A fost inventat microscopul capabil să detecteze tumori în timpul operațiilor

Un grup de cercetători de la Universitatea din Washington a dezvoltat un nou microscop capabil să detecteze tumori în timpul operațiilor și să examineze biopsii în 3-D, relatează …

1370 0
1370 0
microscop care detecteaza tumorile

Un grup de cercetători de la Universitatea din Washington a dezvoltat un nou microscop capabil să detecteze tumori în timpul operațiilor și să examineze biopsii în 3-D, relatează sciencenewsline.com.

Microscopul poate “fotografia în mai puțin de 30 de minute, marginile mostrelor de țesuturi mamare la același nivel de detaliu ca patologia tradițională”.

Noul microscop poate fotografia mari suprafețe de țesut cu o rezoluție foarte bună și poate crea imagini bidimensionale pe secundă pentru a realiza cu rapiditate o reproducere în 3-D a mostrei de biopsie. Microscopul va ajuta ca în viitor patologii să poată diagnostica și clasifica tumorile cu mai mare exactitate.

“Chirurgii sunt oarecum orbi când realizează mastectomii parțiale. De multe ori nu detectează o tumoare decât câteva zile mai târziu, când este găsită de patolog”, a declarat Jonathan Liu, profesor de inginerie mecanică la Universitatea din Washington (UW).

Până acum, între 20 și 40 % dintre femeile care trec printr-o lumpectomie trebuie să treacă prin sala de operații ” o dată, de două sau de trei ori, chiar de patru ori pentru a elimina celulele cancerigene care nu au fost detectate la operația inițială”, a mai precizat cercetătorul american.

Sursa foto: Shutterstock

In this article