Primul copil din lume nascut din… 3 parinti!

Mama, cu ADN-ul afectat de sindromul Leigh, pierduse primii doi copii si s-a adresat unor embriologi din New York.

1305 0
1305 0

Copilul s-a nascut la 5 luni intr-o clinica din Mexic si este rodul muncii unei echipe de medici americani care au prelevat si ‘combinat’ ADN-ul a trei persoane, care acum au devenit parintii micutului, scrie New Scientist.

Mama copilului poarta gena sindromului Leigh, o afectiune fatala care distruge dezvoltarea sistemului nervos. Gena respectiva e depozitata in mitocondrii, celule care ne furnizeaza energie si poarta 37 de gene ce ne sunt transmise de catre mame. Aceste gene sunt separate de majoritatea celor care ne compun ADN-ul, depozitat in nucleele celulelor noastre.

Desi e sanatoasa, primii doi copii ai femeii au murit din cauza sindromului Leigh. Cuplul a cerut ajutorul medicilor de la New Hope Fertility Center din New York City. Teoretic, noteaza New Scientist, sunt mai multe metode pentru a evita boala sa afecteze ADN-ul fatului, folosind tehnica “celor 3 parinti”. Calea pe care au acceptat-o parintii – si din motive religioase – a fost cea a ‘transferului nuclear’: a prelevat nucleul din oul mamei, l-a implantat in oul unei donatoare. Oul care a rezultat – din care a fost inlaturat nucleul original – a fost fecundat apoi de sperma tatalui.

Stire preluata de pe New Scientist.

Foto: Shutterstock

 

 

In this article