Creierul femeilor este mai activ decât cel al bărbaților

Creierul bărbaților este diferit de cel al femeilor, iar oamenii de știință de la Amen Clinics din Newport Beach, California vin cu noi precizări în această privință, scrie …

1845 0
1845 0
studiu creier femei barbati

Creierul bărbaților este diferit de cel al femeilor, iar oamenii de știință de la Amen Clinics din Newport Beach, California vin cu noi precizări în această privință, scrie Science Daily. Nivelul de irigare cu sânge a anumitor zone cerebrale este diferit, iar acest lucru își pune amprenta asupra trăsăturilor comportamentale caracteristice celor două sexe, dar și asupra riscului de a dezvolta unele afecțiuni.

Cercetătorii americani au făcut un studiu amplu folosindu-se de tehnicile de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională și au ajuns la concluzia că, în cazul femeilor, creierul este mult mai activ decât în cazul bărbaților. Oamenii de știință au comparat 46.034 de analize imagistice SPECT (tomografie computerizată cu emisiune de fotoni) puse la dispoziție de nouă clinici și astfel au putut observa diferențele dintre creierele bărbaților și ale femeilor. SPECT poate măsura nivelul de irigare cu sânge a anumitor zone din creier.

“Deosebirile pe care le-am identificat între bărbați și femei sunt esențiale pentru înțelegerea riscului de a dezvolta tulburări la nivelul creierului, cum este boala Alzheimer, în funcție de sex”, a explicat autorul principal al studiului, psihiatrul Daniel G. Amen.

Studiul a arătat că în ceea ce privește participantele la studiu, creierul acestora a fost mult mai activ în mai multe zone comparativ cu creierul bărbaților. Zona cortexului prefontal implicată în concentrare și controlarea impulsurilor și regiunea limbică sau emoțională, cu rol în reglarea dispoziției și a anxietății, aut fost printre cele mai active regiuni ale creierului. Astfel, se poate explica de ce  femeile au o tendință mai accentuată către empatie, intuiție, colaborare, autocontrol și îngrijorare în comparație cu bărbații, dar și de ce acestea sunt mai predispuse la manifestarea unui comportament anxios, la depresie, insomnie și tulburări de alimentație.

La bărbați, regiunile creierului implicate în percepția vizuală și coordonare erau mai active.

Printre subiecți au fost 119 voluntari sănătoși și 26.683 de pacienți cu diverse afecțiuni psihiatrice, precum traume cerebrale, tulburări bipolare, schizofrenie, psihoze sau deficit de atenție (ADHD).

Studiul acestor diferențe este de o importanță deosebită având în vedere că afecțiunile cerebrale afectează diferit bărbații și femeile. Femeile sunt mai predispuse la boala Alzheimer, la depresie și tulburări anxioase, iar bărbații au o tendință mai accentuată către ADHD și probleme de comportament, explică specialiștii.

In this article