Fumatul poate duce la orbire

Există un risc de 16 ori mai mare pentru fumători de a-și pierde total vederea din cauza neuropatiei optice: fluxul de sânge către ochi se blochează complet. 

1564 0
1564 0

Un studiu realizat de Asociația Oculiștilor din Marea britanie arată că, în pofida unei legături dovedite, doar unul din cinci pacienți recunoaște că fumatul poate duce la orbire, relatează BBC. Asta pentru că fumatul poate avea consecințe serioase asupra vederii.

Țigările conțin chimicale toxice care irită și rănesc ochii. De exemplu, metalele grele precum cuprul și plumbul se pot depune pe globul ocular, ducând la cataractă. De asemenea, fumatul poate provoca afecțiuni în corelație cu diabetul, distrugând capilarele de pe retină, pe fundul ochiului. Degenerarea maculară a vederii – imposibilitatea de a mai distinge detalii – este de 3 ori mai probabilă în cazul fumătorilor decât în cel al nefumătorilor.

Dar, cel mai important, există un risc de 16 ori mai mare pentru fumători de a-și pierde total vederea din cauza neuropatiei optice: fluxul de sânge către ochi se blochează complet, mai spun cercetătorii britanici, citați de BBC.

Foto ©Shutterstock

In this article