Diferențele între gemeni, explicate de transferul de oxigen în placentă

Când un copil este foarte mic la naștere, de foarte multe ori cauzele sunt genetice sau țin de o alimentație precară a mamei sau de fumatul în timpul …

1406 0
1406 0
dezvoltare gemeni

Când un copil este foarte mic la naștere, de foarte multe ori cauzele sunt genetice sau țin de o alimentație precară a mamei sau de fumatul în timpul sarcinii. Dar un studiu realizat pe gemeni identici a demonstrat că transferul mai lent de oxigen în placenta mamei poate duce la o creștere mai lentă a fătului, dar și la un creier și un ficat mai slab dezvoltate, scrie sciencedaily.com.

Studiul publicat de revista de specialitate Scientific Reports este primul care face o legătură directă între naștere și transferul de oxigen în placentă. Chiar dacă gemenii identici împart placenta, aceasta este divizată în două compartimente separate, așa că unul dintre gemeni poate fi mai sănătos decât celălalt.

Directoarea Centrului de Științe Neurologice Fetale ale Hospital Child din Boston, Ellen Grant, și cercetătorul principal al Laboratorului de Investigație Electronică (RLE) din Massachusetts Institute of Technology (MIT), Elfar Adalsteinsson, au dezvoltat o metodă noninvazivă care dezvăluie traseul furnizării de oxigen prin placentă în timp real, prin intermediul rezonanței magnetice (RMN).

Folosind această tehnică denumită “nivel independent de oxigen în sânge’ (BOLD, în engleză) s-a demonstrat că placentele disfuncționale au zone extinse în care transmiterea oxigenului la fetus este mai lentă.

Cercetătorii au ales șapte femei însărcinate, cu un stadiu al sarcinii între 29 și 34 de săptămâni care au fost supuse la această procedură noninvazivă timp de 30 de minute. Practic, femeile au inhalat oxigen pur, iar cercetătorii au măsurat timpul necesar pentru ca o concentrație maximă de oxigen să ajungă la placentă, iar apoi cât a durat pentru ca oxigenul să treacă prin cordonul ombilical, să ajungă la făt și să penetreze creierul și ficatul.

Rezultatele au arătat că un timp mai îndelungat de transfer al oxigenului conduce la un volum mai mic al creierului și al ficatului și o greutate scăzută a bebelușului la naștere.

Următorul obiectiv al studiului este de a descoperi cauzele variației transferului de oxigen în placentă.

Sursa foto: Shutterstock

In this article