Lupta cu SIDA, amenintata de lipsa testelor HIV

OMS avertizeaza asupra lipsei testelor HIV si a gestionarii proaste a controalelor SIDA

1230 0
1230 0

O lipsa acuta de teste HIV ameninta eforturile globale de lupta impotriva SIDA, declara Organizatia Mondiala a Sanatatii, citata de BBC. OMS a trimis in 127 de tari, intre 2012 si 2014, un chestionar privind stocurile de teste. Rezultatele sunt in masura sa-i ingrijoreze pe oficialii OMS, care au afirmat ca pragul tinta privind testarea subiectilor potentiali pana in 2020 s-ar putea sa nu fie atins.

Acest prag presupune ca 90% dintre persoanele care traiesc cu HIV sa stie care este statusul lor, 90% dintre cei diagnosticati cu HIV sa primeasca terapie antiretrovirala iar 90% dintre acestia sa aiba o “suprimare virala durabila” – o masura a eficacitatii tratamentului. Pentru asta, e vital sa existe teste de laborator. Unele tari din anumite zone ale globului trec printr-o acuta lipsa de teste.

In Zimbabwe, de exemplu, numai… 5,6% dintre bolnavii cu HIV aflati pe tratament medicamentos au fost supusi unor teste regulate in 2015 pentru a li se masura concentratia virala – mult mai putin fata de tinta de 21% propusa.

Oficialii OMS sunt de parere ca e nevoie de “leadership, resurse, planificare si management riguros pentru a impulsiona activitatea laboratoarelor”. Se intampla sa lipseasca testele propriu zise, sa nu fie personal calificat, sa lipseasca aparatura necesara sau cea existenta sa fie stricata, au mai spus oficialii OMS.

Sursa foto: Shutterstock

In this article