Boala Alzheimer ar putea fi provocată de o mutație genetică

Diagnosticul de Alzheimer este din ce în ce mai întâlnit în zilele noastre, iar oamenii de știință încearcă să descopere care sunt cauzele și factorii care duc la …

1780 0
1780 0
mutatie genetica alzheimer

Diagnosticul de Alzheimer este din ce în ce mai întâlnit în zilele noastre, iar oamenii de știință încearcă să descopere care sunt cauzele și factorii care duc la declanșarea acestei boli.

Un studiu recent, publicat în jurnalul științific ”Plos One” arată că o mutație a unei gene, prezentă în celule microgliale din creierul uman poate fi responsabilă pentru boala Alzheimer, scrie Agerpres.

O echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Arizona și de la Institutul pentru Cercetări în Genomică Translațională, a folosit o metodă de izolare celulară de mare precizie și a analizat creierul pacienților cu boala Alzheimer. Cercetătorii au observat că mutația unei gene cunoscută sub numele ANK1 (ankirina 1) este prezentă în trei tipuri de celule specifice: microgliale, astrocite și neuroni hipocampali.

Studiile anterioare au stabilit că ANK1 reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer. Noile cercetări arată că în hipocamp ANK1 este de patru ori mai prezentă în celulele microgliale ale pacienților cu boala Alzheimer. Celulele microgliale sunt celule imunitare prezente în creierul uman, cu rol în reglarea procesesului inflamator de la nivelul creierului, specific fazei de început a maladiei Alzheimer.

Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare cel mai frecvent după 60 de ani, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, pierderea capacității intelectuale ale individului, tulburări de comportament. Alzheimerul are efecte negative asupra vieții de familie, asupra vieții sociale a celor afectați, aceștia pierzându-și capacitatea de a duce la îndeplinire sarcini simple.

Sursa foto: Shutterstock

In this article