Studiu: Căsătoria vă protejează sănătatea

Un studiu citat de BBC susține că sănătatea poate fi influențată de statutul marital. Mai precis, căsnicia are efecte pozitive asupra sănătății, crescând șansele de supraviețuire în cazul …

1203 0
1203 0
Casatoria protejeaza sanatatea

Un studiu citat de BBC susține că sănătatea poate fi influențată de statutul marital. Mai precis, căsnicia are efecte pozitive asupra sănătății, crescând șansele de supraviețuire în cazul prezenței unor factor majori de risc cardiac. Căsnicia ar influența nivelul crescut al colesterolului, arată un raport al unei echipe de oameni de știință, prezentat la conferința Societății Britanice Cardiovasculare.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că prezența unui partener de viață iubitor îi determină pe oameni să aibă mai multă grijă de sănătatea lor. Concluzia vine după un studiu realizat în Marea Britanie, pe aproape un milion de persoane adulte, toate având niveluri ridicate ale tensiunii arteriale sau ale colesterolului sau diabet. Persoanele căsătorite au obținut rezultate mai bune comparativ cu cele singure.

Doctorul Paul Carter și colegii săi de la Aston Medical School au demonstrat și în trecut faptul că o căsnicie oferă mai multe șanse de supraviețuire după un infarct. Căsătoria ar ajuta la o mai bună protecție contra factorilor ce contribuie la apariția bolilor cardiovasculare precum nivelul ridicat de colesterol sau tensiunea arterială, demonstrează cel mai recent studiu.

Cercetarea a luat în calcul decesele survenite din toate cauzele, inclusiv boli de inimă. Bărbații și femeile cu vârste de circa 50, 60 sau 70 de ani și cu nivel ridicat de colesterol au avut șanse cu 16% mai mari de supraviețuire dupa 14 ani cât a durat studiul dacă erau căsătoriți comparativ cu cei care erau singuri. Rezultate similare au reieșit și în cazul persoanelor cu diabet sau tensiune arterială mare.

Concluziile au fost însă mai puțin clare în privința persoanelor care trăiau în concubinaj, care erau separate, divorțate sau văduve. Oamenii de știință nu au investigat însă dacă subiecții erau implicați în căsnicii fericite.

”Este nevoie să mai studiem motivele care stau la baza acestei descoperiri, însă se pare că a fi căsătorit oferă protecție, nu doar pentru pacienții cu boli cardiace, ci și pentru cei care prezintă factori de risc ce duc la acestea.” a declarat dr. Carter care a mai adăugat: ”Nu susținem însă că toată lumea ar trebui să se căsătorească. Trebuie să reproducem efectele pozitive ale căsniciei și să le folosim într-un mod similar în ceea ce privește prietenii, familia și rețelele de suport social.”

Sursă foto: Shutterstock

In this article