Facem sau nu mamografie?

Anual, sunt diagnosticate peste un milion si jumatate cazuri, iar la originea bolii, pot sta mostenirea genetica, menstruatia precoce, dar si consumul de alcool, obezitatea si sedentarismul. Insa cancerul poate aparea si la femei care au un stil de viata sanatos. De aceea, oncologii insista asupra vizitelor la medic.

1444 0
1444 0

Cancerul de san ramane principala amenintare la adresa sanatatii femeilor din intreaga lume. Anual, sunt diagnosticate peste un milion si jumatate cazuri, iar la originea bolii, pot sta mostenirea genetica, menstruatia precoce, dar si consumul de alcool, obezitatea si sedentarismul. Insa cancerul poate aparea si la femei care au un stil de viata sanatos. De aceea, oncologii insista asupra vizitelor la medic.

“Eu sunt chirurg si sfatuiesc femeile sa mearga regulat la controale mamare anuale, dupa varsta de 30 de ani. Apoi, inainte de varsta de 40 de ani, la o perioada de 3 ani, fiecare femeie trebuie sa faca o ecografie mamara, dupa examinarea de rutina facuta de un medic. Iar dupa varsta de 40 de ani: o mamografie o data la doi ani. Sa nu uitam de importanta autopalparii, daca o femeie simte un nodul sau daca se confrunta cu o secretie mamara suspecta, un edem sau dermatita la nivelul sanilor, trebuie sa mearga urgent la medic. In anumite cazuri, daca suspectam ceva, putem recurge si la o punctie biopsie sub ghidaj ecografic”, recomanda prof. dr. Tamer Karsidag, unul dintre expertii de top din Europa, specializat in depistarea si tratarea cancerului de san.

Daca autopalparea si ecografia mamara nu au niciun fel de risc, mamografia recomandata dupa 40 de ani a starnit tot felul de controverse in ultimii ani. Insa medicii cu experienta in tratarea cancerului de san pledeaza pentru aceasta investigatie.

“Evident ca pacientele care fac mamografie sunt expuse unei doze de radiatii. Dar in acelasi timp, daca pui in balanta avantajele acestei investigatii cu riscurile, aceasta va inclina in favoarea beneficiilor. Deci, daca nu avem alternativa de screening, trebuie sa recurgem la mamografie. E mai rau daca nu facem nimic ca sa depistam eventualele cazuri in stadii incipiente. Va spun doar ca la ora actuala, diagnosticam cancerul de san la una din 8 femei aparent sanatoase”, afirma prof. dr. Tamer Karsidag, expert al retelei Acibadem.

Tehnologia moderna le permite medicilor sa ofere solutii in toate stadiile de boala. Succesul eliminarii cancerului pe termen lung sta si in abordarea multidisciplinara, care lipseste in multe clinici din Romania.

“Echipele noastre sunt formate din chirurg, radiolog, anatomopatolog, oncolog, chirurg plastician si psihiatru, cu o experienta vasta in managementul cancerului de san. Depistarea precoce a bolii, tehnicile chirurgicale minim invazive, pastrarea tesutului sanatos, mentinerea aspectului natural al sanilor si fericirea pacientelor sunt obiectivele noastre, indiferent de caz”, declara prof. Karsidag, specialist in chirurgia cancerului de san.

Conform specialistului, un caz este urmarit timp de 5 ani dupa orice interventie. Astfel, recidivele pot fi abordate in timp util, prin cele mai performante investigatii si teste.

“Desi analiza histopatologica a tesutului tumoral in timpul operatiei nu are o acuratete de suta la suta, avantajul este ca ne poate da un rezultat orientativ rapid. Desigur ca asteptam rezultatul final timp de 3-5 zile, dar biopsia intraoperatorie ne spune daca este vorba despre un cancer si daca am reusit sa extirpam tot tesutul bolnav. Biopsia ganglionului santinela este o metoda prin care putem vedea daca a fost invadat sistemul ganglionar, doar prin analiza unui singur ganglion. Daca acesta este curat, inseamna ca totul este in regula si astfel, nu afectam zona axilara”, spune chirurgul oncolog turc.

Concluzia: experienta pe mii de cazuri a medicilor si tehnicile avansate de diagnostic si tratament permit depistarea, tratarea si chiar vindecarea totala a cancerului de san.

Sursa: comunicat de presa

Sursa foto: Shutterstock

In this article