Mamele cu probleme de greutate, predispuse la a da naștere unor copii cu malformații

Un studiu publicat de The British Medical Journal arată că bebelușii născuți de mame cu probleme mari de greutate prezintă un risc crescut de malformații. Potrivit rezultatelor preluate …

1612 0
1612 0
malformatii la nastere

Un studiu publicat de The British Medical Journal arată că bebelușii născuți de mame cu probleme mari de greutate prezintă un risc crescut de malformații. Potrivit rezultatelor preluate de CNN, femeile ar trebui să fie încurajate să adopte un stil de viață sănătos și să-și țină sub control greutatea corporală înainte de concepție.

Pentru acest studiu au fost analizate datele a peste 1.2 milioane de nașteri din Suedia, între 2001 și 2014. 43,550 de bebeluși, reprezentând 3,5%, au prezentat malformații congenitale majore cum ar fi malformații la inimă, inflamații ale organelor genitale, malformații ale membrelor, probleme ale sistemului urinar, digestiv sau nervos.

”Greutatea crescută și obezitatea în sarcină cresc riscurile privind diverse complicații severe pentru mamă și copil”, explică Martina Persson, cercetător la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia. Alte studii arată însă că mai mult de două miliarde de adulți și copii la nivel global au probleme de greutate și obezitate, ceea ce reprezintă o treime din populația globului.

Femeile care suferă de obezitate și duc o viață sedentară prezintă un risc ridicat de diabet și tensiune arterială în sarcină. Bolile de inimă congenitale sunt cele mai frecvente la nașterile copiilor cu mame cu probleme de greutate . Alte probleme care pot apărea la naștere sunt: malformații ale tubului neural cum ar fi hidrocefalia, o afecțiune gravă pentru că lichidul cefalorahidian pune presiune pe creier, sau absența membrelor sau afazie anorectală. Foarte mulți copii născuți de mame obeze sunt foarte mari pentru vârsta lor gestațională, dar au întârzieri în ceea ce privește dezvoltarea organelor, ceea ce conduce la probleme de respirație, spre exemplu, care încetinesc dezvoltarea neurologică, explică cercetătorii. În plus, obezitatea devine astfel o problemă transgenerațională.

Așa că specialiștii recomandă o atenție sporită atât înainte de concepție, cât și în timpul sarcinii când mămicile sunt sfătuite să facă în continuare mișcare adaptată stării lor actuale și să mănânce cât mai sănătos. Recomandările actuale spun că o femeie subponderală poate lua în greutate în timpul sarcinii între 12 și 18 kilograme, o femeie cu o greutate normală poate lua între 11 și 15 kilograme, iar o femeie supraponderală poate lua în greutate între 6 și 11 kilograme.

Sursa foto: Shutterstock

In this article