Învățătura pe care trebuie să o tragem nu este aceea de a sta acasă (știm cu toții ce opțiuni pentru sănătate oferă România) sau de a evita complet Turcia (o țară cu mulți medici străluciți, cu merite recunoscute la nivel mondial, și cu destule spitale de top). Ar trebui să învățăm ce greșeli să nu facem atunci când ne alegem locul în care vom fi tratați. Iată, așadar, cele mai comune erori pe care le fac pacienții când decid la ce spital din străinătate vor merge.

50 0

S-a vorbit mult în ultima vreme despre cazuri medicale cu final nefericit ale pacienților români – și nu numai – care au ales să se trateze la spitale din străinătate, în special din Turcia. Operații de micșorare a stomacului urmate de complicații, intervenții de chirurgie estetică eșuate, tratamente stomatologice dezamăgitoare. Am avut multe exemple negative și ar trebui să învățăm ceva din ele. Iar învățătura pe care trebuie să o tragem nu este aceea de a sta acasă (știm cu toții ce opțiuni pentru sănătate oferă România) sau de a evita complet Turcia (o țară cu mulți medici străluciți, cu merite recunoscute la nivel mondial, și cu destule spitale de top). Ar trebui să învățăm ce greșeli să nu facem atunci când ne alegem locul în care vom fi tratați. Iată, așadar, cele mai comune erori pe care le fac pacienții când decid la ce spital din străinătate vor merge.

Aleg doar în funcție de costuri, niciun alt criteriu nu este la fel de important – Da, banii contează, fără îndoială. Dar cu toții am învățat că atât cât plătim pentru un produs/serviciu, chiar atât face. Și dacă obișnuim să spunem “suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine”, ar trebui să adaptăm și varianta „suntem prea conștienți că sănătatea e tot ce avem mai de preț, ca să o subevaluăm”. Luând exemplul concret al operației de gastric sleeve, în urma căreia mulți pacienți s-au întors în stare gravă din clinici turcești, dacă o intervenție chirurgicală este prezentată ca având un cost ireal de mic, de 3, chiar 4 ori mai mic decât în alte instituții medicale, atunci trebuie să ne punem semne de întrebare. Banii nu sunt totul. Sănătatea este totul. Orice ofertă care sună prea bine ca să fie adevărată, în special ofertă medicală, trebuie tratată cu reținere și trebuie căutate rapid răspunsuri la întrebări precum de ce în alte părți costă triplu? Ce oferă exact în acest cost? Ce include pachetul de servicii medicale?

Nu se documentează îndeajuns – uneori deloc – în legătură cu spitalul sau clinica unde urmează să ajungă. Fenomenul social media a venit și cu părți bune, dar și cu multe părți rele în viețile noastre. Multe dintre clinicile relativ obscure unde au avut loc cazuri de malpraxis în străinătate și-au racolat pacienții pe internet, în special prin reclame pe social media, cu un anunț frumos, un preț nesperat de mic și promisiuni pompoase. Oamenii s-au oprit aici cu documentarea. Le-a fost suficient. Ar fi trebuit, cu siguranță, să încerce să afle mai multe despre clinica în care urmează să fie tratați: ce autorizații are, ce competențe, ce experiență, ce tehnologii medicale, ce garanții – până la urmă – oferă că totul poate merge bine. Este bine de știut că acreditările unui spital internațional sunt extrem de importante – acreditarea face diferența între o clinică mediocră și la limita legalității unde vom merge cu multe riscuri și o instituție medicală respectată, recunoscută și verificată.

Nu știu aproape nimic despre medicul căruia îi încredințează sănătatea, chiar viața.

Majoritatea dintre noi alegem să mergem la cel mai bun doctor din domeniu în țara noastră atunci când ne confruntăm cu o problemă de sănătate. Ne dăm peste cap, întrebăm în stânga și în dreapta, facem tot posibilul să ne punem pe lista de așteptare. De ce nu am vrea să știm mai multe și despre specialistul care urmează să ne trateze în străinătate? E drept, mare parte din cazurile de malpraxis apărute în ultima vreme în presă nu menționează numele de clinici sau doctori, dar atunci când ne alegem clinica sau doctorul putem să ne asigurăm că avem informațiile necesare despre ei. Dacă nu găsim nicăieri referințe, dacă totul este o mare necunoscută nu ne aruncăm din cauza punctului 1. În cazul particular al Turciei, această țară are medici absolut străluciți, marea lor parte școliți în America, mulți dintre ei pionieri – inventatori ai unor tehnici speciale, ai unor abordări aparte, recunoscuți de lumea medicală internațională și recompensați cu numeroase premii și titulaturi. Trebuie doar căutați.

Nu au încercat să afle înainte experiențe ale altor pacienți – multumiți sau nemultumiți. Sistemul de recomandări este extrem de puternic în medicină, iar testimonialele altor pacienți sunt un factor important în alegerile pe care le facem. Dacă aceste așa-numite reviews sunt suspendate de către clinică pe rețelele sociale, iar testimoniale puse la dispoziție de aceasta nu există, vom avea mereu la îndemnână clasicul Google care să ne spună ce se știe despre locul cu pricina. Ar trebui să consultăm măcar 3 păreri de pacienți înainte să putem spune cu inima împăcată da, aici merg!

Nu compară clinica sau spitalul respectiv cu instituțiile medicale de top din țara respectivă. Când alegem între spitalele din București, din România, mereu facem comparații, mereu aflăm tot ceea ce trebuie aflat și ne facem o idee despre cea mai bună opțiune. Este exact ceea ce e indicat să facem și când căutăm un spital în străinătate. Ok, am găsit o ofertă care ne surâde de la clinica X, dar ce alte clinici mai există în țara respectivă? De ce este clinica Y pe primul loc în topul încrederii? De ce o aleg zeci de mii de pacienți străini? Ea ce oferă? Unde merg cei mai mulți români atunci când vor servicii de calitate medicală în Turcia?

Recapitulând, nu ne oprim la prima clinică, nu ne lăsăm orbiți de preț și nu încetăm să punem întrebări ca să fim convinși că am ales corect. Partea neplăcută când vine vorba despre sănătate este că nu avem cum să alegem de mai multe ori. Să o facem înțelept.

In this article

Nu neglijați evaluarea vederii bebelușilor din primul an de viață! Aceasta este recomandarea tuturor oftalmologilor …

273 0

Nu neglijați evaluarea vederii bebelușilor din primul an de viață! Aceasta este recomandarea tuturor oftalmologilor pediatri de top care diagnostichează frecvent probleme oculare la copii. Printre acestea, cele mai frecvente sunt viciile de refracție (dioptrii mari), strabismul, nistagmusul, dar și cataracta sau glaucomul.

“Bebelușii trebuie examinați prima oară la 3 luni, când încep să urmărească, cu privirea. Prima examinare la 3 luni este importantă pentru a vedea dacă există o problemă congenitală (cataractă, glaucom, o ptoză a pleoapei, strabism). După vârsta de 3 luni, putem face măsurători fără dilatare. Prima măsurătoare ne orientează spre conduita ulterioară. Dacă suspectez o problemă, atunci trec la dilatarea pupilei. Prin această procedură, putem evalua retina și putem face măsurători cu aparatura specială pentru copii pe care o avem în ACIBADEM. În funcție de caz, putem trece la măsurători și mai detaliate. Echipamentele diferă de cele folosite în cazul adulților și ne permit să facem măsurătorile și la bebeluși. Foarte, foarte rar, le facem sub anestezie. În unele situații mai grave, avem nevoie de examinări și mai detaliate precum electroretinografia (ERG) sau VEP (evaluează întregul sistem al vederii), măsurători electrofiziologice. Le utilizăm în cazul în care un copil nu urmărește cu privirea, dacă are nistagmus sau dacă constatăm probleme ale fundului de ochi”, recomandă dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp, oftalmolog pediatru cu experiență de peste 20 de ani, care evaluează și tratează copii cu probleme de vedere în cadrul Spitalului ACIBADEM, Altunizade.

La ora actuală, departamentele de oftalmologie pediatrică din clinici de top dispun de specialiști cu experiență, dar și de cele mai avansate tehnologii pentru a evalua vederea copiilor la vârste foarte mici. Astfel, se pot lua în timp util cele mai bune decizii pentru a corecta cu succes problemele de vedere la copii.

“Dacă depistăm o problemă gravă înaintea vârstei de un an, acel copil trebuie să poarte ochelari înaintea vârstei de 3 ani. De multe ori, diagnosticăm o vedere cu probleme, un ochi leneș, sau strabism, iar pentru fiecare caz, estimăm dacă acel copil va avea nevoie de ochelari. În funcție de situație, evaluăm evoluția viitoare și stabilim ce e de făcut pas cu pas pentru a rezolva situația sau îmbunătăți vederea. Copilul este văzut de noi la fiecare 6 luni și în funcție de mărimea dioptriilor, decidem dacă are nevoie de ochelari de la 2 ani sau mai târziu. Dacă problema este foarte gravă, putem recomanda purtarea ochelarilor înaintea vârstei de un an. Continuăm cu monitorizarea copiilor, iar dacă trebuie să prescriem ochelari, facem măsurătorile o dată la 6 luni. Iar înainte de 3 ani, copiii diagnosticați cu probleme pot începe să poarte ochelari. Astfel, procedăm în cazul problemelor de refracție”, completează experimentatul oftalmolog pediatru.

Strabismul este una dintre problemele oculare frecvent depistate la copiii mici.  Strabismul înseamnă că ochii nu privesc în același punct, în același timp, și apare atunci când există probleme în controlul mușchilor de la nivelul ochilor. Dacă este afectat un ochi, iar acesta nu este tratat, atunci creierul va ignora în timp imaginile primite de la ochiul bolnav. Riscul major este pierderea completă a vederii la nivelul ochiului bolnav.

“Dacă un copil are strabism înaintea vârstei de un an, de obicei, o problemă congenitală, facem măsurători, iar dacă nu există probleme de refracție, atunci facem operația la vârsta de un an. Dacă nu există strabism, dar există probleme de refracție, măsurile medicale diferă de la caz la caz: dacă acestea afectează ambii ochi, putem aștepta o vreme. Dacă există diferențe mari între cei doi ochi, atunci putem recomanda ochelari sau lentile de contact pentru ochiul cu probleme. De asemenea, putem recomanda purtarea unui patch. Fiecare tratament este personalizat în funcție de caz”, descrie situații medicale frecvente la copii Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp.

Dr. Tüzünalp este unul dintre mai experimentați din Turcia în tratarea problemelor de vedere la copii. În fiecare zi, consultă zeci de copii, iar sfaturile, tratamentele și intervențiile sale se adresează atât afecțiunilor mai simple, cât și celor mai complicate precum strabismul din sindromul Turner sau tumorile maligne. O categorie aparte de pacienți o reprezintă copiii născuți prematur care au nevoie de îngrijire și monitorizare pe termen lung.

“În mod, normal, maturizarea vaselor retinei se produce până la săptămăna 40 de sarcină. Dacă un copil se naște prematur, mai ales înainte de 28 de săptămâni, dezvoltarea acestor vase se oprește. Așa că trebuie să monitorizăm situația pentru ca vederea bebelușului să nu aibă de suferit. Dar pot apărea situații periculoase precum hemoragia sau neoxigenarea corespunzătoare care necesită intervenții ce pot afecta ochiul. Putem face anumite injecții la nivel ocular sau terapie laser pentru a stopa retinopatia de prematuritate. Dar pe termen lung, există riscul ca acești copii să aibă miopie mare, strabism, acuitate scăzută a vederii așa că au nevoie de monitorizare și evaluare. Printre micii pacienți, am și copii născuți prematur cu dioptrii de 7 sau 8, cu astigmatism (când facem terapia laser, se modifică anatomia ochiului). Așa că trebuie să-i evaluăm periodic și să le oferim soluții pentru îmbunătățirea vederii afectate de prematuritate”, declară expertul oftalmolog.

Deși incidența afecțiunilor oculare la copii este constantă în ultimii ani, Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp spune că părinții sunt mai informați și vin mai repede la medic. De altfel, acesta este elementul-cheie asupra căruia insistă specialista: vizita la medic în timp util. Riscul amânării consultului medical este afectarea ireversibilă a vederii copiilor.

“Dacă un copil ajunge târziu la medic, la 3 sau la 5 ani, situația e mai complicată: ochiul mai leneș e la fel, e strabic și e nevoie de chirurgie. Ochelarii sau plasturele nu vor mai fi de ajuns. Totul depinde de complexitatea cazului. De exemplu, dacă un copil are hipermetropie, ne dăm seama că va face strabism la 3 ani sau mai devreme chiar. Așa că dacă punem ochelari la timp, copilul nu va mai avea strabism, nici ochi leneș. Astfel, diagnosticarea la timp este foarte importantă pentru orice problemă oculară la copii”.

La ora actuală, purtarea ochelarilor, a lentilelor de contact, patchingul (ocluzia temporară), intervențiile chirurgicale, anumite exerciții ortoptice sau implantarea cristalinului artificial în cazul cataractei sunt soluții care ameliorează și vindecă problemele de vedere. Ochelarii sunt tot mai ușori, lentilele tot mai performante și permit evitarea supracorecției cu dioptrii nepotrivite.

“Lucrurile au evoluat mult în ultimii 20 de ani. Sunt foarte ușori, iar diametrul lentilelor s-a micșorat mult ca să potrivească perfect copiilor. Zona periferică era foarte groasă, acum s-a subțiat, doar centrul lentilei este mai gros. Astfel, ochelarii sunt mult mai ușor de purtat pentru că materialele sunt mult mai ușoare. În plus, sunt adaptați mult mai ușor pentru diverse probleme: de exemplu, un copil cu strabism spre interior va purta lentile groase la mijloc, dacă strabismul este spre exterior, centrul lentilei trebuie să fie foarte subțire. Acest tip de lentile ajută ochii să revină în poziția normală”, afirmă dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp.

Însă pe cât de benefică este folosirea tehnologiei în depistarea și tratarea problemelor oculare, pe atât de nocivă este expunerea copiilor de la vârste foarte fragede la dispozitive cu ecrane luminoase precum telefonul sau tableta.

“Calitatea vederii este afectată, dar poate apărea și strabismul. Văd mulți copii cu strabism de la prea multă expunere la tablete sau telefoane și au nevoie de operație. Este foarte periculoasă această expunere la ecrane din primii ani de viață. Situația se agravează după pubertate, copiii nu se mai desprind de ecrane. Viciile de refracție sunt tot mai frecvente, miopia este tot mai gravă de când se folosesc ecranele pe scară largă. Se întâmplă ca, după ce copiii primesc cadou telefoane sau tablete, să vină la mine după câteva luni de utilizare cu strabism. Asta nu se întâmpla înainte de folosirea ecranelor și e nevoie să intervenim chirurgical”, avertizează medicul.

Astfel, sfatul expertului oftalmolog pediatru Mürüvvet Ayten Tüzünalp din cadrul Spitalului ACIBADEM Altunizade este ca cei mici să nu fie deloc expuși la telefoane sau tablete înaintea vârstei de 3 ani. După această vârstă, e permisă o oră pe zi, dar în reprize de 20 de minute cu pauză. După 6 ani, copiii ar putea sta două ore. Însă recomandarea este ca părinții să-i ține departe pe copii de tablete și telefoane cât pot de mult. Este singura măsură eficace de protejare a vederii lor în această eră a tehnologiei.

In this article

Prof. Dr. Harzem Ozger din cadrul clinicilor ACIBADEM este unul dintre cei mai buni specialiști …

245 0

Prof. Dr. Harzem Ozger din cadrul clinicilor ACIBADEM este unul dintre cei mai buni specialiști din lume în tratamentul tumorilor osoase și de țesut moale. Cu o experiență îndelungată în chirurgia ortopedică oncologică, expertul oferă tratamente și pentru metastazele osoase, care pot fi secundare mai multor tipuri de cancer. Profesorul Ozger aplică la ora actuală metode performante de reconstrucție după îndepărtarea tumorilor, care pot reda pacienților posibilitatea de a-și folosi din nou membrele și articulațiile afectate de tumori. Iată câteva dintre performanțele actuale din chirurgia oncologică ortopedică pe care o practică la nivel de top în cadrul ACIBADEM Prof. Dr. Harzem Ozger.

Care sunt performanțele actuale din domeniul tratării tumorilor de țesuturi moi ?

 Prof. Dr. Harzem Ozger: Există anumite tehnici care au rămas neschimbate de-a lungul anilor, dar există și progrese remarcabile în ceea ce privește tratamentele tumorilor osoase și de părți moi. Ceea ce a rămas neschimbat este principiul rezecției tumorilor maligne care apar în diverse zone ale organismului. Scopul nostru principal este îndepărtarea completă a tumorilor maligne și a țesuturilor afectate de acestea. Există două tipuri de tratamente: locale și sistemice. În cazul tumorilor benigne, tratamentele sunt locale, practic, le extirpăm complet. Există și tumori benigne pentru care trebuie să ne asigurăm că le scoatem cu margini mai mari de siguranță. Și există și tumori la care folosim alte metode cum ar fi căldura, terapiile la rece sau substanțe chimice prin care reușim să îndepărtăm și resturile tumorale. În cazul tumorilor benigne agresive și al celor maligne, tratamentul excizional presupune să ne asigurăm că am scos tumora cu margini cât mai mari.

Care sunt metodele de imagistică pe care le folosiți?

 Prof. Dr Harzem Ozger: Înainte de a face intervenția chirurgicală, apelăm la rezonanță magnetică, care ne asigură o vizualizare tridimensională a tumorii. Aceasta ne ajută să pregătim minuțios intervenția chirugicală: decidem calea de intrare, țesuturile care trebuie rezecate, cât de mult ne putem apropia de os, cât de aproape sunt de articulație, cum procedăm în cazul vaselor de sânge și multe altele. Regula cea mai importantă este extirparea tumorilor cu margini bune de siguranță. Dacă se scoate tumora și nu se respectă marginile de siguranță, operațiile de reconstrucție vor eșua pentru că tumorile vor recidiva. Deseori, punem în discuție o altă problemă: cine ar trebui să facă operațiile? Ne punem două mari întrebări legate de tumori: de ce tip sunt și unde sunt situate. Uneori, vorbim de sarcoame, iar acestea intră în sfera ortopediei. Uneori, sunt situate în torace, alteori în pelvis. În multe situații, abordarea este multidisciplinară. În funcție de tipul de tumoare, ele trebuie operate de un anume specialist. În unele tumori, rezecția este de ajuns, la altele, trebuie să facem mai întâi chimioterapie sau radioterapie. Dacă facem doar rezecția, fără să știm cum se comportă tumoarea, e posibil să dăm greș. Cel care ar trebui să opereze o tumoră este medicul care îi știe cel mai bine evoluția, comportamentul, metodele de tratament și orice informație importantă despre tipul respectiv de țesut tumoral. De asemenea, e importantă coloborarea dintre toate specialitățile: oncologie, chirurgie, imagistică, anatomopatologie, chirurgie reconstructivă. După rezecția cu margini de siguranță, provocarea este să salvăm membrul afectat de tumoră și funcțiile sale. În acest moment, intervin operațiile de reconstrucție care sunt menite să restaureze funcția zonei afectate de excizia tumorală. Astfel, acestea se adresează oaselor, muschilor și se fac fie cu țesut propriu, în cazul musculaturii, oaselor, fie cu materiale performante sau țesuturi de la alte persoane. Materialele performante la care recurgem vor fi integrate de către organism astfel încât pacientul să poată avea o viață cât mai normală. Acum se fac studii în laborator, iar în viitor, probabil că vom putea obține țesut din celulele pacientului și îl vom putea transplanta în zona de unde s-a excizat o tumoare cu margini de siguranță din țesutul sănătos.

Care sunt cele mai performante materiale pe care le folosește la ora actuală ortopedia oncologică?

 Prof. Dr. Harzem Ozger: În domeniul nostru, folosim de exemplu, alogrefele care provin de la alte persoane, pentru a realiza reconstrucțiile. Însă acest lucru nu este întotdeauna posibil din cauza costurilor: alogrefele de os trebuie ținute într-o bancă de os. În plus, în unele țări, există probleme legate de donarea de țesut. Astfel, la ora actuală, trendul este reciclarea osului după rezecție și repunerea la locul de unde a fost îndepărtat cu tumora, cu costuri mai mici. Dar acest os este lipsit de vitalitate, de aceea, durează reluarea funcției normale. De aceea, apelăm la metode de revitalizare mai rapidă a acestui os, pentru că există risc de fractură. Iar acest lucru se face prin transplatarea altui os, fibula, cu tot cu alte structuri, pentru a revitaliza osul repus la locul lui.

 Ce ne puteți spune despre materialele non-biologice?

 Prof. Dr. Harzem Ozger: Vorbim în primul rând de proteze modulare, similare jocurilor cu piese de lego, din care putem construi orice tip de articulație și de os. Vorbim de materiale precum oțelul, titanul, polietilena. Există și metode de a personaliza protezele, dar deocamdată costurile sunt foarte mari. Protezele modulare pot fi folosite la aproape orice pacient. În ultima vreme, putem apela și la reconstrucții tridimensionale, cu ajutorul tomografiei computerizate tridimensionale. Aceasta metodă imagistică ne ajută să rezecăm tumoarea și să reconstruim structurile care au fost extirpate. Dar aceste reconstrucții costă mult, durează mult ca să le facem și se pune problema cost/eficiență. Eu fac atât reconstrucții cu materiale biologice, cât și cu non biologice, dar le prefer pe cele biologice, pentru că există un risc mai mic de infecții și de complicații.

Cât durează recuperarea funcțiilor după aceste intervenții? Aceasta poate ajunge și la sută la sută?

 Prof. Dr. Harzem Ozger: Depinde de ceea ce rezecăm și de ceea ce putem reconstrui sau înlocui. De obicei, dacă folosim materiale biologice, recuperarea se face într-un procent mai bun, dar durează. În cazul protezelor, recuperarea durează mai puțin, dar în timp, pot apărea probleme.

Ne puteți descrie un caz spectaculos pe care l-ați avut în ultima vreme?

Prof. Dr. Harzem Ozger: Multe dintre cazurile de care m-am ocupat în ultimii ani erau considerate de netratat, imposibil de rezecat. Așa că multe sunt o adevărată provocare: de exemplu, am făcut o reconstrucție de pelvis unei tinere femei, care apoi a putut duce o sarcină. Apoi, am avut un bebeluș diagnosticat intrauterin, la 8 luni de sarcină, cu o tumoră. După naștere, am făcut biopsia, am început cu chimioterapia și după ce s-a micșorat tumora, i-am făcut rezecția. Astăzi, copilul este bine.

 

In this article

O tumoră gigant, cum nu a mai fost alta diagnosticată la un copil de vârsta …

269 0

O tumoră gigant, cum nu a mai fost alta diagnosticată la un copil de vârsta lui, a adus un băiețel de 10 ani din Georgia la ACIBADEM, în Istanbul – aici medicii aveau să constate cu uimire că formațiunea de 26 de cm și 3,325 kilograme, deci de greutatea unui nou-născut, i-a strivit plamânul stâng și i-a împins inima din loc. Renumitul profesor Semih Halezeroğlu a reușit să îndepărteze întreaga tumoră, scriind astfel o pagină din istoria medicinei la Spitalul Acibadem Maslak. Datorită intervenției chirurgicale de succes a profesorului Halezeroğlu, băiețelul, căruia i se mai dăduse doar o lună de viață fără operație, duce acum o viață sănătoasă și așteaptă cu nerăbdare să joace din nou fotbal, marea lui pasiune.

Zueka Berishvili, un băiețel în vârstă de zece ani din Tbilisi, Georgia, în clasa a V-a de școală, se juca fotbal împreună cu colegii săi când o minge l-a lovit în piept, iar el s-a prăbușit la pământ. La spital, părinții săi aveau să afle că cel mic avea o tumoră gigant în interiorul pieptului, în partea stângă. Măsura 26 de centimetri, era situată între inimă și plămân, inima o mutase din loc, iar plămânul îl strivise. Medicii erau șocați – băiatul suferea de una dintre cele mai complicate tumori maligne, un condrosarcom. Imediat ce boala a fost diagnosticată, a fost operat în Georgia, însă când medicii au realizat că există un risc mare de deces l-au externat cu explicația „este imposibil să se efectueze operația în aceste condiții”. Familia nu s-a putut resemna și a petrecut zeci de ore pe internet căutând un medic salvator. Așa au ajuns să citească despre ilustrul profesor Semih Halezeroğlu, care este șeful Departamentului de Chirurgie Toracică a Facultății de Medicină a Universității Acibadem, precum și expertul de renume mondial în chirurgie toracică la Spitalul Acibadem Maslak.

După examinarea cazului, profesorul Halezeroğlu a declarat că ar putea face operația. Cu toate acestea, starea lui Bueka se deteriorase semnificativ cât părinții au tot căutat un medic salvator undeva în lume, așa că atunci când a ajuns la ACIBADEM abia respira, nu se putea mișca, nu putea dormi sau mânca. După o operație de 3 ore, profesorul Semih Halezeroğlu a îndepărtat total tumora și a readus copilul într-o stare bună de sănătate. Iată ce spune extraordinarul chirurg: „Am îndepărtat tumora gigant de 26 cm, împreună cu 3 coaste afectate. A fost extrem de important să scoatem întreaga masa tumorală ca să evităm riscul de recidivă. Am înlocuit osul costal canceros cu un material special care să îndeplinească aceeași funcție. Inima acestui copil cântărește 225 de grame. Pe de altă parte, tumora a fost cântărită în laboratorul de patologie după extirpare și avea 3 kilograme și 325 de grame. Cu alte cuvinte, tumora pe care am îndepărtat-o cântărea de 15 ori mai mult decât inima. Copilului i-ar fi fost imposibil să mai supraviețuiască mult timp cu această tumoră. Acum a revenit la viața normală, la fel ca prietenii săi. Este o mare fericire pentru toată echipa noastră să vedem copilul jucându-se în curtea spitalului Acibadem Maslak”.

Profesorul Semih Halezeroğlu, primul chirurg turc ales ca președinte al Asociației Europene a Chirurgilor Cardio-toracici, a declarat că, în timpul operației, echipa sa a umflat plămânul stâng care se micșorase la 1 cm sub comprimarea tumorii gigantice, iar organul a revenit acum la dimensiunea normală. După operație, plămânul a început să funcționeze, iar inima a fost plasată înapoi în poziția inițială în partea stângă a toracelui, așa cum a afirmat profesorul: „Nici nu a fost nevoie să-l transferăm la secția de terapie intensivă pentru că, imediat după operație, Bueka a început să respire și inima i-a revenit la normal. De asemenea, nu are nevoie de niciun tratament suplimentar, deoarece tumora este îndepărtată complet.”

După doar 3 zile de la operație, Bueka putea să respire și să se joace cu ușurință. Va reuși să alerge împreună cu prietenii săi sau chiar să continue să joace fotbal și dansuri populare, pe care le iubește foarte mult. Profesorul Semih Halezeroğlu a declarat că, în prezent, există doar 12 articole despre „tumorile toracice gigantice” la copii. Cea mai mare dintre ele este o tumoră de 18 cm îndepărtată de la un copil de 15 ani. Tumora îndepărtată de profesorul Halezeroğlu măsura 26 cm și cântărea de 15 ori mai mult decât inima și este, așadar, unică în literatura de specialitate.

In this article

Cancerul este o boală în care există o creștere necontrolată a celulelor în unele părți …

194 0

Cancerul este o boală în care există o creștere necontrolată a celulelor în unele părți ale corpului, creștere care se poate răspândi. Poate începe aproape oriunde în corpul uman, care este format din trilioane de celule. Deci, atunci când unele celule cresc într-un mod necontrolat, ele se pot transforma într-un nodul sau o umflătură, o masă, iar aceasta se numește tumoră.

Departamentul de radio-oncologie Acibadem din Turcia se angajează să ofere pacienților terapii excepționale pentru toate tipurile de cancer. Acibadem are una dintre cele mai complexe clinici de radioterapie din lume. Indiferent de tratamentele de care un pacient are nevoie, centrul nostru este echipat cu echipamentele specializate necesare pentru a oferi pacienților inclusiv radioterapie ghidată RMN, terapie cu radiații adaptive Ethos, Truebeam, Trilogy, tomoterapie; CyberKnife și Gamma Knife, care sunt aparate de radiochirurgie stereotactică.

Cu toate acestea, nu doar aparatul oferă un tratament superior. Tratamentul de succes se bazează pe medici specializați și experimentați care aleg calea cea mai bună pentru fiecare pacient. Fiecare membru al Departamentului de Onco-radiologie Acibadem are propriul domeniu de expertiză și cunoștințe. Experiența pe care o dețin specialiștii noștri în domeniul radioterapiei este de neegalat.

Există două motive pentru care medicii își trimit pacienții cu cancer la Acibadem: cele mai recente progrese în tehnologie și experiența vastă a echipelor noastre. Miroslav este unul dintre acești pacienți care a fost îndrumat spre Acibadem de către un medic sârb.

„După ce am făcut biopsia de prostată, medicul mi-a recomandat să fac terapie cu radiații. Am cancer de prostată. Auzisem ceva despre aparatele cu radiații. Fratele meu mai mic lucrează pentru o companie de tehnologie medicală din Elveția. I-am menționat diagnosticul meu și sugestia de tratament a medicului. În primul rând, a fost șocat de boala mea. Chiar dacă cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați, nu te gândești niciodată că tu sau vreuna dintre rudele tale ar putea primi un diagnostic de cancer de prostată într-o zi. Am discutat despre cea mai bună opțiune pentru tratamentul meu. Mi-a trimis studii despre radioterapie ghidată prin RMN. Se presupune că este cea mai nouă tehnologie de radioterapie. L-au numit MRIdian. Potrivit profesorilor, oferă o concentrare puternică asupra tumorii, în timp ce o țintește cu fascicule de înaltă energie și are un nivel de precizie fără precedent în administrarea tratamentului cu radiații. Totuși, niciun spital din Serbia nu are această tehnologie. Am găsit însă un spital care are această tehnologie și o clinică de radio-oncologie foarte calificată în apropierea țării noastre. A fost în Istanbul, Turcia. Spitalul Acibadem efectuează acest tratament pentru pacienți. Mai mult, este unul dintre primele centre medicale care utilizează această tehnologie. Prin urmare, medicii au experiență și cunoștințe vaste despre MRIdian. De asemenea, este interesant că atunci când am citit articolul despre experiența lor scris de echipa de radio-oncologie Acibadem, am aflat că au tratat mulți pacienți cu cancer de prostată și au o rată mare de succes.”

Miroslav a venit la Istanbul și la Spitalul Acibadem. S-a întâlnit cu specialistul nostru în radio-oncologie. Planul său de tratament pentru cancer a fost evaluat de comisia pentru tumori Acibadem. Medicii au decis să continue cu radioterapie ghidată RMN. Miroslav a avut 5 ședințe de radioterapie pentru cancerul său de prostată. La finalul tratamentului, a scăpat de tumoră.

Departamentul de radio-oncologie Acibadem tratează aproximativ 1300 de pacienți noi în fiecare an. Acești pacienți vin la Istanbul din diferite colțuri ale lumii. Profesorul de radio-oncologie Enis Özyar afirmă că în clinica noastră folosim cea mai recentă tehnologie și, cu ajutorul acestui nou aparat MRIdian, suntem capabili să creștem doza și să obținem rezultate mai bune fără a crea exces de toxicitate și, automat, efecte secundare. Avem comisii oncologice pentru evaluarea pacienților într-o manieră multidisciplinară. Reunim o comisie oncologică generală, una pentru cancerul de sân, pentru tumori ale sistemului gastrointestinal, una pentru tumori urogenitale, pentru tumori pediatrice și lista poate continua.

Profesorul de radio-oncologie Banu Atalar subliniază că aparatul de radiotarepie ghidată prin RMN, MRIdian, este un aparat binar format dintr-un sistem de imagistică  și radioterapie, care se traduc printr-o mai bună vizualizare a tumorii și, automat, un tratament mai precis. Ea continuă: „Celălalt avantaj al sistemului MRIdian este că vă poate oferi posibilitatea de a face radioterapie adaptativă. Radioterapia adaptativă înseamnă că, în timp ce pacientul se mișcă în timpul tratamentului, de pilda când respiră sau când funcționează o pompă cardiacă, medicul și personalul de radio-oncologie pot adapta ușor tratamentul conform acestor mișcări. Sistemul MRIdian ne permite să schimbăm tratamentul în funcție de anatomia momentană influențată de mișcările pe care le avem în interiorul corpului nostru. Cred că toate avantajele tehnologiei ne oferă o oportunitate nemaipomenită de a ajuta pacienții din ce în ce mai mult în fiecare zi”.

Acibadem este unul dintre puținele centre de cancer care utilizează puterea MRIdianului, folosindu-l în tratamentul cancerului pancreatic, al prostatei, al ficatului și al altor tipuri de cancer. Dacă doriți să aflați mai multe, contactați birourile oficiale de Acibadem din România. Puteți primi detalii sau face o programare sunând la 021 313 99 38, numărul biroului nostru din București. Acibadem are, de asemenea, reprezentanțe și în Constanța, Cluj, Iași și Timișoara.

In this article

Cancerul de prostată sau adenocarcinomul de prostată este al doilea tip de cancer ca frecvență …

270 0

Cancerul de prostată sau adenocarcinomul de prostată este al doilea tip de cancer ca frecvență în rândul bărbaților. Se estimează că 1 bărbat din 9 va face acest tip de cancer de-a lungul vieții. 6 din 10 cazuri sunt diagnosticate la bărbații cu vârsta peste 65 de ani. La ora actuală, pacienții sunt tratați cu succes în cadrul echipei oncologice din care fac parte medicul urolog, oncologul, imagistul, chirurgul, anatomopatologul, radioterapeutul și expertul în medicină nucleară. În ultimii ani, s-au făcut progrese mari și în tratarea cazurilor mai grave de boală. Iar acestea vin din partea medicinei nucleare, care oferă soluții moderne de diagnostic și tratament.

Cancerul de prostată poate să nu dea niciun simptom în stadiile incipiente, așa că se ajunge ușor la diagnostic în stadii avansate. O metodă de tratament de nouă generație se numește terapia PSMA (Prostate Specific Membrane Antigen). PSMA este un tip de proteină care se găsește pe suprafața unei celule găsite în glanda prostatică, unele tumori și țesuturi normale și este detectată mult mai des în cancerul de prostată, mai ales dacă a metastazat. Acest lucru face ca PSMA să fie o țintă utilă de diagnostic și terapie pentru cancerul de prostată avansat.

În timpul acestui tratament, se folosește lutețiul-177, o substanță radioactivă atașată la molecula PSMA. Molecula PSMA transportă lutețiul-177 direct la locul tumorii. Această substanță radioactivă dăunează și distruge celulele canceroase de prostată într-o manieră țintită. Astfel, restul corpului este cruțat de expunere la radiații. Așadar, tratamentele din medicina nucleară cu lutețiu-177 sunt o soluție când chimioterapia, chirurgia și radioterapia nu mai dau rezultate.

“Dacă pacienții au metastaze și li se recomandă hormonoterapie și chimioterapie, ei pot deveni rezistenți la aceste terapii și atunci singura soluție ar putea fi terapia cu lutețiu-177. De exemplu, dacă pacientul are 100 de metastaze, nu i se poate aplica radioterapie externă pentru fiecare leziune. Dar când injectăm lutețiu-177 în organism, tumorile absorb lutețiul și astfel, putem iradia mai multe leziuni într-o singură ședință”, explică beneficiile terapiei cu lutețiu-177 dr. Kemal Unal, expert în medicină nucleară din cadrul Acibadem.

Terapia cu lutețiu-177 PSMA sau terapia cu antigen de membrană specifică prostatei este un tip de terapie cu radionuclizi cu receptori peptidici și are ca scop îmbunătățirea simptomelor cancerului de prostată și reducerea dimensiunii tumorilor. De asemenea, le poate încetini creșterea. Ulterior, unii oameni experimentează o perioadă lungă de remisie, dar nu vindecă cancerul.

Acest tip de tratament este utilizat numai în cancerul de prostată avansat sau pentru gestionarea cancerului de prostată metastatic ori atunci când alte tipuri de tratament nu mai funcționează.

In this article

Pacienții români nu prea sunt obișnuiți să prețuiască prevenția, educația medicală nu este punctul nostru …

348 0

Pacienții români nu prea sunt obișnuiți să prețuiască prevenția, educația medicală nu este punctul nostru forte, iar statisticile europene arată clar urmările: ne îmbolnăvim grav de afecțiuni care pot fi depistate prin analize de rutină și tratate cu succes dacă sunt descoperite în stadii incipiente. În ultimii ani, însă, îndemnul medical care spune că este mai ușor să previi decât să tratezi, i-a convins pe mulți să efectueze așa-numitele pachete de check-up, deseori în afara țării.

“Numărul românilor care ne solicită programări la spitalele Acibadem din Istanbul pentru evaluări de tip check-up a crescut cu 40% în ultimii 5 ani. De la an la an, interesul pentru pachetele de checkup e tot mai mare, dar cea mai mare creștere o avem în acest moment pentru pachetele complexe și pediatrie”, spune Tatiana Bulubica, Country Manager în România al Acibadem Hospitals Group.

Un check-up de bază include analize de sânge, 5 consultații cu medici de diverse specialități, ecografii, radiografii. Pachetele complexe de check-up oferă, pe lângă acestea, și analize genetice care pot arăta o predispoziție pentru diverse tipuri de cancer ereditar – se analizează aproximativ 27 gene care arată risc pentru cancer de sân, testicular, osos, leucemie, cancer de țesuturi moi (sarcom), de endometru și de prostată, limfom, cancer gastrointestinal, ovarian, de vezică, pulmonar, endocrin, de pancreas. Analizele genetice includ și un panel cardiometabolic care arată riscul pentru diabet de tip II, hipertensiune, boală coronariană. Tot analizele genetice pot indica inclusiv riscul pentru Alzheimer, dar și pentru boala inflamatorie intestinală, boala celiacă. Pachetele complexe de check-up mai cuprind și investigații precum endoscopia, colonoscopia, dermatoscopia și le sunt, în general, recomandate pacienților trecuți de 40 de ani și celor cu boli cronice sau cu un anumit istoric medical în familie.

Un detaliu interesant este că pachetele complexe de check-up includ, mai nou, și analiza somnului. Medicul Gonca Gul Atalay, pe care pacienții români o întâlnesc la spitalul Altunizade din Istanbul explică: “Dacă ai apnee de somn, nu te odihnești, de fapt, bine, și de asemenea crește ritmul cardiac și frecvența respiratorie, dăunează cumva tuturor organelor, dar cel mai mult suferă inima și plămânii. Apoi, din cauza Covid au apărut foarte mulți pacienți care se plâng de tulburări ale somnului. Această analiză presupune să dormi în spital pentru o noapte, cu electrozi la nivelul capului, la nivelul inimii și picioarelor, iar doctorii vor putea spune la final dacă pacientul are vreo problemă legată de somn – apnee, stres respirator, tulburări în ritmul cardiac pe perioada somnului, dacă mișcă picioarele neregulat, acel sindrom al picioarelor neliniștite”.

Dintre pacienții care ajung în centrele de top Acibadem pentru analize amănunțite, mai bine de 80 la sută își depistează o problemă medicală despre care nu știau – românii se încadrează și ei în această statistică.

“Cel mai des diagnostim probleme precum nodulii tiroidieni, mamari, calculii renali sau chiar tumori maligne în stadiu incipient. Însă depistarea la timp face ca acești pacienți să se vindece repede și complet, iar costurile terapiei să fie mult mai mici decât în cazurile descoperite mai târziu”, spune dr. Sirin Parkan, medic al spitalului Kadikoy din reteaua Acibadem.

În ceea ce privește cele mai frecvente cancere depistate în urma analizelor de prevenție, cei mai mulți pacienți descoperă un cancer incipient de sân, tiroidă sau ficat, la investigațiile cuprinse în pachetul de bază pentru check-up. În cazul pachetelor complexe, se diagnostichează mai des cancerul de colon, grație colonoscopiei. Uneori, pacienții descoperă și lucruri noi pe care nu le știau până atunci despre sănătatea lor: de pildă, ies la iveală malformații cardiace congenitale sau află că au anumite particularități anatomice, cum ar fi un singur rinichi.

Așadar, o evaluare generală a stării de sănătate este esențială la început de an. Medicina a evoluat, testele și investigațiile sunt tot mai precise și mai prietenoase cu pacienții, și răspund la orice semn de întrebare în legătură cu sănătatea. Dacă sunteți sănătoși, veștile bune vă vor bucura. Dacă aveți mici probleme, le puteți remedia înainte ca acestea să devină prea grave. Dacă aveți afecțiuni cronice le puteți monitoriza cu succes. Iar dacă sunteți diagnosticați cu afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul sau cancerul, trebuie să știți că în stadii incipiente, acestea se tratează mai ușor. În general, 90% dintre pacienții români care au fost o dată la check-up la spitalele Acibadem, revin și în anii următori. Beneficiul lor este că, având datele salvate în sistem, medicii pot face rapoarte comparative și, astfel, pot avea o analiză a evoluției sănătății.

In this article

Cancerul osos nu este un cancer des întâlnit, nu auzim regulat de el, așa cum …

268 0

Cancerul osos nu este un cancer des întâlnit, nu auzim regulat de el, așa cum auzim despre alte tipuri de cancer. Și, tot spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerele osoase sunt, din păcate, întâlnite la pacienții tineri. Diagnosticul nu este ușor de pus, pentru că durerile pe care le simt îi fac pe oameni să se gândească la tot felul de alte afecțiuni, nu la ceva oncologic, malign. Cauzele apariției cancerului osos sunt și ele pline de mister – îl putem întâlni inclusiv la oameni care fac sport și sunt atenți la alimentația lor. Alteori, vorbim despre metastaze osoase, situații întâlnite la 50% dintre pacienții diagnosticați cu alte tipuri de cancer. Primim informații importante pe această temă de la medicul Assoc. Prof. Seyit Ali Gumustas, specialist în ortopedie și traumatologie la ACIBADEM.

“Detectarea unei mase în os este o procedură dificilă și consumatoare de timp atât pentru pacient, cât și pentru medic. Deși aceste mase sunt percepute ca un semn al unei afecțiuni maligne a osului, ele pot fi de fapt structuri tumorale benigne. Când un număr mic de tumori osoase devin maligne, tumora este denumită cancer osos. Nu există o cauză specifică care să conducă la tumori maligne sau cancere osoase. Oamenii care au o viață obișnuită, fac sport și au grijă la alimentația lor pot face și ei aceste cancere. Doar unele cancere osoase pot avea o predispoziție familială”, explică medicul turc.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerele osoase sunt, din păcate, întâlnite la pacienții tineri. Tumorile maligne, cum ar fi osteosarcomul și sarcomul Ewing, care provin din osul însuși, sunt întâlnite la vârste mici. Condrosarcomul, o tumoare malignă care provine din cartilaj, este de obicei întâlnit la vârste mai înaintate, de la 40 de ani și mai târziu. Se întâlnește la o vârstă mult mai înaintată cu alte tipuri de cancer care provin din țesuturile moi. Există și cancere care se dezvoltă nu din cauza osului în sine, ci din cauza cancerului care crește într-un țesut diferit, numit metastază, care se răspândește la os, iar acestea sunt cancere care apar la vârste mai înaintate.

“Cancerele osoase sunt cancere cu creștere lentă. Pacientul poate avea un disconfort din cauza cancerului luni de zile fără a fi conștient de lucrul acesta. Cel mai important simptom al cancerului osos este durerea. Această durere poate fi confundată cu cea cauzată de alte boli. Durerea non-canceroasă e atenuată prin odihnă temporar. Durerea cauzată de țesutul canceros nu scade odată cu repausul. Durerea provocată de cancer se poate manifesta în așa fel încât să ne trezească noaptea. În plus, într-o astfel de situație, analgezicele pot fi insuficiente pentru a o calma. Inflamarea care însoțește durerea și se dezvoltă în timp este un alt simptom al cancerului”, lămurește expertul Acibadem Healthcare Group.

Pacientul care vine acuzând durere sau inflamare trebuie mai întâi observat și apoi examinat fizic de către medic. Localizarea țesutului, forma acestuia, dacă este dur, dureros sau mobil, sunt lucruri care trebuie verificate. După examinare, se face o radiografie bidirecțională (two-way x ray) a osului. Chiar și această simplă radiografie bidirecțională poate uneori să ofere un indiciu dacă durerile sunt cauzate de cancer sau chiar despre ce tip de cancer poate fi vorba. Pentru a evalua mai clar starea țesutului moale din zona respectivă, este solicitat pacientului RMN-ul cu substanță de contrast pentru cazurile suspecte. Un examen CT poate fi realizat pentru a demonstra gradul de distrugere osoasă și pentru a diagnostica cancerele localizate profund.

În cele din urmă, este nevoie de o biopsie pentru diagnosticul cert. Se preferă ca biopsia să fie efectuată sub imagistică, în timp ce pacientul este anesteziat în sala de operație.

“Cea mai importantă regulă aici este ca medicul care efectuează biopsia trebuie să fie cel care va efectua și intervenția chirurgicală pentru pacient. De asemenea, este important ca medicii care efectuează aceste proceduri să fie medici cu experiență. În caz contrar, pot provoca consecințe negative ireversibile”, avertizează Profesorul Gumustas.

Când tumora osoasă este diagnosticată definitiv, pacientul este examinat amănunțit și cancerul este stadializat. Pentru această stadializare se înregistrează tomografia pulmonară și abdominală a pacientului, precum și scintigrafia osoasă. Recent, scanările PET-CT au fost folosite în locul acestor teste. Scopul acestui screening este de a determina dacă cancerul diagnosticat provenit din os s-a răspândit la alte țesuturi adiacente sau îndepărtate.

Tipul de tumoră evaluată determină tratamentul. Intervenția chirurgicală este recomandată după chimioterapie pentru Ewing sau Osteosarcom (tumori care provin din structura osoasă însăși). În locul osului canceros îndepărtat în timpul intervenției chirurgicale se aplică proteze biologice sau non-biologice. Chimioterapia se administrează și după operație. Radioterapia este aplicată în tratamentul sarcomului Ewing în unele cazuri. Deoarece chimioterapia și radioterapia nu sunt eficiente în unele tumori osoase, cum ar fi condrosarcomul, cordomul, adamantinomul, este suficientă doar aplicarea rezecției chirurgicale. Pacienții cu osteosarcom și sarcom Ewing pot primi chimioterapie adjuvantă la 3 săptămâni după intervenția chirurgicală.

In this article

Avem unul dintre cei mai renumiți experți în chirurgie pediatrică la nivel mondial, cea mai …

316 0

Avem unul dintre cei mai renumiți experți în chirurgie pediatrică la nivel mondial, cea mai nouă și performantă tehnologie, cele mai curajoase și de succes tehnici de chirurgie și mii de cazuri dificile și refuzate de alți medici rezolvate cu brio de echipa noastră

La fel ca și adulții, și copiii pot suferi de probleme neurologice. Copiii se pot naște cu defecte congenitale sau afecțiuni care se dezvoltă mai târziu în viața lor. Aceste probleme trebuie tratate cât mai curând posibil. În cadrul Acibadem Healthcare Group, cele mai complexe tulburări ale creierului infantil sunt tratate de echipa de neurochirurgie pediatrică condusă de prof. Memet Özek. Departamentul de neurochirurgie pediatrică Acibadem operează cu succes, an de an, aproximativ 600 de nou-născuți, bebeluși și copii din întreaga lume.

Prof. Memet Özekm fost președinte al Societății Europene de Neurochirurgie Pediatrică (ESPN), are o carieră remarcabilă în neurochirurgia pediatrică. Este o nișă și un domeniu complicat al medicinei pentru majoritatea medicilor, chiar și pentru unii neurochirurgi. Milioane de copii din întreaga lume, care suferă de diferite tulburări ale creierului, cum ar fi paralizie cerebrală, tumori cerebrale, epilepsie, hidrocefalie, spina bifida sau craniosinostoză, au totuși nevoie de acești specialiști. Există mai multe consecințe ale acestor boli. Unii copii pot dezvolta deficiențe neurologice, afectarea capacităților creierului. Alții nu pot merge și/sau vorbi. Dacă nu sunt tratați, copiii cu tumori cerebrale pot muri în cele din urmă. În întreaga lume, există un număr limitat de neurochirurgi pediatri care tratează acești copii. Prof. Memet Özek, care este șeful Departamentului de Neurochirurgie al Universității Acibadem, este un chirurg de renume mondial în acest domeniu medical. Pe lângă faptul că susține prelegeri studenților la medicină, stagiarilor și cercetătorilor, el tratează copii din întreaga lume în Acibadem Healthcare Group, Istanbul, Turcia.

Paralizia cerebrală și spasticitatea

Paralizia cerebrală, o tulburare neurologică care afectează mișcarea corpului și coordonarea mușchilor, este cauzată de leziuni cerebrale care apar înainte sau în timpul nașterii unui copil ori în primii ani de viață ai bebelușului. Cel mai frecvent motiv pentru paralizia cerebrală este privarea de oxigen a copilului în timpul nașterii, care ar putea duce la deficite neurologice. Paralizia cerebrală afectează în general zonele creierului care controlează mișcările fizice și poate duce, de asemenea, la alte probleme de sănătate, cum ar fi tulburări de vedere, auz și vorbire, precum și dizabilități de învățare. Spasticitatea este cauzată în principal de paralizia cerebrală. Mușchii spastici ai copiilor tind să fie rigizi și contractați permanent. Prin urmare, merg necontrolat și cu dificultate.

Tratament

Paralizia cerebrală nu poate fi vindecată în întregime. Cu toate acestea, un tratament adecvat ar putea reduce efectele ei și, astfel, ar putea îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

  • Kinetoterapie: Se aplică pentru a reduce contracțiile corpului și pentru a crește mobilitatea înainte și/sau după operație.
  • Chirurgie: Acibadem efectuează diferite tipuri de intervenții chirurgicale pentru tratarea paraliziei cerebrale: rizotomie dorsală selectivă, injecții cu toxină botulinică, neurotomie selectivă, stimulare profundă a creierului și pompă intratecală cu baclofen. Depinde de etiologia, afecțiunile clinice și vârsta pacientului. După operație, durerea și spasticitatea se reduc, iar flexibilitatea mâinilor, tiparele de mers și mobilitatea funcțională se îmbunătățesc. De asemenea, intervenția chirurgicală face posibil ca pacienții să efectueze activitățile de autoîngrijire.

Acibadem are o abordare multidisciplinară a paraliziei cerebrale. O echipă de specialiști, inclusiv kinetoterapeut, neurochirurg pediatru, ortoped și neurolog pediatru, examinează pacienții împreună și planifică tratamentul spasticității. Departamentul de Neurochirurgie Pediatrică Acibadem a efectuat peste 1.500 de operații în acest domeniu.

Tumorile cerebrale

Tumorile cerebrale reprezintă aproximativ 20% din toate tumorile care apar în copilărie. Tumorile pot fi clasificate în benigne și maligne. Tumorile benigne nu sunt canceroase, cresc relativ lent și nu se răspândesc în alte părți ale creierului și corpului. În schimb, tumorile maligne sunt canceroase, cresc rapid și tind să se răspândească. Tumorile cerebrale din copilărie provin, în general, din propriile țesuturi ale creierului. Din păcate, tumorile cerebrale din copilărie tind să fie maligne. Meduloblastoamele sunt cele mai frecvente tumori cerebrale în copilărie. Această tumoare este malignă și apare în fosa posterioară, zona în care cerebelul și trunchiul cerebral sunt situate în partea din spate a capului. Poate afecta coordonarea musculară și mișcarea corpului copilului. După cum afirmă prof. Özek, „Tratamentul tumorilor cerebrale din copilărie necesită pregătire și experiență de nivel înalt în neurochirurgie pediatrică. Aceste tipuri de tumori sunt unice. Este interesant că adulții nu fac anumite tumori, iar alte tumori la adulți nu apar la copii. Creierul unui copil este un organ în curs de dezvoltare. La adulți cunoaștem, de exemplu, zona creierului care este responsabilă pentru mișcarea picioarelor și articularea vorbirii, dar acestea pot fi localizate în altă parte la copii. La Acibadem, oferim acest tratament special pentru tumorile cerebrale din copilărie cu echipa noastră experimentată de neurochirurgie pediatrică și tehnologii medicale avansate.”

Tratament

Tratamentul tumorilor cerebrale la copii este complicat. Se știe că există trei opțiuni de tratament pentru tumorile cerebrale: chirurgie, radioterapie/radiochirurgie și chimioterapie. Dacă tumora cerebrală este benignă (necanceroasă), este probabil să fie eliminată complet în timpul intervenției chirurgicale. Deoarece tumorile benigne nu interferează cu țesuturile normale ale creierului, ele nu au tendința de a reapărea după operație dacă întreaga tumoră a fost îndepărtată în siguranță. Pe de altă parte, tumorile cerebrale maligne (canceroase) sunt mai susceptibile de a interfera cu țesuturile și funcțiile normale ale creierului. Prin urmare, ele provoacă mai des simptome și complicații. Pe lângă chirurgie, radioterapia și chimioterapia au un rol cheie în tratamentul tumorilor maligne. „Avem un personal grozav pentru radioterapie și oncologie pediatrică. Discutăm despre condițiile specifice ale fiecărui pacient cu tumoră, astfel încât să venim cu un plan de tratament adecvat”, spune Prof. Memet Özek.

Epilepsia

Epilepsia este o tulburare neurologică care afectează neuronii la copii. Se dezvoltă din activități și semnale electrice anormale din creier. Provoacă convulsii, reduce calitatea vieții copiilor și afectează succesul educațional. Epilepsia este mai frecventă la copiii mici decât la adulți. Aproximativ 4-5% dintre toți copiii experimentează o criză la un moment dat în timpul copilăriei. Aproximativ 1% dintre copii sunt diagnosticați cu epilepsie.

Tratament

Epilepsia poate fi tratată inițial cu medicamente. Există diferite medicamente antiepileptice. Dacă un medicament nu poate trata problema suficient, medicul poate aplica unul dintre celelalte. Cu toate acestea, 1 din 4 copii suferă de epilepsie rezistentă la medicamente. În aceste cazuri, convulsiile nu se opresc indiferent de medicamentul aplicat. Cu toate acestea, aceste convulsii trebuie oprite de urgență, deoarece acești copii prezintă un risc crescut de rănire fizică în timpul convulsiilor. Creierul unui copil este un organ în curs de dezvoltare și un anumit număr de celule mor la fiecare criză. Astfel, creierul copiilor nu poate crește pentru a deveni normal. În aceste cazuri, chirurgia epilepsiei este cea mai bună opțiune de tratament pentru copii.

Există trei tipuri de intervenții chirurgicale pentru epilepsie pediatrică:

  1. Chirurgie rezectivă, în timpul căreia zona epileptică care provoacă convulsii este îndepărtată din creier.
  2. Calosotomia corpusului presupune tăierea conexiunii dintre emisferele creierului.
  3. Stimularea nervului vag (VNS) este procesul de implantare a unui dispozitiv, de obicei sub claviculă. Trimite impulsuri electrice către creier care pot prelua controlul asupra unei activități electrice anormale asociate cu convulsii.

Hidrocefalia

Hidrocefalia este o acumulare de lichid în creier. Este un defect neurologic congenital frecvent – este văzut la 2 din 1000 de copii din lume. Determină acumularea excesivă de lichid cefalorahidian în cavitățile creierului. În consecință, funcțiile creierului copilului ar putea fi afectate negativ. În timpul copilăriei timpurii, hidrocefalia este detectată de familie sau pediatru din cauza macrocefaliei, adică a capului exponențial mare. Hidrocefalia pediatrică se dezvoltă rar, în timpul copilăriei, copilăriei sau adolescenței.

Tratament

De mai bine de 25 de ani, în Secția de Neurochirurgie Pediatrică Acibadem, hidrocefalia se tratează prin metoda endoscopică. În această procedură, neurochirurgul pediatru introduce o cameră cu diametrul de 2-3 mm și instrumente endoscopice în creier. O mică gaură este săpată în cavitatea celui de-al treilea ventricul al creierului sau se găsește o metodă de a drena excesul de apă din creier. În cele din urmă, lichidul cefalorahidian curge spre zona în care poate fi reabsorbit de organism. Această procedură se numește ventriculostomia endoscopică a ventriculului III.

Potrivit prof. Memet Özek „folosim endoscoape mult mai subțiri și de ultimă generație. Putem opera pacienții și îi putem externa a doua zi. Dacă există diagnostic timpuriu al hidrocefaliei, copilul poate învinge boala fără a fi afectat pe termen lung”.

Cine este profesorul de neurochirurgie pediatrică Memet Özek

Profesorul Memet Özek este un expert în neurochirurgie pediatrică, cu peste 40 de ani de experiență clinică și pacienți din întreaga lume. Format ca neurochirurg pediatru în SUA, este în prezent unul dintre cei mai buni din Turcia și din lume pentru tratamentul tulburărilor cerebrale complicate la copii. Domeniile sale speciale de interes sunt tumorile cerebrale, inclusiv tumorile profunde ale trunchiului cerebral, talamusului și hipotalamusului; chirurgie pentru epilepsie; chirurgie spastică; chirurgie endoscopică pentru malformații congenitale, cum ar fi hidrocefalia. Prof. Dr. Memet Özek conduce Departamentul de Neurochirurgie de la Universitatea Acibadem, Facultatea de Medicină. Este membru activ al organizațiilor profesionale naționale și internaționale, autor și coautor a 4 tratate, 30 de capitole de carte, 117 lucrări în limba engleză și a numeroase prezentări și prelegeri în cadrul întâlnirilor internaționale. A fost președinte al Societății Europene de Neurochirurgie Pediatrică (ESPN) între 2008-2010.

Despre Spitalul Acibadem Altunizade

Înființat în 2017, Acibadem Altunizade este unul dintre cele mai noi spitale ale celui mai important furnizor privat de asistență medicală din Turcia și din regiune Acibadem Healthcare Group. Arhitectura sa autentică, tehnologia de ultimă oră și excelența clinică oferă experiența de top pacientului, experiență pentru care este cunoscută marca Acibadem. Acibadem Altunizade oferă servicii avansate de diagnostic și tratament în mai multe specialități medicale, inclusiv, dar fără a se limita la, oncologie, neurochirurgie, îngrijirea inimii, chirurgie robotică, terapii celulare pentru copii și adulți. Toate caracteristicile sale, de la salonul chirurgical hibrid triplu până la mânerele ușilor cu autodezinfectare, sunt concepute pentru a crește eficacitatea și siguranța pacienților. Cu o suprafață interioară de 98.000 m2, o capacitate de 350 de paturi, 18 săli de operație, 75 de paturi de terapie intensivă și o parcare pentru 550 de vehicule, Acibadem Altunizade este complet echipat pentru a satisface toate nevoile pacienților.

In this article

A avea un copil după 40 de ani nu mai este imposibil astăzi, când inovațiile …

374 0

A avea un copil după 40 de ani nu mai este imposibil astăzi, când inovațiile din medicina reproductivă se succed într-un ritm amețitor și marchează începutul unei noi ere pentru tratamentul infertilității. Una dintre problemele care îi macină de zeci de ani pe cercetătorii din acest domeniu este cum pot lupta cu scăderea naturală a rezervei ovariene, cu pierderea firească, dar uneori prematură și rapidă, a numărului de ovocite ale unei paciente. Iar dacă medicina nu poate – deocamdată – crea ovocite noi și nu poate prelungi perioada fertilă a unei femei, oamenii de știintă au încercat să afle măcar cum pot măcar să crească într-un fel calitatea celor existente, să crească și numărul ovocitelor obținute la o stimulare ovariană, și să sporească astfel șansele apariției unei sarcini.

Așadar, un răspuns ovarian slab în timpul procedurilor de reproducere asistată este una dintre cauzele majore ale infertilității – pentru medici este dificil să creeze embrioni de calitate pentru aceste paciente. La ACIBADEM, aplicăm tratamentul PRP (platelet rich plasma, adică plasmă bogată în trombocite), care este una dintre cele mai noi tehnici în tratamentul FIV (fertilizare in vitro) pentru creșterea calității embrionilor. PRP ajută la stimularea ovarelor și crește calitatea rezervei ovariene. Cu tratamentul cu PRP, cantitatea și calitatea ovocitelor și embrionilor ar putea fi crescute. Astfel, putem crește și șansa de concepție.

ACIBADEM – centrul medical de excelență unde se fac inclusiv cercetări pe tema PRP

PRP, ca tratament non-operator, este o abordare inovatoare aplicată în medicina reproductivă în ultimii ani. Poate juca un rol important în regenerarea și vindecarea țesuturilor. De ani de zile a fost aplicat în diferite discipline ale medicinei precum ortopedie, dermatologie sau stomatologie.

Când procedura PRP este aplicată pentru prima dată, pacientei i se prelevează o probă de sânge. Proba este separată în globule roșii și leucocite. Lichidul care conține plasmă bogată în trombocite este apoi concentrat. Această probă este utilizată pentru PRP și este injectată direct în ovare folosind metoda ghidată cu ultrasunete.

Profesorul Bülent Tıraş, expert în infertilitate pe care cuplurile din lumea întreagă îl găsesc la spitalul ACIBADEM Maslak, are unul dintre cele mai ample proiecte de cercetare în acest domeniu. Profesorul Tiras – specializat in UK si SUA – împreună cu echipa sa, au cercetat efectul PRP asupra tratamentului infertilității la 311 femei și au asistat la rezultate cu adevărat promițătoare. „ PRP oferă o nouă speranţă de fertilitate femeilor, în special celor care au mai avut cicluri de FIV eşuate înainte. Cu tratamentul cu PRP, încercăm să creștem rezerva ovariană, numărul și în același timp calitatea ovulelor. Vreau să spun că am observat rezultate încurajatoare cu tratamentul cu PRP. De aproximativ 3 ani jumate folosim acest tratament in Turcia, in Centrul FIV ACIBADEM Maslak. Oferim servicii pentru diferite grupe de vârstă și clinica noastră are multe paciente care au peste 40 de ani. Datorită PRP, putem crește probabilitatea de sarcină la aceste grupe de vârstă. Am avut o pacientă care a rămas însărcinată la 48 de ani după procedurile PRP și FIV”,  împărtășește profesorul Bulent Tiras.

Povestea Laurei, devenită mamă la 43 de ani datorită tratamentului PRP

Laura și Thomas sunt un cuplu german, căsătoriți de 16 ani. Au avut trei încercări eșuate de FIV în Germania și erau pe cale să renunțe la visul de a avea un copil. Au vrut să își dea o ultimă șansă și să caute tratament FIV în străinătate. Laura explică prima sa călătorie în Turcia la Spitalul ACIBADEM:

„Nu sunt sigură ce m-a determinat să caut tratament FIV în străinătate. Când ești trecută de 40 de ani, este cel mai probabil să renunți la a avea un copil. Așa că iată-ne, un cuplu căsătorit de 16 ani, care a încercat de 3 ori tratamente FIV. Încă visam să avem un copil, dar, în același timp, ne obișnuiam cu ideea că a nu avea un copil nu este sfârșitul lumii. După un timp, am început să ne gândim să plecăm în străinătate pentru tratament. Au fost diferite variante. Am văzut câteva reclame la ACIBADEM Healthcare Group din Turcia. Am citit câteva articole despre spital și capabilitatea acestuia de fertilizare in vitro. Sunt cel mai mare furnizor privat de asistență medicală din țara lor și au o mare reputație în tratamentul infertilității. Am citit și comentarii convingătoare despre spital pe unele bloguri de sănătate. Am vizitat Spitalul ACIBADEM pentru a ne întâlni cu medicul specialist în ginecologie și medicină reproductivă prof. dr. Bülent Tıraș. Ne-a ascultat cu atenție, ne-a examinat dosarele medicale și ne-a împărtășit părerea și planul de tratament la care s-a gândit.”

După ce au luat în considerare vârsta Laurei – 42 de ani la acel moment – și încercările anterioare eșuate, profesorul Bülent Tıraș și echipa sa au decis să aplice tratamentul cu PRP. După PRP, stimularea ovariană, extragerea ovulelor și, în final, transferul de embrioni, cuplul s-a întors acasă în Germania. Două săptămâni mai târziu, au vizitat din nou Turcia, doar pentru a afla că vor fi mamă și tată. Laura a născut o fetiță în urmă cu 7 luni în orașul ei natal.

Mii de cupluri vizitează anual ACIBADEM în speranța de a avea un copil – și au succes

La fel ca Laura și Thomas, mii de cupluri din străinătate vizitează Turcia și Spitalul ACIBADEM în fiecare an. Rate ridicate de succes, soluții noi inovatoare precum PRP, legalitatea procedurii de screening genetic preimplantare în Turcia, prețuri accesibile, medici experimentați și laboratorul modern sunt câteva dintre motivele care fac din ACIBADEM o alegere atractivă. Laura precizează că „prețul pe care l-am plătit în ACIBADEM a fost un sfert din cel plătit  la un centru FIV din Germania. Înainte să venim în Turcia, ne-am uitat la centrele de FIV din SUA. Nu am văzut acolo rate de succes mai mari. În plus, costul era de aproape 10 ori mai mare comparativ cu ACIBADEM.”

Laura ne-a împărtășit cum s-a schimbat viața lor după apariția copilului: “Fetita noastră minunată are acum 7 luni. Am devenit în sfârșit părinți și aș vrea să cred că suntem părinți buni. Poate chiar părinți grozavi. A fi mamă și tată a devenit rolul nostru principal. Lumea noastră se învârte acum în jurul copilului nostru. Știu că este un clișeu să spui asta, dar a avea un copil este cel mai grozav sentiment pe care îl poate trăi o ființă umană. Este o poveste la fel de veche ca timpul.”

Cine este Profesorul Bülent Tıraş, cel care face fericite nenumărate familii?

Profesorul Dr. Bülent Tıraş este un specialist de top în medicina reproductivă din Turcia și șeful Centrului FIV ACIBADEM Maslak. A absolvit Universitatea din Ankara, Facultatea de Medicină în 1984 și și-a finalizat pregătirea de specialitate în Universitatea Ege, Departamentul de Ginecologie și Obstetrică. Între 1989-1990, a finalizat un program de burse la Universitatea din Londra, Royal Postgraduate Medical School, Hammersmith Hospital pe FIV, chirurgie endoscopică, infertilitate și microchirurgie. A făcut cursuri de FIV și microinjecție la Centrul Medical Assaf Harofeh din Israel în 1995 și de Endocrinologie Reproductivă și FIV la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins, SUA, în 2000. Tot în 2000, a făcut cursuri de Chirurgie Endoscopică Avansată în Chattanooga, SUA. În prezent, Prof. Tıraș și echipa sa de la Spitalul Acibadem Maslak efectuează studii și câteva tratamente noi de fertilitate, cum ar fi aplicarea cu plasmă bogată în trombocite (PRP) și celule stem pentru pacientele cu rezervă ovariană scăzută și tratament cu plasmă pentru infertilitatea cu factor masculin. Din 2008 este Președintele Asociației Turce de Ginecologie și Obstetrică.

Despre Spitalul Acibadem Maslak

Deschis în 2009 și extins în 2018, Acıbadem Maslak este cel mai mare spital al principalului furnizor privat de asistență medicală din Turcia și din regiune, Acibadem Healthcare Group. Încorporând cele mai noi tehnologii și medici recunoscuți la nivel internațional, Acıbadem Maslak servește ca centru național și internațional de referință pentru multe tratamente și intervenții chirurgicale complexe. Oferă servicii complete pentru copii și adulți din mai multe specialități medicale, inclusiv oncologie, îngrijire cardiacă, terapie intensivă, tratament FIV, sănătatea coloanei vertebrale, chirurgie asistată de robot etc. Spitalul are acreditare internațională de calitate JCI și certificat de aur LEED pentru clădire prietenoasă cu mediul. Cu suprafața interioară de 106.000 m2, 364 de paturi, 36 de paturi de terapie intensivă și 20 de săli de operație, Acıbadem Maslak oferă asistență medicală de talie mondială într-un mediu relaxant și propice vindecării.

In this article

De Ziua Mondială Fără Tutun, Organizația Mondială a Sănătății a făcut public un raport ce …

2729 0
Fumatul ucide

De Ziua Mondială Fără Tutun, Organizația Mondială a Sănătății a făcut public un raport ce evaluează costurile pentru sănătate și economie ale tutunului și impactul acestuia asupra mediului. Fumatul ucide anual peste șapte milioane de oameni, iar OMS solicită interzicerea publicității pentru aceste produse și creșterea taxelor, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește costurile de sănătate și pierderi de productivitate, acestea sunt estimate la peste 1.250 miliarde euro, reprezentând 1,8% din Produsul Intern Brut (PIB).

Și mai alarmant este faptul că deșeurile de tutun, cele mai răspândite din întreaga lume, conțin mai mult de 7.000 de substanțe chimice toxice care afectează mediul, inclusiv substanțe cancerigene. În plus, potrivit experților, un copac este pierdut pentru fiecare 300 de țigări. OMS avertizează că în secolul 21 tutunul ar putea provoca până la un miliard de decese la nivel mondial.

Din această cauză, ONU solicită măsuri drastice cum ar fi interzicerea publicității pentru tutun, ambalaje neutre, interzicerea fumatului în spațiile publice interioare și la locurile de muncă.

”Una dintre măsurile de luptă împotriva tutunului constă în creșterea prețului la țigări și aplicarea de taxe pe aceste produse.” consideră dr. Oleg Chestnov, director general adjunct al OMS.

Sursă foto: Shutterstock

In this article

Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) a dat undă verde …

2726 0
medicament anticancer

Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) a dat undă verde comercializării primului medicament anticancer care atacă tumorile cu profil genetic specific, și nu organul afectat.

”Este o premieră importantă pentru medicină.” a precizat dr. Richard Pazdur, potrivit webmd.com. ”Până în prezent, FDA a aprobat terapii împotriva cancerului în funcție de organul afectat inițial, cum ar fi de exemplu plămânul sau sânul. Acum am aprobat un tratament pe bază de biomarkeri ai tumorii și nu ai organului afectat ”, a explicat doctorul care este director interimar pentru produse hematologice și oncologice la centrul pentru evaluarea medicamentelor al FDA. (more…)

In this article

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology împreună cu cei de la Harvard Medical School …

2419 0

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology împreună cu cei de la Harvard Medical School au creat o cerneală pentru un tatuaj inteligent, care îți poate analiza starea de sănătate și își schimbă culoarea în funcție de aceasta, scrie cnewsmatin.fr.

Deocamdată, oamenii de știință au creat trei feluri de cerneală care integrează senzori biologici. Aceștia pot analiza compoziția lichidului interstițial din vasele capilare sangvine și din celule. Senzorii biologici măsoară concentrația de glucoză, nivelul pH-ului și concentrația de sodiu.

Aceste tipuri de cerneală, odată tatuate, transformă pielea purtătorului într-un ”adevărat ecran interactiv”, care oferă informații medicale în timp real. Astfel, acest proiect, cunoscut sub numele de DermalAbyss, ar putea fi foarte practic pentru persoanele bolnave de diabet. Pentru a  controla nivelul glicemiei, diabeticii sunt în prezent nevoiți să își înțepe pielea pentru a recolta o picătură de sânge.

”Avem posibilitatea de a înlocui o procedură dureroasă cu un tatuaj a cărui culoare se schimbă din albastru în maro în funcție de concentrația de glucoză”, a explicat echipa de cercetători. Senzorul de pH își schimbă culoarea din violet în roz, iar cel de sodiu reacționează la expunerea pielii la razele ultraviolete.

Deocamdată, tatuajul inteligent se află încă în faza de teste, care se realizează pe piele de porc. Dar oamenii de știință cred cu tărie în potențialul acestui proiect.

Sursă foto: Shutterstock

In this article

Faptul că fumatul nu este un obicei sănătos știe toată lumea. Faptul că pentru fumători …

2150 0
efectele renuntarii la tigari

Faptul că fumatul nu este un obicei sănătos știe toată lumea. Faptul că pentru fumători este foarte greu să renunțe la această plăcere vinovată, iarăși este un lucru cunoscut. Dar ce se întâmplă totuși cu organismul nostru după ce ne lăsăm de fumat?

Specialiștii American Cancer Society susțin că efectele se văd foarte rapid. La 20 de minute după ce renunțați la țigări, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad, după 12 ore nivelul de monoxid de carbon din sânge ajunge la normal, iar după 2-3 săptămâni circulația și funcțiile pulmonare se îmbunătățesc și ele vizibil.

Tusea și respirația dificilă încep să dispară pentru că plămânii încep să se curețe și să funcționeze la capacitate normală între o lună și 9 luni de la renunțarea la țigări. La un an după această decizie riscul de a dezvolta boli coronariene și atac de cord este la jumătate față de cel al unui fumător. Iar după 5 ani riscul de a dezvolta cancer la nivelul gurii, gâtului, esofagului și vezicii urinare se înjumătățește. Iar acestea sunt doar câteva dintre beneficiile renunțării la fumat. Speranța de viață pentru fumători este cu cel puțin 10 ani mai redusă decât cea a nefumătorilor.

În plus, imediat după renunțarea la țigări mâncarea are un gust mai bun, simțul olfactiv revine la normal, respirația, părul și hainele miros mai bine, dinții și unghiile nu mai sunt îngălbenite, rezistența fizică este mai bună, iar aspectul tenului se îmbunătățește.

Statisticile ne demonstrează că avem motive suficiente pentru a renunța la fumat. În Statele Unite mai mult de 480.000 de oameni mor anual de boli cauzate de fumat. Ceea ce înseamnă că în fiecare an unul din 5 decese au această cauză. American Cancer Society scrie că fumatul ucide în Statele Unite mai mulți oameni decât consumul de alcool, accidentele de mașină, virusul HIV, armele și consumul de droguri ilegale. Fumatul nu poate cauza doar cancer, ci poate afecta plămânii, inima, vasele de sânge, organele de reproducere, gura, pielea, ochii și oasele. 30% dintre decesele cauzate de cancer au legătură cu acest obicei nesănătos, iar în ceea ce privește cancerul pulmonar, procentul este de 80%. Iar cercetătorii atrag atenția că la aceleași riscuri se supun și cei care fumează pasiv.

Sursa foto: Shutterstock

In this article

La ora actuală, radioterapia face parte din protocolul de tratament al multor tipuri de cancer …

1902 0
Dr. Mihai Vlad

La ora actuală, radioterapia face parte din protocolul de tratament al multor tipuri de cancer la nivel mondial. Iar românii beneficiază de programe decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate pe care le pot face în spitale autohtone, dotate cu aparatură de ultimă generație. În Brașov, spitalul Onco Card asigură persoanelor diagnosticate cu diverse afecțiuni maligne radioterapie decontată integral prin CNAS.

“Aproape toate tipurile de tumori solide au indicație de radioterapie într-un anumit moment al tratamentului. Și în România, ca și în restul lumii, cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerul de sân la femei, cancerul de prostată la bărbați, cancerele pulmonare la ambele sexe, tumorile ORL, tumorile digestive, cancerul de rect și tumorile ginecologice. În plus, depistăm tumori gastrice, sarcoame, tumori cerebrale, și aproape toate pot beneficia de radioterapie”, spune dr. Vlad Mihai, specialist radioterapeut în cadrul spitalului Onco Card.

Multe dintre aparatele performante disponibile și în țara noastră tratează cancerul prin raze X care țintesc tumorile maligne. Sunt similare celor folosite pentru banalele radiografii, însă diferă dozele și modul de aplicare.

“Radioterapia cu raze X pe care o folosim noi acționează indirect asupra lanțului ADN din celula tumorală. Între două ședințe de radioterapie, țesuturile sănătoase au timp să se refacă. În schimb, celulele tumorale nu au capacitatea de a se regenera și de a repara acele leziuni induse în lanțul ADN și, până la urmă, sfârșesc prin a fi distruse de iradiere”,explică specialistul modul în care funcționează radioterapia.

În ultimii ani, tehnologia a evoluat foarte mult și, astăzi, aparatele disponibile în România reușesc să trateze cancerele, cu minimum de efecte secundare.

“Evoluția radioterapiei e în două sensuri: tratăm mai bine tumorile, cu doze mai mari și, în același timp, protejăm țesutul sănătos de iradiere. Pacienții trebuie să înțeleagă că iradierea cu raze X îi poate ajuta și că nu duc cu ei acasă doza de iradiere. Deci își pot ține nepoții sau copiii pe genunchi, pentru că nu reprezintă un pericol pentru cei din jur. Efectele secundare sunt legate de inflamația indusă de radioterapie și pentru aceasta există tratamente simptomatice care îi ajută pe pacienți să facă toate ședințele până la doza totală prescrisă”, afirmă dr. Vlad Mihai, specialist radioterapeut la Onco Card.

Conform protocoalelor internaționale de tratare a cancerului, pe care le aplică și medicii români în clinicile oncologice, fiecare pacient este evaluat de o comisie formată din chirurg, oncolog, imagist, radioterapeut, anatomopatolog și alți specialiști. Astfel, fiecare caz în parte primește indicații personalizate și terapii adaptate tipului de cancer care cresc șansele de vindecare.

“Vindecarea în cancer înseamnă lipsa semnelor de recidivă peste 5 ani de la tratamentul inițial. Sunt nenumărate cazuri pe care le vedem la control și care nu au semne de recidivă. Noi încercăm să “scoatem” practic din statistică fiecare pacient: dacă știm că radioterapia reduce cu 50 la sută, de exemplu, riscul de recidivă în cancerul de sân, după operație completă, încercăm să creștem acel procent cât mai mult. Bineînțeles că sunt nenumărate cazuri spectaculoase, sunt și cazuri care nu răspund așa cum ne-am aștepta la tratament și de aceea, avem nevoie de ajutorul colegilor din alte specialități”, spune medicul radioterapeut.

În plus, specialistul insistă asupra respectării tuturor ședințelor de tratament de către pacienți. Pe lângă sprijinul comisiei oncologice, aceștia pot avea acces la psiholog care îi ajută se treacă peste momentele dificile.

“Dacă pacientul este într-o stare clinică bună și, în timpul radioterapiei, starea generală nu este afectată de alte boli sau de tratamentul în sine, îl sfătuim să-și continue activitatea. Sunt pacienți care continuă să lucreze pe perioada terapiei, sunt pacienți care, chiar dacă nu merg la serviciu, au o activitate fizică în fiecare zi, se ocupă de micile afaceri, de nepoți, de grădinărit. Îi încurajez tot timpul să aibă activitate, să nu rămână în așteptare, să nu se gândească prea mult la boala lor, iar în timpul radioterapiei, pot face asta”, declară dr. Vlad Mihai, specialist radioterapeut în cadrul Onco Card.

În plus, specialistul recomandă respectarea unui stil de viață sănătos, dieta echilibrată, mișcarea și evaluările medicale periodice. Acestea sunt dovedite că reduc riscul apariției cancerului.

 

In this article

Vă puteți imagina o lume în care toți bebelușii se nasca perfect sănătoși, fără niciun …

1892 0
modificare genetica

Vă puteți imagina o lume în care toți bebelușii se nasca perfect sănătoși, fără niciun fel de probleme moștenite genetic? Ar putea deveni realitate într-o bună zi. Pentru prima oară în istorie, cercetătorii de la Universitatea de Medicină și Știință Oregon, alături de colegi din California, Coreea de Sud și China, au anunțat că au reușit să modifice mai mulți embrioni umani, eliminând astfel o mutație genetică gravă care cauzează o afecțiune cardiacă comună ce poate provoca decesul subit. Iar cel mai important este că s-au obținut embrioni în care nicio celulă nu mai prezenta mutații și, în plus, nici nu s-au creat alte mutații noi nedorite.

Studiul, publicat în revista Nature și preluat de New York Times, reprezintă un  pas uriaș pentru lumea medicală și pentru domeniul geneticii, chiar dacă mai este cale lungă până când acest procedeu va putea fi folosit la scară largă. Se speră însă ca, într-o zi, prin editarea genelor, nou-născuții să fie protejați de afecțiunile ereditare.

Experimentul ridică însă foarte multe probleme de ordin etic cu privire la posibilitatea de a crea bebeluși cu anumite trăsături, precum abilități sportive superioare sau inteligență peste medie. Oamenii de știință s-au temut mereu de consecințele medicale neprevăzute la care ne expunem prin modificarea ADN-ului uman. Implicațiile culturale și sociale pot fi la fel de grave: experții atrag atenția asupra faptului că există riscul ca persoanele cu posibilități materiale să plătească pentru a avea copii cu trăsături și aptitudini superioare.

Va mai dura însă mult până când această metodă va putea fi testată clinic, posibilitate ce, în acest moment, este interzisă de lege. Dar dacă această metodă va fi considerată sigură, ar putea fi de folos pentru multe cupluri ce altfel nu pot avea copii sănătoşi.   Metoda ar putea fi aplicată la peste 10,000 de afecţiuni cauzate de mutaţii genetice ereditare. Printre aceste afecţiuni ar putea fi cancerele de sân şi cele ovariene cauzate de mutaţiile BRCA, boala Huntington, Tay-Sachs, fibroza chistică, anemia celulară sau unele cazuri de Alzheimer.

In this article

În fiecare nouă ediție DSM (Manual de Diagnostic și Statistică) simptomele tulburării cu deficit de …

1880 0
testare ADHD

În fiecare nouă ediție DSM (Manual de Diagnostic și Statistică) simptomele tulburării cu deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) se schimbă, ceea ce face această tulburare dificil de diagnosticat. În plus, simptomele prevăzute în DSM sunt destul de generale, incluzând aspecte precum dificultatea de concentrare sau tendința de a-i întrerupe pe ceilalți.

Toate acestea explică entuziasmul de la începutul anului când un grup de consilieri din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a aprobat un test de screening cu șase întrebări care ar putea cu adevărat să identifice adulții cu ADHD. Totuși, acest test, prin simplitatea lui aparentă, a dat naștere la mult scepticism.

Doctorul Lawrence Diller, pediatru comportamentalist și specialist în ADHD atrage atenția că foarte mulți oameni prezintă mai multe criterii de ADHD, cum ar fi neatenția, hiperactivitatea sau impulsivitatea, dar nu au de fapt această tulburare. Presiunile societății actuale conduc uneori la incongruențe între aptitudinile și temperamentul nostru și obiectivele și aspirațiile fixate, ceea ce poate genera emoții și comportamente similare cu cele prevăzute în DSM-V, explică doctorul, potrivit flipboard.com.

Un alt subiect asupra căruia specialiștii atrag atenția este legătura dintre companiile farmaceutice și medici. Un studiu recent a arătat că, în general, doctorii care au contact limitat cu reprezentanții companiilor farmaceutice sunt mai puțin predispuși la a prescrie medicamentele de marcă ale companiei.

Există mai multe variante de tratament pentru ADHD și nu toate implică medicamente. Terapia cognitiv-comportamentală poate aborda simptomele acestei tulburări, iar antidepresivele pot ajuta în privința impulsivității și a hiperactivității.

Mulți medici subliniază importanța monitorizării de către un specialist pentru a fi siguri că indiferent de tratamentul prescris, acesta are rolul de a vă diminua simptomele și de a vă face viața mai ușoară.

Sursă foto: Shutterstock

 

In this article

Creierul bărbaților este diferit de cel al femeilor, iar oamenii de știință de la Amen …

1827 0
studiu creier femei barbati

Creierul bărbaților este diferit de cel al femeilor, iar oamenii de știință de la Amen Clinics din Newport Beach, California vin cu noi precizări în această privință, scrie Science Daily. Nivelul de irigare cu sânge a anumitor zone cerebrale este diferit, iar acest lucru își pune amprenta asupra trăsăturilor comportamentale caracteristice celor două sexe, dar și asupra riscului de a dezvolta unele afecțiuni.

Cercetătorii americani au făcut un studiu amplu folosindu-se de tehnicile de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională și au ajuns la concluzia că, în cazul femeilor, creierul este mult mai activ decât în cazul bărbaților. Oamenii de știință au comparat 46.034 de analize imagistice SPECT (tomografie computerizată cu emisiune de fotoni) puse la dispoziție de nouă clinici și astfel au putut observa diferențele dintre creierele bărbaților și ale femeilor. SPECT poate măsura nivelul de irigare cu sânge a anumitor zone din creier.

“Deosebirile pe care le-am identificat între bărbați și femei sunt esențiale pentru înțelegerea riscului de a dezvolta tulburări la nivelul creierului, cum este boala Alzheimer, în funcție de sex”, a explicat autorul principal al studiului, psihiatrul Daniel G. Amen.

Studiul a arătat că în ceea ce privește participantele la studiu, creierul acestora a fost mult mai activ în mai multe zone comparativ cu creierul bărbaților. Zona cortexului prefontal implicată în concentrare și controlarea impulsurilor și regiunea limbică sau emoțională, cu rol în reglarea dispoziției și a anxietății, aut fost printre cele mai active regiuni ale creierului. Astfel, se poate explica de ce  femeile au o tendință mai accentuată către empatie, intuiție, colaborare, autocontrol și îngrijorare în comparație cu bărbații, dar și de ce acestea sunt mai predispuse la manifestarea unui comportament anxios, la depresie, insomnie și tulburări de alimentație.

La bărbați, regiunile creierului implicate în percepția vizuală și coordonare erau mai active.

Printre subiecți au fost 119 voluntari sănătoși și 26.683 de pacienți cu diverse afecțiuni psihiatrice, precum traume cerebrale, tulburări bipolare, schizofrenie, psihoze sau deficit de atenție (ADHD).

Studiul acestor diferențe este de o importanță deosebită având în vedere că afecțiunile cerebrale afectează diferit bărbații și femeile. Femeile sunt mai predispuse la boala Alzheimer, la depresie și tulburări anxioase, iar bărbații au o tendință mai accentuată către ADHD și probleme de comportament, explică specialiștii.

In this article

Ce analize trebuie să facă o femeie la 20, 30, 40 și 50 de ani …

1782 0

Ce analize trebuie să facă o femeie la 20, 30, 40 și 50 de ani ca să își mențină sănătatea

Fiică, mamă, soră, bunică, nepoată, prietenă, colegă. Fiecare dintre noi are o rudă sau o cunoștință care a primit diagnosticul “cancer”. Se întâmplă, în timp, din cauza fumatului, a expunerii necugetate la soare, a unei alimentații departe de recomandările nutriționiștilor. Contactul cu chimicalele și radiațiile în cazul unor meserii, dar și abuzul de alcool ne aduc mai aproape de verdictul dur, de care putem scăpa dacă reținem un singur cuvânt: “prevenție”.

“Le spun tuturor pacientelor care îmi trec pragul că nu putem spune cu precizie de ce apar cancerele. Ceea ce știm sigur, până în prezent, este că moștenirea genetică, fumatul, dieta dezechilibrată, cu multă carne și fără vegetale proaspete, lipsa activităților sportive și expunerea îndelungată la soare, fără creme de protecție, toate cresc riscul de cancer chiar la vârstă tânără. Iar pentru a preveni boala nu ne rămâne decât să adoptăm un stil de viață echilibrat și să mergem regulat la medic”, spune doamna doctor Izabela Condei, medic primar imagistică medicală în cadrul spitalului Onco Card, unul dintre cele mai performante din România în tratarea cancerelor.

Cancerul de sân, cel pulmonar, afecțiunile maligne ale colului, dar și cele colorectale sunt cele mai frecvente în rândul femeilor din România. Însă și vârsta este corelată cu apariția anumitor tipuri de cancer, de aceea specialiștii Onco Card au elaborat un program de prevenție care ține cont de acest aspect.

“Depistate în stadiu incipient, multe dintre tipurile de cancer sunt tratabile în 90 la sută dintre cazuri. Tocmai de aceea, toate femeile trebuie să știe că prevenția primară, adică reducerea factorilor de risc menționați, trebuie însoțită de cea secundară, adică efectuarea regulată a unor teste și analize care pot detecta precoce afecțiunile maligne. Acest program complex începe de la 20 de ani și trebuie să continue toată viața, dacă ne dorim sănătate și longevitate”, adaugă medicul Izabela Condei.

Între 20 și 30 de ani, cele mai frecvente tipuri de cancere sunt tumorile germinale, leucemiile și melanomul. Astfel, pachetul de analize destinat prevenției include o consultație de medicină internă, una ginecologică, ecografiile abdominală, de tiroidă, de sân, testul Papanicolau și teste de sânge.

“Dacă  apare vreo suspiciune de boală malignă, putem completa investigațiile cu un consult oncologic, dermatologic sau hematologic,o radiografie toracică, o mamografie,o tomografie sau un examen IRM”,afirmă experta Onco Card.

După vârsta de 30 de ani, la femei sunt mai frecvente cancerele de sân, de col și de piele. Pe lângă investigațiile din pachetul 20-30 de ani, specialiștii pot recomanda în cazul unei suspiciuni efectuarea markerilor tumorali, a celor hepatici, dar și un EKG.

“Cu cât înaintăm în vârstă, numărul analizelor care pot pune în evidență o eventuală afecțiune malignă crește. Astfel, între 41 și 50 de ani, mamografia, consultul gastroenterologic, cel cardiologic și EKG-ul devin obligatorii și completează tabloul investigațiilor de până la această vârstă. În plus, orice suspiciune de boală poate orienta medicul și pacienta către o ecocardiografie, un test de efort, o endoscopie, o colonoscopie virtuală și o testare pentru tipul de tulpină de HPV”, recomandă dr. Izabela Condei, medic primar imagistică medicală la Onco Card.

După vârsta de 50 de ani, medicii diagnostichează frecvent la femei cancere de sân, de colon și de col. Iar pachetul de testări complete care vizează detectarea precoce a acestor afecțiuni cuprinde o consultație de medicină internă, una ginecologică, o alta cardiologică, o consultație ganstroenterologică, ecografiile abdominală, ginecologică, de tiroidă, de sân, testul Papanicolau, mamografia, colonoscopia virtuală și un EKG. În caz de suspiciune, acestora li se pot adăuga alte investigații. Specialiștii recomandă ca acestea să se facă în centre oncologice cu experiență, unde medicii pot vedea orice modificare malignă în stadiu incipient.

In this article

Alunitele stabile, asemanatoare unele cu altele, uniform colorate, aparute treptat in perioada copilariei si adolescentei sunt, de obicei, benigne. O alunita care apare dupa varsta de 30 de ani este deja suspecta”, avertizeaza medicul dermatolog Mihaela Leventer.

1754 0

Multi romani prefera sa mearga in concediu in septembrie, iar in topul destinatiilor favorite raman plajele din Bulgaria, Grecia sau Turcia. Chiar daca soarele e mai bland, ultravioletele nu iarta pielea si alunitele.

“Expunerea la ultraviolete este considerata, in prezent, principala cauza de evolutie de la o leziune precanceroasa la una canceroasa. Desigur, intervin si alti factori ca de exemplu culoarea pielii, genetica. Alunitele stabile, asemanatoare unele cu altele, uniform colorate, aparute treptat in perioada copilariei si adolescentei sunt, de obicei, benigne. O alunita care apare dupa varsta de 30 de ani este deja suspecta”, avertizeaza medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Insa tot specialistul spune ca nu orice leziune de pe piele este periculoasa. Chiar si asa, persoanele care adora plaja trebuie sa-si citeasca periodic pielea si sa semnaleze dermatologului orice problema.

“Dupa un sezon estival, se poate observa modificarea aspectului unei alunite (cresterea in suprafata sau in volum, schimbarea culorii) sau o ulceratie persistenta la nivelul buzei inferioare (semn de alarma pentru carcinomul spinocelular). Sau apar pete rozii aspre acoperite cu cojite aderente care se refac mai ales pe scalp, marginea urechilor. Acestea sunt semnele de alarma”, afirma coordonatoarea “Dr Leventer Centre”, care diagnosticheaza frecvent cancere de piele aparute dupa expuneri repetate la soare.

In Romania, carcinomul nu este atat de cunoscut precum melanomul. Insa spre deosebire de acesta, carcinomul are sanse mai mari de vindecare daca este depistat si tratat la timp.

“Terapia corecta a carcinomului cutanat este chirurgicala. Pentru tumorile corporale, excizia cu o margine de siguranta de 5 mm este o solutie la indemana in orice serviciu de specialitate. Pentru tumorile care se dezvolta la nivelul fetei, scalpului, unde nu se poate taia dupa indicatii statistice se recomanda microchirurgia Mohs cea care permite verificarea integrala a tumorii in timpul operatiei. In felul acesta se economiseste pielea sanatoasa, se indeparteaza integral tumora si se poate garanta vindecarea fara recidiva. In situatia tumorilor avansate care nu pot fi eradicate chirurgical sunt si alte tratamente ca radioterapia, chimioterapia. Tratamentul este efectuat in anestezie locala, nu necesita internare, deci este usor de efectuat si de suportat”, recomanda expertul in chirurgie Mohs, Mihaela Leventer.

Tratamentul corect al carcinomului nu trebuie amanat pentru ca boala poate mutila atunci cand apare la nivelul fetei. De altfel, orice persoana trecuta de 30 de ani ar trebui sa mearga anual la dermatolog. Doar asa pot fi evitate situatiile grave.

 

Sursa foto: Shutterstock

In this article