Top 3 priorități în 2019 pentru sănătatea angajaților!

32% dintre subiecții întrebați au considerat extrem de importante exercițiile corective și care îi ajută să se relaxeze la locul de muncă. 28% dintre participanții la seminarii vor să își corecteze poziția la birou.

1222 0
1222 0

Fiecare început de an aduce noi provocări în ecuația eficiența muncii versus sănătate. Un raport care trebuie văzut pe termen mediu și lung, pentru că un eventual dezechilibru poate aduce dezavantaje serioase, uneori destul de greu de cuantificat, pentru angajat și angajator, deopotrivă.

”Felul în care managementul se ocupă de sănătatea angajaților, de riscurile de sănătate la locul de muncă și de modul în care tot acest context se poate îmbunătăți, s-a schimbat destul de mult în ultimii ani. Când am început să facem workshopuri de postură corectă, de nutriție, relaxare și prevenire a riscurilor legate de utilizarea incorectă a obiectelor de mobilier și a altor echipamente la locul de muncă, ne ”ascultau” numai multinaționalele. Astăzi, mai toate companiile sunt interesate să creeze cele mai bune condiții de muncă din acest punct de vedere, cu instruiri, traininguri și workshopuri demonstrative, astfel încât angajații să prevină sau să amelioreze eventuale deficiențe”, spune Călin Abrudean, fiziokinetoterapeut.

”Cele mai importante 3 direcții în care orice echipă – angajator și angajat – trebuie să acționeze imediat pentru a evita neplăcerile legate de îmbolnăvirile la locul de muncă sunt:

  1. Însușirea celor patru repere corecte ale poziției la birou, pentru a combate și preveni episoadele acute de dureri de spate, lipsa de concentrare și scăderea performanței
  2. Acționează! Ridică-te de pe scaun pentru compensarea poziției cu capul în antepoziție (capul aplecat în față), pentru a reface suportul muscular și fascial prin exerciții la birou. E nevoie doar de câteva secunde pe oră, adică minute pe zi
  3. Evaluarea posturală atât a poziției corpului la muncă, cât și a poziției în dinamică”.

32% dintre angajați își doresc exerciții corective și de relaxare la muncă

În urma unui chestionar realizat pe participanții* la seminariile și workshopurile ținute în companii în 2018, echipa KYNESYS a făcut un top al cerințelor angajaților legate de efectele nefaste ale posturii incorecte la muncă, inadaptarea la condițiile date etc.

32% dintre subiecții întrebați au considerat extrem de importante exercițiile corective și care îi ajută să se relaxeze la locul de muncă. 28% dintre participanții la seminarii vor să își corecteze poziția la birou. 12% vor să învețe respirația diafragmatică, iar 8% vor să meargă chiar mai… departe, prin îmbunătățirea posturii în mers și a poziției de somn.

*aproximativ 1.700 persoane

Călin Abrudean și echipa lui de la cabinetul de fiziokinetoterapie KYNESYS din Timișoara au tratat aproape 15.000 de pacienți, de la înființare și până azi. Abrudean este un inovator în ceea ce privește felul în care vede în această meserie și un rol de misionar: îi învață și tratează pe oamenii care îi trec pragul la cabinet, dar merge și în companii, unde face workshopuri demonstrative, arătându-le angajaților unde greșesc și cum pot să corecteze anumite posturi sau proceduri care le pot afecta serios sănătatea. Până acum, Călin Abrudean a ”dus” aceste seminarii în companii precum Deutsche Telecom, Nokia, Continental, Hella, Valeo, Deutsche Bank, Crossover, Toluna, Helpline, Visma, Nagarro sau Alstom.

Mai nou, Călin Abrudean vrea să se concentreze și mai mult pe prevenție, motiv pentru care a lansat un proiect unic în România, menit să-i ajute pe copii (între 5 și 15 ani) să înțeleagă mai bine cum funționează relația dintre postură/mișcare/sport și sănătate. Proiectul se va desfășura în școli, licee sau locuri publice din București, într-o primă fază.

Despre KYNESYS

Deschis în 2005, centrul KYNESYS din Timișoara se ocupă cu integrarea celor mai noi şi eficiente metode de fizioterapie şi programe personalizate de kinetoterapie pentru afecţiunile musculo-scheletale în programe publice sau private. Până în prezent, specialiștii centrului condus de Călin Abrudean au tratat aproape 15.000 de pacienți. Detalii pe www.kynesys.ro

In this article