O alimentație sănătoasă crește speranța de viață

Un studiu recent, publicat de revista medicală americană New England Journal of Medicine, arată că o ușoară îmbunătățire a regimului alimentar, prin consumarea de fructe, legume și pește, …

1549 0
1549 0
alimentatie sanatoasa

Un studiu recent, publicat de revista medicală americană New England Journal of Medicine, arată că o ușoară îmbunătățire a regimului alimentar, prin consumarea de fructe, legume și pește, poate crește considerabil speranța de viață.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard susțin că un regim alimentar sănătos și echilibrat, timp de cel puțin doisprezece ani, reduce riscul de mortalitate cardiovasculară.

Studiul s-a bazat pe observarea a 74.000 de adulți, timp de doisprezece ani (între 1986 și 1998), iar cercetătorii au analizat legătura dintre schimbările în alimentație și riscurile de a deceda în următorii doisprezece ani (1998-2010). Pe parcursul perioadei de observare, subiecții au fost chestionați cu privire la regimul lor alimentar la fiecare patru ani și în legătură cu stilul de viață și sănătatea lor la fiecare doi ani.

”Rezultatele noastre scot în evidență faptul că îmbunătățirea calității regimului alimentar are beneficii de durată pentru sănătate. Obiceiurile alimentare sănătoase pot fi adoptate în funcție de preferințele culturale și culinare ale individului și de starea lui de sănătate ”, a explicat Frank Hu, profesor la Universitatea Harvard și principalul autor al studiului.

Astfel, studiul a arătat că o îmbunătățire a regimului alimentar pe o perioadă de doisprezece ani duce la o reducere a riscului de a muri în următorii doisprezece ani. Printre alimentele care au contribuit cel mai mult la îmbunătățirea regimului au fost cerealele integrale, fructele, legumele și peștele.

O creștere de 20% a calității regimului alimentar a fost asociată cu o reducere de 8 până la 17% a riscului de mortalitate. În schimb, o deteriorare a calității alimentației a dus la o creștere a riscului de deces de 6 până la 12% în aceeași perioadă.

Participanții la studiu care au avut o dietă relativ nesănătoasă la începutul studiului, dar care și-au îmbunătățit stilul alimentar, și-au scăzut semnificativ riscul de deces în următorii ani.

Sursa foto: Shutterstock

In this article