Insomnia, determinată genetic: 7 gene responsabile pentru această tulburare

O echipă internațională de cercetători a descoperit pentru prima dată care sunt cele șapte gene cu risc pentru insomnie. Prin această descoperire, cercetătorii au făcut un pas important …

1272 0
1272 0

O echipă internațională de cercetători a descoperit pentru prima dată care sunt cele șapte gene cu risc pentru insomnie. Prin această descoperire, cercetătorii au făcut un pas important în identificarea mecanismelor biologice care cauzează insomnia și a legăturilor neurologice. În plus, se demonstrează astfel că insomnia nu este doar o problemă de natură psihologică, așa cum s-a spus de nenumărate ori.

Potrivit sciencedaily.com, insomnia este una dintre cele mai comune și des întâlnite boli. Chiar și după tratament, persoanele afectate de această boală rămân cu vulnerabilitate.

Într-un eșantion de peste 100.000 de persoane, cercetătorii au descoperit 7 gene ale insomniei. Una dintre genele identificate, MEIS1, a fost anterior asociată cu alte două tulburări de somn: mișcările periodice ale membrelor în somn și sindromul picioarelor neliniștite. Cercetătorii au descoperit de asemenea o suprapunere genetică puternică cu alte tulburări cum ar fi anxietatea, depresia, neuroticismul și satisfacția scăzută.

Cercetătorii au studiat și dacă aceleași gene sunt semnificative atât pentru bărbați cât și pentru femei. ”O parte din variantele genetice s-au dovedit a fi diferite, ceea ce sugerează că, într-o oarecare măsură, mecanisme biologice care duc la insomnie sunt diferite la bărbați și la femei.” spune profesorul Posthuma. “De asemenea, am descoperit o diferență între bărbați și femei și în ceea ce privește prevalența: în eșantionul pe care l-am studiat, în special la persoanele de peste cincizeci de ani, 33% dintre persoanele care sufereau de insomnie erau femei și doar 24% bărbați.

Sursa foto: Shutterstock

In this article