Medic genetician: Intoleranta la lactoza este o importanta problema de sanatate care trebuie depistata

Desi multa lume considera intoleranta la lactoza doar un moft, statisticile si studiile medicale spun clar ca este o afectiune demna de luat in seama. La ora actuala, …

1505 0
1505 0

Desi multa lume considera intoleranta la lactoza doar un moft, statisticile si studiile medicale spun clar ca este o afectiune demna de luat in seama. La ora actuala, trei sferturi din populatia globului sufera de intoleranta primara la lactoza.

“Cei mai multi dintre noi suntem programati genetic ca dupa varsta de 2-10 ani uneori si mai tarziu, sa nu mai toleram laptele sau produsele lactate. Acest fenomen nu este specific doar omului, ci si tuturor mamiferelor. Nu consider ca este o moda, ci este o importanta problema de sanatate care trebuie depistata”, spune Cristina Ailenei, medic specialist al Genetic Center Romania.

Balonarea, scaunele diareice, dureri abdominale si flatulenta sunt simptome care ar trebui sa-i puna pe ganduri pe toti cei care consuma frecvent lapte. Acestea apar dupa 30 minute si pana la doua ore de la consumul lactatelor. Pentru ca simptomele pot fi si intalnite si in cazul altor afectiuni intestinale, medicii pledeaza pentru o vizita la gastroeneterolog.

“Episoadele repetate conduc la spitalizari frecvente, scadere ponderala. Consecinta pe termen lung a intolerantei la lactoza este hipocalcemia ce conduce la osteoporoza si risc de fracturi osoase. De aceea, sunt necesare suplimente de calciu si vitamina D la pacientii cu intoleranta la lactoza”, afirma dr. Ailenei.

La ora actuala, exista mai multe teste pentru depistarea intolerantei la lactoza: teste de incarcare cu lactoza, testul de toleranta la lactoza si masurarea activitatii lactazei direct la nivelul mucoasei intestinale. Toate au insa si dezavantaje ceea ce a dus la inlocuirea lor cu testele genetice.

“Testul genetic are avantajul ca este simplu de efectuat, sunt necesari 5 mililitri de sange venos, nu expune pacientul la efectele negative legate de ingestia lactozei ca in cazul primelor doua teste enumerate mai sus, nu este un test invaziv. Atunci cand nu se poate face diagnosticul diferential intre intoleranta la lactoza si alte afectiuni gastrointestinale care conduc la simptomatologie similara (boala celiaca, Boala Crohn, colita ulceroasa), testul genetic este de mare ajutor”, recomanda specialista in genetica medicala.

Cat priveste alimentatia, aceasta trebuie recomandata de un gastroenterolog in echipa cu un nutritionist. In unele cazuri, intoleranta nu exclude consumul de lactate precum untul, iaurtul si branza maturata. In plus, se pot consuma inlocuitori vegetali precum cei din soia, cocos, migdale sau orez. Atentie insa la etichete, pentru ca lactoza exista si in mezeluri, deserturi sau produse de panificatie.

Sursa foto: Shutterstock

In this article