Remitere miraculoasă a virusului HIV la o fetiță născută seropozitivă

Miracolele există și ele surprind lumea medicală. O fetiță din Africa de Sud, care s-a născut cu virusul HIV, trăiește de aproape nouă ani fără medicamente. Mai mult, …

1688 0
1688 0
Virusul HIV

Miracolele există și ele surprind lumea medicală. O fetiță din Africa de Sud, care s-a născut cu virusul HIV, trăiește de aproape nouă ani fără medicamente. Mai mult, virusul s-a remis și nu mai este detectabil la analize, scrie labroots.com.

Începând de la vârsta de două luni, fetița a primit tratamente antiretrovirale, tratamente ce împiedică dezvoltarea virusului SIDA. După zece luni, tratamentul a fost oprit în mod deliberat în cadrul unui studiu la care pacienta lua parte, asta după ce prezența virusului a fost redusă până la un nivel nedetectabil. După aproape 9 ani, virusul HIV este în continuare în stare inactivă, chiar dacă fetița nu a mai urmat niciun alt tratament.

Cazurile de remisie fără tratament constant, pe durata întregii vieți, sunt foarte rare și încă greu de explicat. Cazul fetiței este al treilea din lume în rândul copiilor, iar cercetătorii speră ca într-o zi copiii seropozitivi să nu mai fie nevoiți să urmeze tratamente pe viață. Având în vedere raritatea acestei situații, cercetătorii consideră că sunt implicați mai mulți factori imunologici necunoscuți: ”Nu credem că tratamentul antiretroviral poate duce de unul singur la remisie. Poate fi vorba de genetică sau de sistemul imunitar”, explică doctorul Violari.

“O recidivă este mereu posibilă, ca în toate cazurile de remisie. Dar faptul că această remisie s-a întins pe o perioadă atât de lungă ne face să sperăm că poate fi durabilă”, a explicat dr. Avy Violari, una dintre autoarele studiului, din cadrul Universității Witwatersrand de la Johannesburg.

Nu se poate vorbi însă de o vindecare completă. Virusul HIV este încă prezent în organism, dar este atât de slăbit încât nu se poate multiplica sau transmite la o altă persoană. Virusul HIV atacă gradual sistemul imunitar al bolnavului. Se estimează că acest virus se multiplică de 10 miliarde de ori pe zi. El atacă sistemul imunitar, iar pacienții devin vulnerabili la orice fel de infecție.

Sursa foto: Shutterstock

In this article