Ce se întâmplă cu organismul nostru după ce ne lăsăm de fumat?

Faptul că fumatul nu este un obicei sănătos știe toată lumea. Faptul că pentru fumători este foarte greu să renunțe la această plăcere vinovată, iarăși este un lucru …

2174 0
2174 0
efectele renuntarii la tigari

Faptul că fumatul nu este un obicei sănătos știe toată lumea. Faptul că pentru fumători este foarte greu să renunțe la această plăcere vinovată, iarăși este un lucru cunoscut. Dar ce se întâmplă totuși cu organismul nostru după ce ne lăsăm de fumat?

Specialiștii American Cancer Society susțin că efectele se văd foarte rapid. La 20 de minute după ce renunțați la țigări, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad, după 12 ore nivelul de monoxid de carbon din sânge ajunge la normal, iar după 2-3 săptămâni circulația și funcțiile pulmonare se îmbunătățesc și ele vizibil.

Tusea și respirația dificilă încep să dispară pentru că plămânii încep să se curețe și să funcționeze la capacitate normală între o lună și 9 luni de la renunțarea la țigări. La un an după această decizie riscul de a dezvolta boli coronariene și atac de cord este la jumătate față de cel al unui fumător. Iar după 5 ani riscul de a dezvolta cancer la nivelul gurii, gâtului, esofagului și vezicii urinare se înjumătățește. Iar acestea sunt doar câteva dintre beneficiile renunțării la fumat. Speranța de viață pentru fumători este cu cel puțin 10 ani mai redusă decât cea a nefumătorilor.

În plus, imediat după renunțarea la țigări mâncarea are un gust mai bun, simțul olfactiv revine la normal, respirația, părul și hainele miros mai bine, dinții și unghiile nu mai sunt îngălbenite, rezistența fizică este mai bună, iar aspectul tenului se îmbunătățește.

Statisticile ne demonstrează că avem motive suficiente pentru a renunța la fumat. În Statele Unite mai mult de 480.000 de oameni mor anual de boli cauzate de fumat. Ceea ce înseamnă că în fiecare an unul din 5 decese au această cauză. American Cancer Society scrie că fumatul ucide în Statele Unite mai mulți oameni decât consumul de alcool, accidentele de mașină, virusul HIV, armele și consumul de droguri ilegale. Fumatul nu poate cauza doar cancer, ci poate afecta plămânii, inima, vasele de sânge, organele de reproducere, gura, pielea, ochii și oasele. 30% dintre decesele cauzate de cancer au legătură cu acest obicei nesănătos, iar în ceea ce privește cancerul pulmonar, procentul este de 80%. Iar cercetătorii atrag atenția că la aceleași riscuri se supun și cei care fumează pasiv.

Sursa foto: Shutterstock

In this article