Ziua mondială a donatorului de sânge, sărbătorită astăzi în întreaga lume

Întreagă lume se înclină astăzi în fața donatorilor de sânge, a celor care conștientizează importanța acestui gest. Donatorii de sânge sunt cei care pot face, de multe ori, …

1178 0
1178 0

Întreagă lume se înclină astăzi în fața donatorilor de sânge, a celor care conștientizează importanța acestui gest. Donatorii de sânge sunt cei care pot face, de multe ori, diferența dintre viață și moartă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, componenta cheie a unui sistem eficient de sănătate o reprezintă faptul de a putea oferi pacienților accesul la sânge și produse sanguine în cantități suficiente. Din păcate, foarte multe țări se confruntă cu provocarea de a face disponibil suficient sânge, în condiții optime de calitate și siguranță.

Tema zilei în acest an se referă la donarea de sânge în caz de urgență, iar sloganul pentru campania din 2017 este: “Donează sânge. Donează acum. Donează constant”. Țara gazdă pentru evenimentul global din 2017 este Vietnamul, prin intermediul Institutului Național de Hematologie și Transfuzie de Sânge (NIHBT).

În ultimul deceniu, dezastrele au cauzat mai mult de 1 milion de decese, peste 250 de milioane de persoane fiind afectate de urgențe în fiecare an. Fie că este vorba de catastrofe naturale, precum cutremurele, inundațiile și furtunile, fie că este vorba de cele provocate de om, cum ar fi accidentele rutiere și conflictele armate, toate acestea generează cereri substanțiale de îngrijire a sănătății și necesitatea unui tratament de primă linie. Iar transfuzia de sânge este o componentă esențială a asistenței medicale de urgență, susține OMS.

 

In this article