5 ore de utilizare a telefonului mobil pot favoriza apariția sindromului de tunel carpian

Un studiu realizat în Hong Kong și publicat de Dailymail arată că există o legătură între utilizarea intensivă a smartphone-urilor și a altor dispozitive electronice cu touch screen …

1535 0
1535 0

Un studiu realizat în Hong Kong și publicat de Dailymail arată că există o legătură între utilizarea intensivă a smartphone-urilor și a altor dispozitive electronice cu touch screen și un risc mai mare de a dezvolta sindromul de tunel carpian, care se manifestă prin dureri la nivelul mâinilor și încheieturilor.

Tunelul carpian reprezintă o regiune fibro-osoasă situată la încheietura mâinii, alcătuită din oase și ligamente. În această zonă se află tendoane care permit îndoirea degetelor, dar și așa-numitul “nerv median”, care se întinde de la antebraț la palmă și conferă capacitatea tactilă.

Pentru a afla dacă utilizarea telefonului mobil inteligent poate cauza sindrom de tunel carpian, oamenii de știință au continuat o cercetare realizată anterior de ei la care participaseră 500 de studenți de la Universitatea din Hong Kong împărțiți în două grupuri — unul dintre grupuri a folosit în mod intensiv dispozitive electronice mobile, timp de minimum cinci ore pe zi, iar al doilea a făcut acest lucru mai puțin de cinci ore pe zi.

Concluziile au fost că peste jumătate dintre cei care au utilizat în mod intensiv telefoane mobile, tablete și console au acuzat dureri sau disconfort musculoscheletal, comparativ cu numai 12% dintre subiecții din al doilea grup.

Actuala cercetare s-a bazat pe 48 de subiecți, dintre care jumătate au folosit dispozitivele mobile în medie, peste nouă ore pe zi, iar cei din al doilea grup au făcut acest lucru mai puțin de trei ore pe zi. Rezultatele arată că  durerile au fost mai frecvente la utilizatorii intensivi. Forma dispozitivelor ar fi cauza, susțin cercetătorii care sfătuiesc utilizatorii să țină încheietura mâinii cât mai dreaptă atunci când folosesc smartphone-urile.  

Sursa foto: Shutterstock

In this article