Dozele mari de vitamina D nu au efect asupra infecțiilor respiratorii la copii

Un studiu publicat de Journal of the American Medical Association arată că o cantitate mare de vitamina D nu este suficientă pentru a ține la distanță răcelile cu …

1714 0
1714 0
efecte vitamina D

Un studiu publicat de Journal of the American Medical Association arată că o cantitate mare de vitamina D nu este suficientă pentru a ține la distanță răcelile cu care copiii se confruntă în sezonul rece. Medicul pediatru Jonathon Maguire și colegii săi de la Universitatea din Toronto au tratat un grup de 349 de copii cu 2000 de unități internaționale zilnice de vitamina D și alți 354 de copii cu o doză normală de 400 de unități internaționale timp de minimum patru luni, din septembrie până în mai. Copiii aveau vârste cuprinse între 1 și 5 ani, menționează webmd.com.

”Este foarte probabil să fi demontat un mit”, a fost concluzia doctorului Jonathon Maguire. Și asta pentru că numărul mediu de infecții a fost aproape identic la ambele grupuri.

Vitamina D a fost deseori supranumită vitamina  ”soare”, deoarece pielea produce o anumită substanță nutritivă sub razele soarelui. Timp de 30 de ani s-a crezut că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina D din sânge și o incidență mai mare a infecțiilor virale, foarte frecvente în perioada copilăriei. Răcelile și gripa la copii pot degenera de multe ori în otite, bronșite, sinuzite, amigdalită sau rinită.

Studiul a demonstrat însă că nu există o diferență semnificativă între numărul infecțiilor pe care l-au dezvoltat copiii tratați cu doze mari de vitamina D (625 de infecții în total) și cei care au primit o doză normală (600 de infecții)

“Aceste rezultate confirmă inutilitatea dozelor mari zilnice de vitamina D, ca prevenire a infecțiilor virale la copii”, a fost concluzia cercetătorilor.

Sursa foto: Shutterstock

In this article