Fumatul ucide anual peste șapte milioane de persoane

De Ziua Mondială Fără Tutun, Organizația Mondială a Sănătății a făcut public un raport ce evaluează costurile pentru sănătate și economie ale tutunului și impactul acestuia asupra mediului. …

2758 0
2758 0
Fumatul ucide

De Ziua Mondială Fără Tutun, Organizația Mondială a Sănătății a făcut public un raport ce evaluează costurile pentru sănătate și economie ale tutunului și impactul acestuia asupra mediului. Fumatul ucide anual peste șapte milioane de oameni, iar OMS solicită interzicerea publicității pentru aceste produse și creșterea taxelor, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește costurile de sănătate și pierderi de productivitate, acestea sunt estimate la peste 1.250 miliarde euro, reprezentând 1,8% din Produsul Intern Brut (PIB).

Și mai alarmant este faptul că deșeurile de tutun, cele mai răspândite din întreaga lume, conțin mai mult de 7.000 de substanțe chimice toxice care afectează mediul, inclusiv substanțe cancerigene. În plus, potrivit experților, un copac este pierdut pentru fiecare 300 de țigări. OMS avertizează că în secolul 21 tutunul ar putea provoca până la un miliard de decese la nivel mondial.

Din această cauză, ONU solicită măsuri drastice cum ar fi interzicerea publicității pentru tutun, ambalaje neutre, interzicerea fumatului în spațiile publice interioare și la locurile de muncă.

”Una dintre măsurile de luptă împotriva tutunului constă în creșterea prețului la țigări și aplicarea de taxe pe aceste produse.” consideră dr. Oleg Chestnov, director general adjunct al OMS.

Sursă foto: Shutterstock

In this article