Nouă factori care vă pot feri de demență

  Un caz de demență din trei ar putea fi evitat dacă pe tot parcursul vieții am ține cont de nouă factori de risc, susține un studiu citat …

1695 0
1695 0
dementa

 

Un caz de demență din trei ar putea fi evitat dacă pe tot parcursul vieții am ține cont de nouă factori de risc, susține un studiu citat de Reuters.

La nivel mondial, 50 de milioane de oameni suferă de demență, inclusiv Alzheimer, însă numărul este în creștere, astfel încât în 2050 se estimează 132 de milioane de îmbolnăviri. Un studiu recent, coordonat de profesorul Gill Livingston de la University College of London arată că stă în puterea noastră să evităm îmbolnăvirea de demență.

Cei mai întâlniți trei factori de risc asupra cărora trebuie să acționăm pentru a ne ține departe de acest diagnostic sunt educația, auzul și tutunul. Creșterea nivelului educațional la începutul vieții reduce numărul total de cazuri de demență cu 8 procente dacă persoanele termină liceul. Grija pentru simțul auzului este foarte importantă: dacă nu avem probleme cu auzul până la vârsta de 45-65 de ani, se reduce incidența cazurilor cu 9%. Renunțarea la fumat la persoanele de peste 65 de ani reduce cazurile de demență cu 5%.

Alți factori de risc vizați de studiu sunt: tensiunea arterială, obezitatea la persoanele de 45-65 de ani, depresia, lipsa de activitate fizică, izolarea socială și diabetul la persoanele de peste 65 de ani.

Așadar, studiu oferă o imagine de ansamblu asupra măsurii în care demența ar putea fi prevenită dacă factorii de risc ar fi complet eliminați. Rămâne însă factorul genetic pentru care încă nu s-a descoperit o modalitate de controlare al acestuia.

Sursa foto: Shutterstock

In this article