Tatuajul care își schimbă culoarea în funcție de starea de sănătate a purtătorului

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology împreună cu cei de la Harvard Medical School au creat o cerneală pentru un tatuaj inteligent, care îți poate analiza starea …

2476 0
2476 0

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology împreună cu cei de la Harvard Medical School au creat o cerneală pentru un tatuaj inteligent, care îți poate analiza starea de sănătate și își schimbă culoarea în funcție de aceasta, scrie cnewsmatin.fr.

Deocamdată, oamenii de știință au creat trei feluri de cerneală care integrează senzori biologici. Aceștia pot analiza compoziția lichidului interstițial din vasele capilare sangvine și din celule. Senzorii biologici măsoară concentrația de glucoză, nivelul pH-ului și concentrația de sodiu.

Aceste tipuri de cerneală, odată tatuate, transformă pielea purtătorului într-un ”adevărat ecran interactiv”, care oferă informații medicale în timp real. Astfel, acest proiect, cunoscut sub numele de DermalAbyss, ar putea fi foarte practic pentru persoanele bolnave de diabet. Pentru a  controla nivelul glicemiei, diabeticii sunt în prezent nevoiți să își înțepe pielea pentru a recolta o picătură de sânge.

”Avem posibilitatea de a înlocui o procedură dureroasă cu un tatuaj a cărui culoare se schimbă din albastru în maro în funcție de concentrația de glucoză”, a explicat echipa de cercetători. Senzorul de pH își schimbă culoarea din violet în roz, iar cel de sodiu reacționează la expunerea pielii la razele ultraviolete.

Deocamdată, tatuajul inteligent se află încă în faza de teste, care se realizează pe piele de porc. Dar oamenii de știință cred cu tărie în potențialul acestui proiect.

Sursă foto: Shutterstock

In this article