Noutățile anului 2023 în analizele de prevenție: testări genetice complexe și analiza somnului

Pacienții români nu prea sunt obișnuiți să prețuiască prevenția, educația medicală nu este punctul nostru forte, iar statisticile europene arată clar urmările: ne îmbolnăvim grav de afecțiuni care …

349 0
349 0

Pacienții români nu prea sunt obișnuiți să prețuiască prevenția, educația medicală nu este punctul nostru forte, iar statisticile europene arată clar urmările: ne îmbolnăvim grav de afecțiuni care pot fi depistate prin analize de rutină și tratate cu succes dacă sunt descoperite în stadii incipiente. În ultimii ani, însă, îndemnul medical care spune că este mai ușor să previi decât să tratezi, i-a convins pe mulți să efectueze așa-numitele pachete de check-up, deseori în afara țării.

“Numărul românilor care ne solicită programări la spitalele Acibadem din Istanbul pentru evaluări de tip check-up a crescut cu 40% în ultimii 5 ani. De la an la an, interesul pentru pachetele de checkup e tot mai mare, dar cea mai mare creștere o avem în acest moment pentru pachetele complexe și pediatrie”, spune Tatiana Bulubica, Country Manager în România al Acibadem Hospitals Group.

Un check-up de bază include analize de sânge, 5 consultații cu medici de diverse specialități, ecografii, radiografii. Pachetele complexe de check-up oferă, pe lângă acestea, și analize genetice care pot arăta o predispoziție pentru diverse tipuri de cancer ereditar – se analizează aproximativ 27 gene care arată risc pentru cancer de sân, testicular, osos, leucemie, cancer de țesuturi moi (sarcom), de endometru și de prostată, limfom, cancer gastrointestinal, ovarian, de vezică, pulmonar, endocrin, de pancreas. Analizele genetice includ și un panel cardiometabolic care arată riscul pentru diabet de tip II, hipertensiune, boală coronariană. Tot analizele genetice pot indica inclusiv riscul pentru Alzheimer, dar și pentru boala inflamatorie intestinală, boala celiacă. Pachetele complexe de check-up mai cuprind și investigații precum endoscopia, colonoscopia, dermatoscopia și le sunt, în general, recomandate pacienților trecuți de 40 de ani și celor cu boli cronice sau cu un anumit istoric medical în familie.

Un detaliu interesant este că pachetele complexe de check-up includ, mai nou, și analiza somnului. Medicul Gonca Gul Atalay, pe care pacienții români o întâlnesc la spitalul Altunizade din Istanbul explică: “Dacă ai apnee de somn, nu te odihnești, de fapt, bine, și de asemenea crește ritmul cardiac și frecvența respiratorie, dăunează cumva tuturor organelor, dar cel mai mult suferă inima și plămânii. Apoi, din cauza Covid au apărut foarte mulți pacienți care se plâng de tulburări ale somnului. Această analiză presupune să dormi în spital pentru o noapte, cu electrozi la nivelul capului, la nivelul inimii și picioarelor, iar doctorii vor putea spune la final dacă pacientul are vreo problemă legată de somn – apnee, stres respirator, tulburări în ritmul cardiac pe perioada somnului, dacă mișcă picioarele neregulat, acel sindrom al picioarelor neliniștite”.

Dintre pacienții care ajung în centrele de top Acibadem pentru analize amănunțite, mai bine de 80 la sută își depistează o problemă medicală despre care nu știau – românii se încadrează și ei în această statistică.

“Cel mai des diagnostim probleme precum nodulii tiroidieni, mamari, calculii renali sau chiar tumori maligne în stadiu incipient. Însă depistarea la timp face ca acești pacienți să se vindece repede și complet, iar costurile terapiei să fie mult mai mici decât în cazurile descoperite mai târziu”, spune dr. Sirin Parkan, medic al spitalului Kadikoy din reteaua Acibadem.

În ceea ce privește cele mai frecvente cancere depistate în urma analizelor de prevenție, cei mai mulți pacienți descoperă un cancer incipient de sân, tiroidă sau ficat, la investigațiile cuprinse în pachetul de bază pentru check-up. În cazul pachetelor complexe, se diagnostichează mai des cancerul de colon, grație colonoscopiei. Uneori, pacienții descoperă și lucruri noi pe care nu le știau până atunci despre sănătatea lor: de pildă, ies la iveală malformații cardiace congenitale sau află că au anumite particularități anatomice, cum ar fi un singur rinichi.

Așadar, o evaluare generală a stării de sănătate este esențială la început de an. Medicina a evoluat, testele și investigațiile sunt tot mai precise și mai prietenoase cu pacienții, și răspund la orice semn de întrebare în legătură cu sănătatea. Dacă sunteți sănătoși, veștile bune vă vor bucura. Dacă aveți mici probleme, le puteți remedia înainte ca acestea să devină prea grave. Dacă aveți afecțiuni cronice le puteți monitoriza cu succes. Iar dacă sunteți diagnosticați cu afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul sau cancerul, trebuie să știți că în stadii incipiente, acestea se tratează mai ușor. În general, 90% dintre pacienții români care au fost o dată la check-up la spitalele Acibadem, revin și în anii următori. Beneficiul lor este că, având datele salvate în sistem, medicii pot face rapoarte comparative și, astfel, pot avea o analiză a evoluției sănătății.

In this article