterea în greutate, scrie telegraph.co.uk.

Studiul realizat de un grup de oameni de știință de la Universitatea Leeds a avut la bază 1615 subiecți. Aceștia au fost rugați să raporteze numărul de ore de somn pe noapte, dar și regimul alimentar din perioada respectivă. Au fost măsurați și indicatori precum tensiunea arterială, nivelul de colesterol, glicemia, funcțiile tiroidei, graficul greutății și al circumferinței taliei.

Concluziile studiului au fost că persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte au cu 3 cm mai mult în circumferința taliei comparativ cu cei care dorm nouă ore. Durata somnului a fost corelată și cu scăderea nivelului colesterolului bun care ajută la eliminarea grăsimilor din organism și ne protejează de boli de inimă.

“Am ajuns la concluzia că adulții care dorm mai puțin sunt mai predispuși la creșterea în greutate și obezitate, iar acest lucru întărește importanța odihnei corespunzătoare”, a explicat Laura Hardie, cercetătorul principal al studiului.

Specialiștii le recomandă adulților un somn de 7 până la 9 ore pentru a se bucura de beneficiile odihnei. Studiul a subliniat ideea că odihna insuficientă poate duce la boli metabolice sau diabet.

Sursa foto: Shutterstock

In this article
Join the Conversation (0)