Când este bine să oprim tratamentul cu antibiotice?

Atunci când vă este prescris un tratament cu antibiotice, este bine să-l urmați până la final. Cel puțin acestea erau până acum recomandările medicilor și ale Organizației Mondiale …

1479 0
1479 0
antibiotice

Atunci când vă este prescris un tratament cu antibiotice, este bine să-l urmați până la final. Cel puțin acestea erau până acum recomandările medicilor și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Se pare însă că lucrurile nu mai stau chiar așa, scrie time.com: un grup de doctori britanici susține că este bine să oprim tratamentul cu antibiotice în momentul în care începem să ne simțim mai bine, pentru că doza completă ne-ar putea face mai mult rău decât bine.

Antibioticele sunt medicamente care distrug bacteriile, dar este știut faptul că folosirea în exces a acestora poate crește rezistența bacteriilor, ceea ce înseamnă că antibioticele devin ineficiente.

”A lua antibiotice mai mult timp decât este necesar crește riscul de rezistență”, afirmă profesorul Martin Llewelyn, specialist în boli infecțioase, dar și alți nouă medici sau profesioniști din domeniul sănătății. Aceștia susțin că ideea de a urma tratamentul cu antibiotice până la capăt s-a născut în anii 1940, în perioada de dezvoltare a antibioticelor, ca urmare a unor cazuri de deces presupuse a fi cauzate de nerespectarea indicațiilor medicilor.

Conform medicilor Sussex Medical School și a celor de la Oxford , nu există nicio bază științifică pentru această recomandare, la fel cum este greșit să administrăm antibiotice în situații mai puțin grave, cum sunt bolile virale. Ei propun ca soluție utilizarea antibioticelor numai pentru a reduce infecția bacteriană, iar apoi sistemul imunitar să fie lăsat să lupte. Susținătorii acestei idei atrag atenția însă că există și situații în care sunt necesare tratamente de durată cu antibiotice, fie pentru că sistemul imunitar nu funcționează așa cum trebuie, fie pentru că bacteria are o putere mult prea mare.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat în luna februarie o listă de 12 familii de bacterii pentru care trebuie găsite urgent noi tratamente, așa că rezistența la antibiotice este una dintre preocupările OMS de la acest moment.

Sursa foto: Shutterstock

In this article